GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ministri G7 planiraju mjere zbog prekomjerne proizvodnje robe u Kini

Ministri G7 planiraju mjere zbog prekomjerne proizvodnje robe u Kini
DOGOVOR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.05.2024 / 18:20
Autor: SEEbiz
STRESA - Ministri financija G7 najavili su na današnjem sastanku u Stresi u Italiji da planiraju poduzeti mjere protiv prekomjerne proizvodnje robe u Kini, zbog koje su zapadna tržišta preplavljena subvencioniranim jeftinim proizvodima – prema nacrt završnog priopćenja, u koje je agencija France Press imala uvid.

Ministri iz sedam najbogatijih liberalnih gospodarstava također su izrazili "zabrinutost" da Kina provodi "netržišne politike i prakse" koje "štete radnicima, industrijama i kolektivnoj gospodarskoj snazi zemalja G7".

Američka ministrica financija Janet Yellen pozvala je G7 na formiranje "jasne i ujedinjene fronte" protiv kineskih "pretjeranih industrijskih kapaciteta" koji stvaraju "makroekonomsku neravnotežu" i pozvala zemlje da pripreme "odgovor" na to.

Ministri financija G7 namjeravaju nastaviti "pratiti potencijalne negativne učinke kineskog viška kapaciteta" i planiraju poduzeti mjere za poštivanje jednakih uvjeta tržišnog natjecanja u skladu s Organizacijom svjetskog tržišta", stoji u nacrtu izjave.

Francuski ministar gospodarstva Bruno Le Maire također je danas pozvao G7 na stvaranje ujedinjene fronte za zaštitu svojih industrijskih interesa od Kine, upozoravajući da treba izbjegavati trgovinski rat.

Zapadne zemlje zabrinute su da bi ogromne subvencije koje kineska vlada ulijeva u tehnologiju, "zelenu energiju", električna vozila ili baterije, mogle preplaviti svijet jeftinim proizvodima i ugroziti kineske konkurente u tim sektorima.

Sredinom svibnja Washington je najavio značajno povećanje carina u ukupnom iznosu od 18 milijardi dolara na kineske proizvode, posebice električna vozila i baterije za ta vozila, kao i ključne metale.

Europska komisija, koja kao organizacija sudjeluje na summitima G7, zajedno s predstavnicima Francuske, Njemačke i Italije, koje su njezine članice, u sukobu je s Kinom koju optužuje da remeti europsko tržište plasiranjem velike količine robe po nerealno niskim cijenama.

Nakon automobila, željeznica i solarnih panela, Bruxelles je u travnju otvorio istragu o nepoštenoj praksi proizvođača vjetroelektrana koje subvencionira Peking, što bi moglo rezultirati carinama.

S druge strane, kineski ministar trgovine Wang Wentao optužio je Europsku komisiju da pokretanjem istraga o kineskim subvencijama vodi protekcionističku, a ne "zelenu politiku" kako tvrdi.

Tagovi: g7, stresa, lagarde, yellen, le maire
PROČITAJ I OVO
I Španjolska želi pregovore s Kinom o carinama
PREGOVORI
I Španjolska želi pregovore s Kinom o carinama
MADRID - Španjolska je u ponedjeljak pozvala na pregovore s Kinom kako bi otklonila prijetnju carina na domaće proizvode, pridruživši se njemačkim dužnosnicima u pozivu na dijalog s Pekingom kako bi se zaustavila spirala trgovinskog rata.
Inflacija u svibnju usporila na 3,3%
USPORAVANJE
Inflacija u svibnju usporila na 3,3%
ZAGREB - Stopa inflacije u Hrvatskoj, mjerena potrošačkim cijenama, skliznula je u svibnju na 3,3 posto, s 3,7 posto mjesec dana prije, potvrdila je druga procjena Državnog zavoda za statistiku (DZS), objavljena u ponedjeljak
Proizvođačke cijene na domaćem tržištu pale peti mjesec zaredom
TRENDOVI
Proizvođačke cijene na domaćem tržištu pale peti mjesec zaredom
ANALIZA - Prema posljednjim podacima DZS-a, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u svibnju su zabilježile pad na godišnjoj razini, sedmi u posljednjih osam mjeseci.
Maloprodaja u Kini u svibnju nadmašila očekivanja, ali industrijska proizvodnja i ulaganja iznevjerili
KINA
Maloprodaja u Kini u svibnju nadmašila očekivanja, ali industrijska proizvodnja i ulaganja iznevjerili
PEKING - Maloprodaja u Kini nadmašila je očekivanja u svibnju, popevši se za 3,7% u usporedbi s prošlom godinom, nadmašivši očekivanja o porastu od 3% iz Reutersove ankete ekonomista.
Svaki drugi slovenski radnik spreman na prekvalifikaciju zbog umjetne inteligencije
PREKVALIFIKACIJA
Svaki drugi slovenski radnik spreman na prekvalifikaciju zbog umjetne inteligencije
LJUBLJANA - Zbog dolaska umjetne inteligencije u radna okruženja i privatne živote radnika, više od polovice njih spremno je prekvalificirati se kako bi ostali konkurentni na tržištu rada, pokazuje istraživanje u kojem je sudjelovao i portal MojeDelo.com. Kod Slovenaca taj udio iznosi 35 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE