GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MMF blago snizio prognoze za svjetsku ekonomiju za ovu i iduću godinu

MMF blago snizio prognoze za svjetsku ekonomiju za ovu i iduću godinu
SNIŽENE PROGNOZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.07.2019 / 17:39
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Međunarodni monetarni fond (MMF) u utorak je blago snizio procjene rasta za globalno gospodarstvo u 2019. i 2020. godini, upozoravajući da bi nove američke i kineske carine, carine na automobile ili neuređen brexit mogli dodatno usporiti rast, oslabiti ulaganja i izazvati poremećaje u lancu nabave.

U ažuriranim procjenama za svjetsko gospodarstvo MMF ističe da su negativni rizici ojačali te sada predviđaju rast globalnog gospodarstva od 3,2 posto u ovoj godini i od 3,5 posto u 2020. godini. Time su snizili za po 0,1 postotni bod proljetne procjene iz travnja ove godine, a po četvrti put su snižene od listopada prošle godine.

Ažurirane prognoze MMF-a obuhvaćaju najveća gospodarstva, skupine gospodarstava i svijet u cjelini.

MMF ističe da pokazatelji objavljeni od početka godine i općenito slabija inflacija ukazuju na slabiju od očekivane globalnu aktivnost, pri čemu trgovina i napetosti na tehnološkom planu te jačanje dezinflacijskih pritisaka predstavljaju rizike u budućnosti.

Ujedno, MMF je snizio prognoze rasta globalne trgovine u 2019. godini za 0,9 postotnih bodova, na 2,5 posto. Trgovina bi se trebala oporaviti u idućoj godini i porasti za 3,7 posto, procjenjuju u MMF-u, snizivši ipak raniju procjenu za oko 0,2 postotna boda.

Rast obujma trgovine u prvom je tromjesečju ove godine posustao, skliznuvši na oko 0,5 posto, objavio je nadalje MMF, ističući kako je usporavanje tih aktivnosti najviše pogodilo azijska gospodarstva u nastajanju.

"Glavni je faktor rizika za globalno gospodarstvo što takav nepovoljni razvoj situacije, uključujući daljnje američko-kineske carine, američke carine na automobile ili brexit bez dogovora, prigušuju povjerenje, slabe ulaganja, premještaju globalne lance nabave i ozbiljno usporavaju globalni rast ispod osnovne razine", zaključuju u MMF-ovim najnovijim prognozama.

Tagovi: Međunarodni monetarni fond, globalna ekonomija
PROČITAJ I OVO
Španjolska priprema obustavu ekonomskih aktivnosti, preminulo još 838
OGROMNI PROBLEMI
Španjolska priprema obustavu ekonomskih aktivnosti, preminulo još 838
MADRID - U Španjolskoj je u nedjelju preminulo novih 838 osoba od koronavirusa čime je njihov broj porastao na 6.528, u trenutku kada vlada kreće u obustavu svih gospodarskih aktivnosti u zemlji osim nužnih.
Rezati plaće u javnom sektoru, ali selektivno
JAVNI SEKTOR
Rezati plaće u javnom sektoru, ali selektivno
ZAGREB - Većina ekonomista slaže se sa stavom da bi plaće u javnom sektoru trebalo smanjivati, s tim da su neki za to da se sa smanjenjem plaća krene odmah, a neki tek ako se kriza produlji nakon svibnja.
Ožujak donio stabilizaciju cijena osnovnih proizvoda u Kini
CIJENE
Ožujak donio stabilizaciju cijena osnovnih proizvoda u Kini
PEKING – Nakon rasta prosječnih cijena riže, brašna, ulja, mesa i povrća koje je Kina osjetila u veljači, postupno su se normalizirale već u ožujku s normalizacijom života u Kini.
Hrvatski BDP past će oko 5%, oporavljat ćemo se duže od ostalih
CRNE PROGNOZE
Hrvatski BDP past će oko 5%, oporavljat ćemo se duže od ostalih
ZAGREB - Sva najveća svjetska gospodarstva, osim kineskog, ove će godine zbog pandemije koronavirusa uroniti u recesiju, pri čemu bi bruto domaći proizvod (BDP) eurozone mogao pasti između 2 i 10 posto, ovisno o trajanju 'koronakrize'.
IJF: Četiri mjere za borbu s ekonomskim posljedicama epidemije
PRIJEDLOZI
IJF: Četiri mjere za borbu s ekonomskim posljedicama epidemije

ZAGREB - Prihvaćanje zdravstvenih i ekonomskih troškova epidemiološke krize; pomoć građanima u svladavanju iznenadnog financijskog šoka; pomoć poduzetnicima i obrtnicima da održe proizvodne kapacitete te poticanje domaće potražnje - mjere su koje predlaže Institut za javne financije (IJF) za borbu protiv krize uzrokovane koronavirusom.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE