GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MMF: Italija treba konsolidaciju i gospodarski rast da smanji dug

MMF: Italija treba konsolidaciju i gospodarski rast da smanji dug
PREPORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.09.2019 / 19:08
Autor: SEEbiz / H
RIM - Italija može smanjiti svoj veliki javni dug samo ako bude kombinirala razumnu fiskalnu konsolidaciju s gospodarskim rastom, rekao je voditelj Europskog odjela Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Poul Thomsen u intervjuu za Reuters.

Nova talijanska vladajuća koalicija antisistemskog Pokreta pet zvijezda i Demokratske stranke (lijevi centar) mora do 15. listopada pripremiti nacrt proračuna za 2020. kako bi ga mogla razmotriti Europska komisija.

Komisija pozorno prati talijanske fiskalne planove: u svibnju je prognozirala očekivani javni dug od više od 133 posto BDP-a za ovu godinu (prema 132,2 posto BDP-a 2018.) te još veći za iduću (135 posto BDP-a) ako se ne promijene politike, čime Italija krši europska fiskalna pravila po kojima dug mora svake godine padati.

"Italija ima jako dugo razdoblje jako slabog rasta, niske produktivnosti i to je najvažnije pitanje koje stoji pred njom: kako potaknuti produktivnost", rekao je Poul Thomsen za Reuters u utorak. "Uz to, postoji fiskalno pitanje, Italija mora provesti fiskalnu konsolidaciju, ali nikako ne tvrdim da može smanjiti svoj dug putem fiskalne konsolidacije - ona mora rasti", naglasio je.

Ne bi li potaknula rast, nova talijanska vladajuća koalicija planira povećati nominalni proračunski deficit na oko 2,3 posto BDP-a iduće godine s 2,04 posto ove godine, kazali su izvori za Reuters, što bi moglo povećati zaduženost i razljutiti Komisiju.

To je, naime, blizu proračunskom deficitu od 2,4 posto BDP-a koliko je Rim predložio za 2019., zbog čega je EU zamalo pokrenuo disciplinski postupak protiv Italije.

Italija je u srpnju ove godine izbjegla europski disciplinski postupak zbog rasta duga, nakon što je obećala da će u iduće dvije godine smanjiti proračunski deficit. Prijetila joj je potencijalna kazna od 0,5 posto BDP-a ili 9 milijardi eura.

Thomsen je rekao da bi, premda bi fiskalni poticaji mogli biti problematični s obzirom na prenapregnutost talijanskih javnih financija, vjerodostojan paket strukturnih reformi i postupna fiskalna konsolidacija mogli uspjeti.

"Manje me brine veličina i tajming (takvog paketa), ovdje je riječ o vjerodostojnoj fiskalnoj strategiji, strategiji koja pokazuje političku predanost u srednjem roku da se uhvati u koštac i proba postupno riješiti fiskalni problem", rekao je. "To nam je potrebno da se podupre povjerenje i osigura da prinosi ostanu na razumnoj razini u srednjem roku."

Prinosi na referentne talijanske desetogodišnje obveznice pali su s oko 3,5 posto potkraj prošle godine, kada je Rim vodio bitku s Komisijom zbog planova za potrošnju, na manje od 1 posto početkom ovog mjeseca, ali Thomson smatra da bez srednjoročnog plana za rješavanje svojih problema Italija nema puno slobodnog prostora za zaduživanje.

"Po meni, pitanje imate li fiskalnog prostora najviše ovisi o tome imate li vjerodostojan fiskalni program u srednjem roku", rekao je. "Imate puno više fiskalnog prostora ako imate politiku za rješavanje svog strukturnog problema, uključujući fiskalnog strukturnog problema u srednjem roku", rekao je.

Talijanski premijer Giuseppe Conte rekao je u srijedu u Bruxellesu, nakon sastanka s novoizabranom predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen, da bi Europska unija trebala Italiji dati više vremena za smanjenje duga i podržati njezin plan o poticanju ulaganja.

U svojem prvom posjetu Bruxellesu na novoj dužnosti, Conte je ponovno zatražio veću fleksibilnost fiskalnih pravila EU-a i promjenu migracijskih propisa.

"Naš cilj je smanjiti dug", rekao je Conte novinarima. "Ali to želimo učiniti pomoću gospodarskog rasta i ulaganja", istaknuo je i dodao da će Italiji trebati "neko vrijeme" za postizanje fiskalnih ciljeva, ulaganja u zeleno gospodarstvo i digitalizaciju te za oživljavanje siromašnijih regija na jugu zemlje.

"Razgovarali su o novoj političkoj situaciji u Italiji te o migracijama i gospodarstvu. Nije bilo konkretnih rezultata", rekao je dužnosnik EU-a nakon sastanka Contea i Ursule von der Leyen.

Tagovi: Međunarodni monetarni fond, Italija, talijanska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Njemačka ekonomija dugo će se oporavljati od koronakrize
OPORAVAK
Njemačka ekonomija dugo će se oporavljati od koronakrize

BERLIN - Njemačko gospodarstvo snažno će porasti u trećem tromjesečju, ali puni oporavak od posljedica pandemije koronavirusa bit će dugotrajan proces, upozorilo je u petak ministarstvo gospodarstva.

U BiH 345 novozaraženih, pojeftinili komercijalni PCR testovi
ZARAZA
U BiH 345 novozaraženih, pojeftinili komercijalni PCR testovi
SARAJEVO - Državljanima Bosne i Hercegovine u cijeloj zemlji od petka je omogućeno jeftinije testiranje na koronavirus nužno za putovanje u inozemstvo dok broj novozaraženih u toj državi na dnevnoj osnovi i dalje bilježi troznamenkaste brojke uz 345 novih slučajeva potvrđenih od četvrtka te 11 umrlih.
Ublažena procjena pada BDP-a EU-a u drugom tromjesečju
BDP
Ublažena procjena pada BDP-a EU-a u drugom tromjesečju

ZAGREB - Pandemija koronavirusa teško je pogodila gospodarstvo i zaposlenost u Europi u drugom tromjesečju, izvijestio je u petak Eurostat, snizivši ipak blago procjenu pada BDP-a EU-a zahvaljujući ublažavanju mjera suzbijanja zaraze.

Dva loša kineska podatka
SLABO
Dva loša kineska podatka
PEKING - Investitore na oprez navode i najnoviji pokazatelji iz Kine. U srpnju je maloprodaja u drugom najvećem svjetskom gospodarstvu pala 1,1 posto na godišnjoj razini, nakon pada u lipnju za 1,8 posto.
Nikad manje stranih radnika u Hrvatskoj
RADNE DOZVOLE
Nikad manje stranih radnika u Hrvatskoj
ZAGREB – Prema dostupnim podacima Ministarstva unutarnjih poslova, 31. srpnja bilo je iskorišteno 41 posto kvote radnih dozvola za zapošljavanje stranih državljana.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE