GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MMF: BiH će imati velike ekonomske štete zbog problema s cijepljenjem

MMF: BiH će imati velike ekonomske štete zbog problema s cijepljenjem
UPOZORENJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.04.2021 / 10:45
Autor: SEEbiz / H
SARAJEVO - Neuspjeh vlasti u Bosni i Hercegovini da osiguraju pravodobno i masovno cijepljenje stanovništva protiv koronavirusa imat će značajne posljedice ne samo na zdravlje nego i na gospodarstvo, čiji je očekivani oporavak sada doveden u pitanje, procjena je Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Komentirajući za banjalučke "Nezavisne novine" od petka stanje u BiH, voditelj ureda ove novčarske organizacije u Sarajevu Andrew Jewell podsjetio je kako su analitičari MMF-a projektirali rast BDP-a od 3,5 posto za 2021. godinu, no pod uvjetom da je cjepivo široko dostupno u drugoj polovici godine.

BiH, koja ima oko 3,5 milijuna stanovnika, do sada je uspjela osigurati manje od 150 tisuća doza cjepiva, od čega su trećina donacije, a neizvjesno je kada će stići značajnije količine od 1,23 milijuna doza, ranije naručenih posredstvom mehanizma COVAX.

Kasne i isporuke cjepiva Sputnjik V, kojega vlasti Republike Srpske pokušavaju nabaviti izravnim narudžbama iz Rusije.

"Sada znamo da cjepiva gotovo uopće nisu dostupna i da početak cijepljenja uopće nije prošao dobro. Istodobno imamo nove varijante virusa koje povećavaju broj oboljelih, bolnice se pune, a broj smrtnih slučajeva raste. Zbog toga je izvjesno da ćemo morati revidirati naše projekcije na dolje", kazao je Jewell.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH ta je zemlja u prvoj polovici prošle godine zabilježila pad BDP-a od 3,8 posto, dok je u drugom dijelu 2020. on bio još veći. Konačni pokazatelji još nisu dostupni, no procjena je kako je na godišnjoj razini taj pad bio iznad pet posto.

U 2019. godini BDP u BiH bilježio je rast od 2,8 posto.

Jewell je kazao kako sada sve ovisi o tome što će biti s cijepljenjem jer bez toga neće biti ni značajnijeg otvaranja gospodarstva. Potvrdio je kako MMF želi pomoći BiH u što bržem oporavku, a pritom očekuje provdbu reformi koje bio potaknule gospodarski rast, no takve mjere, kako je istaknuo, nipošto ne znače "stezanje remena".

"Želimo da trošite i želimo vam posuditi novac po iznimno niskim kamatnim stopama i veoma povoljnim uvjetima, ali istodobno želimo pripremiti gospodarstvo BiH na svijet poslije covid-a. Nadamo se svjetlu na kraju tunela i želimo vidjeti reforme koje će pomoći ekonomski uključivi rast od kojeg će koristi imati širi slojevi stanovništva", kazao je Jewell.

Pregovori MMF-a s vlastima u BiH o novom paketu financijske pomoći trenutačno su blokirani zbog uvjeta koje postavlja Republika Srpska. Taj entitet, primjerice, ne želi prihvatiti zahtjev MMF-a da se na razini države uspostavi jedinstveni registar bankovnih računa kako bi se učinkovitije kontroliralo kolanje novca.

RS traži da takav nadzor provode samo entiteti, a ne država. Jewell je pojasnio kako je to pogrešan pristup jer MMF sve što predlaže i traži čini kako bi osigurao funkcioniranje jedinstvenog gospodarskog prostora unutar BiH.

"To je kao kad imate dva dijela bazena podijeljena vrpcom po sredini, a voda slobodno teče s jedne na drugu stranu. Mi želimo ojačati taj ekonomski prostor, što će pomoći BiH da dosegne svoj proklamirani cilj, da bude članica EU. Sve reforme koje smo predložili su u tom kontekstu", kazao je Jewell.

Tagovi: Međunarodni monetarni fond, ekonomija BiH
PROČITAJ I OVO
Zalihe industrijskih proizvoda pale na mjesečnoj i godišnjoj razini
PAD
Zalihe industrijskih proizvoda pale na mjesečnoj i godišnjoj razini
ZAGREB - Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju lipnja ove godine bile su manje za 6,9 posto u odnosu na prethodni mjesec te 1,6 posto manje u odnosu na lipanj prošle godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Njemački dug na rekordnoj razini
ZADUŽENOST
Njemački dug na rekordnoj razini
BERLIN - Statistički ured još nikad nije zabilježio toliki porast državnog duga kao u prvoj godini korone: dug se povećao za 14,4%. Makar se znalo da će mjere potpore značiti dug, sve je više straha i od inflacije.
Njemačka inflacija u srpnju iznad tri posto prvi put nakon 2008.
INFLACIJA
Njemačka inflacija u srpnju iznad tri posto prvi put nakon 2008.
WIESBADEN - Inflacija u Njemačkoj premašila je u srpnju tri posto prvi puta od kolovoza 2008. godine, objavio je u četvrtak njemački savezni ured za statistiku Destatis.
Marić: Iznos fiskaliziranih računa gotovo na razini 2019.
RAČUNI
Marić: Iznos fiskaliziranih računa gotovo na razini 2019.
ZAGREB - Ministar financija Zdravko Marić rekao je u četvrtak nakon sjednice Vlade da je od početka godine do danas vrijednost fiskaliziranih računa gotovo na razini 2019. godine, dok trgovina na malo, odnosno maloprodaja hrane bilježi i rast od pet do sedam posto.
Industrijska proizvodnja porasla sedmi mjesec zaredom
POZITIVAN TREND
Industrijska proizvodnja porasla sedmi mjesec zaredom
ZAGREB - U Hrvatskoj je u lipnju industrijska proizvodnja porasla sedmi mjesec zaredom, za više od 8 posto, što ukazuje na nastavak oporavka proizvodnje i cjelokupnog gospodarstva od koronakrize.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE