GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ministri financija EU dopunili popis poreznih oaza

Ministri financija EU dopunili popis poreznih oaza
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.02.2020 / 11:57
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Vijeće ministara financija EU-a (ECOFIN) u utorak je dodalo na crnu listu poreznih oaza, tzv. nekooperativnih poreznih jurisdikcija, Panamu, Sejšele, Kajmanske otoke i Palau, dok je Turska dobila dodatno vrijeme kako bi izbjegla opasnost uvrštavanja na taj popis.

Na popisu, koji je prvi put uspostavljen 2017. godine nakon otkrića velikih poreznih prijevara u skandalima "panamski dokumenti" i "Luxleaks" s poreznim prijevarama, sada se nalazi 12 jurisdikcija.

Osim osam jurisdikcija koje su već uvrštene na popis, EU je na svoj popis nekooperativnih poreznih jurisdikcija odlučio uvrstiti i Kajmanske Otoke, Palau, Panamu i Sejšele. Te jurisdikcije nisu u dogovorenom roku provele porezne reforme na koje su se obvezale.

Krajem 2019. na toj listi su bile Američka Samoa, Fidži, Guam, Trinidad i Tobago, Američki Djevičanski otoci, Vanuatu Samoa.

Popis nekooperativnih poreznih jurisdikcija dio je vanjske strategije EU-a za oporezivanje, a svrha mu je pridonijeti aktualnim naporima koji se ulažu u promicanje dobroga poreznog upravljanja u cijelom svijetu.

Na popis su uključene jurisdikcije koje nisu s EU-om sudjelovale u konstruktivnom dijalogu o poreznom upravljanju ili koje nisu na vrijeme ispunile svoje obveze u pogledu provedbe reformi za usklađivanje s kriterijima EU-a.

Za 12 jurisdikcija koje nisu ispunile svoje obveze odobreno je produljenje rokova kako bi im se omogućilo da provedu potrebne reforme i tako ispune svoje obveze. Većina produljenih rokova odnosi se na zemlje u razvoju bez financijskog središta koje su već ostvarile znatan napredak u ispunjavanju svojih obveza.

Među tim zemljama je i Turska koja ne primjenjuje automatski transfer poreznih informacija svim zemljama članicama, među njima s Njemačkom, Francuskom, Nizozemskom, Belgijom i Austrijom u kojima žive brojne turske zajednice.

Šesnaest jurisdikcija (Antigua i Barbuda, Armenija, Bahami, Barbados, Belize, Bermudi, Britanski Djevičanski Otoci, Kabo Verde, Cookovi Otoci, Curaçao, Maršalovi Otoci, Crna Gora, Nauru, Niue, Sveti Kristofor i Nevis, Vijetnam) uspjelo je provesti sve potrebne reforme kako bi se uskladile s načelima dobrog poreznog upravljanja EU-a prije dogovorenog roka te su stoga uklonjene s liste, navodi Vijeće EU-a u priopćenju.

„Rad na popisu nekooperativnih poreznih jurisdikcija zasniva se na temeljitom postupku ocjene i praćenja oko 70 jurisdikcija trećih zemalja te dijaloga s njima. Otkad smo započeli s tim postupkom 49 zemalja provelo je potrebne porezne reforme kako bi ispunile kriterije EU-a. To je neosporan uspjeh.

No to je dinamičan postupak koji je još u tijeku i za koji se naša metodologija i kriteriji stalno preispituju”, izjavio je potpredsjednik hrvatske vlade i ministar financija Zdravko Marić, koji je predsjedavao sastankom ministara financija EU-a.

Tagovi: porezne oaze, Europska unija, Panama, Sejšeli, Turska, Panama Papers
PROČITAJ I OVO
MMF: Slijedi najgora ekonomska kriza nakon Velike depresije
UPOZORENJE
MMF: Slijedi najgora ekonomska kriza nakon Velike depresije
WASHINGTON - Pandemija koronavirusa pretvorit će ovogodišnji ekonomski rast u negativan, rekla je u četvrtak čelnica Međunarodnog monetarnog fonda, upozorivši da se svijet suočava s najgorom ekonomskom krizom od Velike depresije 30-tih godina prošlog stoljeća.
Novih 6,6 milijuna nezaposlenih u SAD-u, Fed povukao potez bez presedana
POTEZI
Novih 6,6 milijuna nezaposlenih u SAD-u, Fed povukao potez bez presedana

WASHINGTON - Više od 15 milijuna Amerikanaca ostalo je bez posla u manje od mjesec dana zbog naglog širenja koronavirusa a središnja banka pripremila je program bez presedana kako bi pomogla u prevladavanju zdravstvene i ekonomske krize.

NBS smanjila referentnu kamatnu stopu na na 1,5%
KAMATNE STOPE
NBS smanjila referentnu kamatnu stopu na na 1,5%
BEOGRAD - Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je da dodatno snizi referentnu kamatnu stopu na nivo od 1,5 odsto, kako bi umanjio negativne efekte virusa korona na privrednu aktivnost i istovremeno obezbedio održavanje inflacije u granicama cilja u srednjem roku.
Marić: Zaduživanje zbog niskih proračunskih priljeva utjecat će na javni dug
PORUKE
Marić: Zaduživanje zbog niskih proračunskih priljeva utjecat će na javni dug
ZAGREB - Ocjenjuje da se po pitanju javnih financija Hrvatska brzo može vratiti na staru putanju.
Svjetska banka: Hrvatska tone u duboku recesiju
RECESIJA
Svjetska banka: Hrvatska tone u duboku recesiju
WASHINGTON - Svjetska banka ažurirala je svoje proljetne prognoze uslijed pandemije koronavirusa, pa tako procjenjuje da će hrvatski BDP ove godine pasti 6,2 posto, dok bi stopa nezaposlenosti mogla porasti iznad 9 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE