GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ministri financija eurozone dorađuju mehanizam zaštite od dužničke krize

Ministri financija eurozone dorađuju mehanizam zaštite od dužničke krize
DORADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.11.2020 / 09:09
Autor: SEEbiz / H
FRANKFURT - Ministri financija eurozone ponovo su se prihvatili dorade europskog mehanizma zaštite od dužničke krize, potaknuti eksplozijom državne potrošnje i zaduživanja kojima vlade pokušavaju ublažiti posljedice pandemije koronavirusa.

Načelni dogovor o proširenju ovlasti Europskog mehanizma stabilnosti (ESM), koji osigurava pomoć zaduženim zemljama eurozone, postignut je prije gotovo godinu dana a ministri će početkom idućeg tjedna vjerojatno postići konkretan sporazum, nagađa Reuters.

"Cilj je konačno postići dogovor o izmjeni povelje o ESM-u i o ranijoj uspostavi jamstvenog mehanizma u sklopu Jedinstvenog fonda za likvidaciju (banaka)", objašnjava dužnosnik eurozone koji je sudjelovao u pripremama sastanka.


Povelja o ESM-u bit će izmijenjena kako bi se smanjio rizik da ulagači pokušaju izvući što veću zaradu u slučaju restrukturiranja državnih dugova i kako bi se fondu osigurao veći manevarski prostor za posredovanje između država i ulagača.

Izmjene će također omogućiti ESM-u da posuđuje novac fondu za likvidaciju banaka u eurozoni, u slučaju da njegovi izvori presuše u eventualnoj većoj bankovnoj krizi.

Rad da izmjenama obustavljen je prošle godine zbog političkih prepreka u pojedinim zemljama, ali stvari su se promijenile nakon izvješća o rizicima u bankovnom sektoru koje su izradili Europska središnja banka (ECB), Europska komisija i Europska agencija za banke, objašnjavaju.

Nevolje na pomolu

Fokus je dodatno izoštrila pandemija covida 19, zbog koje je Europa pala u recesiju i ojačao je rizik financijske krize, dodaju.

"Pandemija je apsolutno udahnula život procesu. Svima je odjednom sinulo da su nove financijske i bankovne nevolje i te kako moguće i da se moramo za njih pripremiti", kazao je jedan neimenovani dužnosnik eurozone.

Mijenjaju se mjere s naglaskom na dublju ekonomsku integraciju eurozone i paralelno se izrađuje plan o europskom mehanizmu osiguranja depozita (EDIS), o kojem će ministri raspravljati u ponedjeljak.

"(...) treba odraditi još ogroman tehnički posao (na EDIS-u)", dodaje visoki dužnosnik eurozone, ukazujući na razlike u stavovima zemalja članica o osiguranju depozita.

Mehanizam bi trebao spriječiti navalu na bankovne šaltere europskim jamstvom vlasnicima bankovnih depozita da će im u slučaju problema biti isplaćeno do 100 tisuća eura, bez obzira na to u kojoj zemlji EU-a žive.

"Svi su ministri svjesni koliko je važan rad (na tome) i spremni su nastaviti. Očekujem da će poslati poruku - koja će biti ponovljena na euro samitu - da je taj rad važan i da bismo trebali nastaviti", dodao je.

Bude li u ponedjeljak postignut dogovor o izmjeni povelje o ESM-u, vlade zemalja eurozone potpisat će njegovu izmijenjenu verziju u siječnju a parlamenti bi je potom tokom godine ratificirali. Na snagu bi trebala stupiti prije kraja 2021., dodaje Reuters.

Tagovi: eurozona, ekonomija eurozone, Europska komisija, Europska agencija za banke, Europski mehanizam stabilnosti, Europska središnja banka
PROČITAJ I OVO
Novi natječaj za podizanje vrijednosti poljoprivrednih proizvoda
POLJOPRIVREDA
Novi natječaj za podizanje vrijednosti poljoprivrednih proizvoda
ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede u srijedu je izvijestilo da je objavljen novi natječaj za podizanje vrijednosti domaćih poljoprivrednih proizvoda, vrijedan 8,5 milijuna kuna.
Njemačka snizila procjenu rasta u 2021.
SNIŽENE PROGNOZE
Njemačka snizila procjenu rasta u 2021.

BERLIN - Njemačka vlada gubi povjerenje u ekonomski oporavak u 2021. godini zbog novih rizika koje donosi pandemija koronavirusa, pokazuju izmijenjene prognoze.

Promet industrije 1,6 posto veći nakon osam mjeseci pada
RAST
Promet industrije 1,6 posto veći nakon osam mjeseci pada
ZAGREB - Promet u industriji u studenome prošle godine na godišnjoj razini je nakon osam mjeseci pada porastao 1,6 posto, dok je na mjesečnoj porastao za 5,2 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
MMF blago podigao procjenu rasta globalne ekonomije u 2021.
BOLJE PROGNOZE
MMF blago podigao procjenu rasta globalne ekonomije u 2021.
WASHINGTON - Međunarodni monetarni fond (MMF) blago je u utorak podigao procjenu rasta svjetskog gospodarstva u 2021. godini, predviđajući da će cijepljenje i dodatne državne poticajne mjere potaknuti aktivnost u drugoj polovini godine.
Njemački izvoznici optimističniji u siječnju
OPTIMIZAM
Njemački izvoznici optimističniji u siječnju
BERLIN - Izgledi za njemački izvoz znatno su poboljšani u siječnju, pokazalo je u utorak izvješće ekonomskog instuta ifo, odražavajući "oprezni optimizam" izvoznika nakon brexita, američkih predsjedničkih izbora i početka cijepljenja protiv covida 19.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE