GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MMF će zbog rata i sankcija Rusiji sniziti procjenu rasta svjetske ekonomije

MMF će zbog rata i sankcija Rusiji sniziti procjenu rasta svjetske ekonomije
NAJAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.03.2022 / 11:10
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Rat u Ukrajini i sankcije Rusiji izazvali su pad svjetske trgovine, praćen snažnim rastom cijena hrane i energije, što će prisiliti Međunarodni monetarni fond da snizi procjenu rasta svjetskog gospodarstva, upozorila je Kristalina Georgieva.

Globalni zajmodavac već je u siječnju snizio procjene rasta SAD-a, Kine i svjetskog gospodarstva zbog rizika povezanih s pandemijom covida 19, jačanjem inflacije, poremećajima u opskrbi i zaoštravanjem monetarne politike u SAD-u.

Procjena rasta svjetskog gospodarstva u ovoj godini snižena je tada za pola postotnog boda, na 4,4 posto.

Šefica MMF-a rekla je novinarima da su sankcije bez presedana, uvedene Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, izazvale nagli pad ruskog gospodarstva, koje će u ovoj godini potonuti u "duboku recesiju".

Sada se može smatrati vjerojatnim da Rusija neće moći ispuniti svoje obveze prema kreditorima, dodala je Georgieva, ne preciziravši kakva će biti nova prognoza za rusko ili za svjetsko gospodarstvo.

MMF bi nove, redovne prognoze trebao objaviti sredinom travnja.

U odvojenom intervjuu za tv postaju CNBC, Georgieva je rekla da banka i dalje očekuje "pozitivnu putanju" svjetskog gospodarstva, ali je upozorila da će tijek rata ključno odrediti rast i budućnost multilateralne suradnje.

Izvršni odbor MMF-a odobrio je u srijedu Ukrajini 1,4 milijarde dolara hitnog financiranja za podmirivanje hitnih potreba za potrošnjom i ublažavanje gospodarskih posljedica invazije.

Georgieva je novinarima u četvrtak priopćila da MMF priprema "mehanizam financiranja" koji bi drugim zemljama omogućio da pomognu Ukrajini, ali nije objavila pojedinosti.

Za CNBC je rekla da očekuje sve snažniji pritisak na Rusiju da okonča rat u Ukrajini, s obzirom na prelijevanje posljedica na gospodarstva širom svijeta, uključujući Kinu.

Rekla je da je u srijedu razgovarala s dužnosnikom kineske središnje banke koji je izrazio veliku zabrinutost zbog gubitka ljudskih života i patnje ljudi u Ukrajini.

"Ne bi me iznenadilo kada bi se stvarno još malo pojačao pritisak na Rusiju da zaustavi rat, zbog prelijevanja (posljedica) na... sva gospodarstva", rekla je šefica MMF-a.

Kina ima više više manevarskog prostora za ublažavanje posljedica rata, ali će vjerojatno teško postići ciljanu stopu rasta od 5,5 posto, izjavila je Georgieva u razgovoru s novinarima.

Dodala je i da je MMF obustavio programe i mjere u Rusiji i da je njegov ured u Moskvi zatvoren. Članice MMF-a osudile su rat, koji Rusija naziva posebnom vojnom operacijom, ali nisu raspravljale o isključenju Rusije iz članstva.

Šefica MMF-a procjenjuje i da su "vrlo, vrlo, vrlo male šanse" da će Rusija pronaći središnju banku s kojom bi zamijenila svoja posebna prava vučenja za konvertibilne valute.

Tagovi: Međunarodni monetarni fond, globalna ekonomija
PROČITAJ I OVO
Rekordan rast zaposlenosti u Njemačkoj
TRŽIŠTE RADA
Rekordan rast zaposlenosti u Njemačkoj
BERLIN - Broj zaposlenih u Njemačkoj dosegnut će povijesni rekord od 34,85 milijuna, 340.000 više nego 2022. godine, prema proljetnoj prognozi Nürnberškog instituta za istraživanje tržišta rada.
Slovenski BDP po stanovniku osam posto ispod prosjeka EU
USPOREDBE
Slovenski BDP po stanovniku osam posto ispod prosjeka EU
LJUBLJANA - Bruto domaći proizvod po stanovniku, izražen u standardima kupovne moći, 2022. godine u Europi se kretao od 41 posto ispod prosjeka EU do 161 posto iznad njega. Najmanji je bio u Bugarskoj, a najviši u Luksemburgu.
Slovenija: Povjerenje potrošača blago poboljšano u ožujku
TRENDOVI
Slovenija: Povjerenje potrošača blago poboljšano u ožujku
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u ožujku je poboljšan za jedan postotni bod u odnosu na veljaču i ožujak prošle godine, ali je 11 postotnih bodova niži od dugogodišnjeg prosjeka. Povjerenje potrošača tako se početkom godine polako popravlja, ali ostaje na niskim razinama. Očekivanja o kretanju cijena u skoroj budućnosti su sve manja.
Registar kućanstava korak do poreza na imovinu
PRAVI MOTIVI
Registar kućanstava korak do poreza na imovinu
ZAGREB - Registar kućanstava korak je do poreza na imovinu, piše Jutarnji list, ističući da će objedinjeni podaci omogućiti pravednije oporezivanje svih vrsta dohodaka.
Rast zaposlenosti u veljači
TRŽIŠTE RADA
Rast zaposlenosti u veljači
ZAGREB - U Hrvatskoj je i u veljači nastavljen trend rasta broja zaposlenih.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE