GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mjesečna primanja njemačkih radnika smanjena 2,2 posto

Mjesečna primanja njemačkih radnika smanjena 2,2 posto
ZARADE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.08.2020 / 07:55
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Bruto mjesečna primanja radnika u Njemačkoj s punim ili skraćenim radnim vremenom u prosjeku su bila za 2,2 posto niža u drugom tromjesečju u odnosu na isto razdoblje lani, pokazuju podaci saveznog zavoda za statistiku.

Pad primanja ponajviše je posljedica skraćenog radnog vremena tijekom ograničenja uvedenih zbog pandemije koronavirusa. Najteže pogođeni sektori bili su pritom hotelijerstvo i ugostiteljstvo, putnički i automobilski sektor.

„Široka primjena skraćenog radnog vremena zbog pandemije koronavirusa negativno je utjecala na razinu bruto mjesečnih prihoda i broja radnih sati“, stoji u priopćenju zavoda.

Ipak, dodaje se da je program skraćenog radnog vremena, po kojem su zaposlenici privremeno radili kraće ali su zadržali posao, uvelike ublažio gubitak prihoda zaposlenih.

Po nedavnim podacima Ifo instituta, u Njemačkoj još 5,6 milijuna radnika radi skraćeno.

Na zaradu po satu prije oporezivanja nije utjecalo skraćeno radno vrijeme te je ona porasla u prosjeku 2,6 posto u drugom tromjesečju u usporedbi s istim razdobljem lani, objavio je zavod.

Tagovi: njemački radnici, njemačke plaće, njemačka ekonomija
PROČITAJ I OVO
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAPOSLENOST
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAGREB - U razdoblju od siječnja do prosinca 2023. godine u Hrvatskoj je u prosjeku bilo zaposleno milijun i 603 tisuće osoba, nezaposleno njih 104 tisuće, pri čemu je u tom razdoblju stopa zaposlenosti za osobe od 15 do 64 godine iznosila 65,7 posto, a stopa anketne nezaposlenosti 6,2 posto, podaci su DZS-a.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE