GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MMF blago podigao procjenu rasta globalne ekonomije u 2021.

MMF blago podigao procjenu rasta globalne ekonomije u 2021.
BOLJE PROGNOZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.01.2021 / 22:14
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Međunarodni monetarni fond (MMF) blago je u utorak podigao procjenu rasta svjetskog gospodarstva u 2021. godini, predviđajući da će cijepljenje i dodatne državne poticajne mjere potaknuti aktivnost u drugoj polovini godine.

MMF sada očekuje da će globalno gospodarstvo u 2021. godini porasti 5,5 posto, podigavši procjenu objavljenu u listopadu prošle godine za 0,3 postotna boda.

U 2022. rast bi trebao usporiti na 4,2 posto, pokazuju u utorak objavljene prognoze koje obuhvaćaju samo najveća svjetska gospodarstva i regije.

U 2020. globalno je gospodarstvo prema najnovijim MMF-ovim procjenama palo 3,5 posto, znatno blaže no što je MMF procijenio prošle jeseni, budući da je rast u drugoj polovini godine bio snažniji no što su očekivali.

Raskorak između Europe i SAD-a

Američko gospodarstvo, najveće u svijetu, trebalo bi ove godine prema novim MMF-ovim izračunima, porasti 5,1 posto, nakon procijenjenog 3,4-postotnog pada u 2020.

Time je međunarodni zajmodavac podigao procjenu za ovu godinu za dva postotna boda.

Eurozona bi pak ove godine trebala rasti slabije no što je MMF prognozirao prošle jeseni, za 4,2 posto. Procjena je snižena za jedan postotni bod.

U 2022. rast bi u zoni primjene zajedničke europske valute trebao usporiti na 3,6 posto.

Nova procjena za ovu godinu zrcali pogoršana očekivanja za Njemačku, čije bi gospodarstvo u 2021. trebalo porasti 3,5 posto, za 0,7 postotnih bodova slabije no što je MMF predviđao u listopadu prošle godine.

Kinesko bi gospodarstvo pak u ovoj godini trebalo poskočiti 8,1 posto, nakon što je u 2020. jedino među velikima bilježilo rast aktivnosti, za 2,3 posto prema procjenama MMF-a.

U 2022. rast bi trebao usporiti i u SAD-u, i u Njemačkoj i u Kini, pokazuju nove prognoze MMF-a.

Zdravlje je ključ

Poboljšana procjena za svjetsko gospodarstvo u ovoj godini odražava očekivanja da će aktivnosti ubrzati u drugoj polovini godine zahvaljujući cijepljenju i dodatnim mjerama potpore u nekoliko velikih gospodarstava, objašnjavaju u MMF-u.

Odobrena su cjepiva potaknula nadu da će svijet u drugoj polovini godine doživjeti prekretnicu u pandemiji, ali novi valovi širenja koronavirusa i njegovi novi sojevi potiču zabrinutost za gospodarske izglede, dodaju.

Tempo oporavka u ovoj godini uvelike će se razlikovati od zemlje do zemlje, a ovisit će o pristupu medicinskim intervencijama, učinkovitosti mjera potpora, izloženosti prekograničnom prelijevanju efekata i strukturnim karakteristikama prije krize, ističu.

Vlade bi trebale podupirati gospodarstvo učinkovitim mjerama sve dok se oporavak ne stabilizira, sugerira MMF, a prioritet bi trebalo biti povećanje potencijalnog BDP-a.

Poručuju i da je uvjet za prevladavanje pandemije "snažna" multilateralna suradnja, uključujući pojačano financiranje instrumenta COVAX kako bi sve zemlje što prije nabavile cjepiva, te kako bi se osigurala njihova opća distribucija i olakšao pristup terapiji po prihvatljivoj cijeni.

Tagovi: globalna ekonomija, Međunarodni monetarni fond, koronakriza, ekonomske posljedice koronavirusa, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Ograničen domet oporavka industrijske proizvodnje
SKROMNO
Ograničen domet oporavka industrijske proizvodnje
ANALIZA - Nakon povratka pozitivnim vrijednostima na godišnjoj razini u prosincu, industrijska proizvodnja tijekom siječnja nastavila je s godišnjim rastom.
Snažan uzlet zapošljavanja u SAD-u u veljači
TRŽIŠTE RADA
Snažan uzlet zapošljavanja u SAD-u u veljači
WASHINGTON - Američki poslodavci otvorili su u veljači gotovo 380 tisuća novih radnih mjesta, većinom u sektoru ugostiteljstva i aktivnosti u slobodno vrijeme, pokazalo je u petak izvješće ministarstva rada.
Američki javni dug bit će do sredine stoljeća dvostruko veći od BDP-a
DUG
Američki javni dug bit će do sredine stoljeća dvostruko veći od BDP-a
WASHINGTON - Američki javni dug izjednačit će se u 2021. godini s vrijednošću BDP-a, a do sredine stoljeća bit će dvostruko veći, procjenio je neovisni institut CBO, napominjući da u procjene nije uključio učinke predloženih poticaja u koronakrizi.
EU prepustio Hrvatskoj odluku o raspodjeli novca iz Fonda za oporavak
ODLUKE
EU prepustio Hrvatskoj odluku o raspodjeli novca iz Fonda za oporavak
ZAGREB - Bruxelles prepušta Zagrebu odluku o raspodjeli novca iz Fonda za oporavak, tako da nema ograničenja za pomoć poduzetnicima.
Kina ove godine očekuje rast od šest posto
OČEKIVANJA
Kina ove godine očekuje rast od šest posto
PEKING - U Pekingu je započelo godišnje redovno zasjedanje nacionalnog kongresa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE