GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MMF: Azija najveći gubitnik ako se globalna ekonomija podijeli

MMF: Azija najveći gubitnik ako se globalna ekonomija podijeli
OCJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.10.2022 / 09:16
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Azijsko-pacifička regija mogla bi izgubiti više nego bilo koja druga regija ako globalni trgovinski sustav bude rastrgan zbog geopolitičkih napetosti, upozorio je Međunarodni monetarni fond (MMF).

Azijsko-pacifičke zemlje mogle bi izgubiti više od 3,0 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) ako se trgovina poremeti u sektorima pogođenim nedavnim američkim sankcijama protiv Kine na korištenje čipova proizvedenih bilo gdje u svijetu s američkim alatima i ako se necarinske barijere u druga su područja porasla na "razine iz razdoblja Hladnog rata", prema danas objavljenoj studiji MMF-a.

To je dvostruko više od predviđenog iznosa globalnih godišnjih gubitaka.

Sektori u azijskim zemljama mogli bi pretrpjeti prosječan gubitak zaposlenosti od čak 7,0 posto zbog smanjene trgovine, dodaje Fond.

"Kada je riječ o daljnjem povećanju trgovinske neizvjesnosti i restriktivnih mjera, to će na kraju eskalirati u fragmentaciju tržišta i podjelu svijeta", rekao je Krishna Srinivasan, direktor Odjela za Aziju i Pacifik MMF-a na današnjoj konferenciji za novinare u Singapuru, prenosi CNBC.

Izjavio je da "Azija riskira izgubiti puno jer je ključni igrač u globalnim lancima opskrbe, au rascjepkanom svijetu riskira izgubiti više nego bilo tko drugi."

Znakovi globalne fragmentacije pojavili su se tijekom američko-kineskog trgovinskog rata 2018. Međutim, novi signali fragmentacije, poput rusko-ukrajinskog rata, još su zabrinjavajući. Sankcije protiv Rusije dodatno su povećale neizvjesnosti vezane uz trgovinske tokove, objavio je MMF.

Nesigurnost oko trgovinske politike, a ne samo restriktivne mjere same po sebi, mogla bi kočiti gospodarsku aktivnost budući da tvrtke obustavljaju zapošljavanje i ulaganja, a nove tvrtke odgađaju ulazak na tržišta, navodi se u izvješću.

Primjerice, MMF je utvrdio da su trgovinske napetosti između SAD-a i Kine u 2018. utjecale nakon dvije godine na pad investicija za oko 3,5 posto.

MMF napominje da se njegovo istraživanje fokusiralo na utjecaj fragmentacije na trgovinu, ali da bi proces mogao imati i druge dublje posljedice, poput "raspada financijskih veza".

"Financijska fragmentacija može dovesti do kratkoročnih troškova zbog brze deprecijacije financijskih pozicija i dugoročnih troškova zbog smanjene diversifikacije i sporijeg rasta produktivnosti zbog pada izravnih stranih ulaganja", objašnjava MMF.

Ova međunarodna financijska organizacija poziva zemlje da uklone štetna trgovinska ograničenja i smanje neizvjesnost uklanjanjem prepreka u svojim politikama.

"Može se više staviti naglasak na digitalizaciju, ulaganje u obrazovanje... i što je najvažnije, međunarodnu suradnju, jer želimo izbjeći rizik fragmentacije... važno je da svi djelujemo sada, da djelujemo zajedno", rekao je Srinivasan .

Također postoji zabrinutost zbog odljeva kapitala iz Azije jer kamatne stope u regiji zaostaju za onima u Sjedinjenim Državama. Za sada, međutim, problem ostaje "savladiv", dodao je Srinivasan, ističući da je situacija s protokom kapitala u Aziji mješovita.

Tagovi: Međunarodni monetarni fond, hrvatski BDP, rat u Ukrajini
PROČITAJ I OVO
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAPOSLENOST
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAGREB - U razdoblju od siječnja do prosinca 2023. godine u Hrvatskoj je u prosjeku bilo zaposleno milijun i 603 tisuće osoba, nezaposleno njih 104 tisuće, pri čemu je u tom razdoblju stopa zaposlenosti za osobe od 15 do 64 godine iznosila 65,7 posto, a stopa anketne nezaposlenosti 6,2 posto, podaci su DZS-a.
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
ZABRINUTOST
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
NEW YORK - Izvršni direktor JPMorgan Chasea Jamie Dimon zabrinut je da bi se američko gospodarstvo moglo suočiti s ponavljanjem problema koji su kočili zemlju tijekom 1970-ih.
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
IZNENAĐENJE
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
BERLIN - Privatni sektor u Njemačkoj doživio je neočekivani rast ovog mjeseca, koji je bio potaknut solidnim rastom u sektoru usluga.
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
SIGNALI
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u travnju je u odnosu na ožujak poboljšan za tri postotna boda. Njegova je vrijednost najviša od veljače 2022., ali je i dalje tri postotna boda ispod dugogodišnjeg prosjeka, objavio je danas statistički ured.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE