GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ministri financija EU dopunili popis poreznih oaza

Ministri financija EU dopunili popis poreznih oaza
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.02.2020 / 11:57
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Vijeće ministara financija EU-a (ECOFIN) u utorak je dodalo na crnu listu poreznih oaza, tzv. nekooperativnih poreznih jurisdikcija, Panamu, Sejšele, Kajmanske otoke i Palau, dok je Turska dobila dodatno vrijeme kako bi izbjegla opasnost uvrštavanja na taj popis.

Na popisu, koji je prvi put uspostavljen 2017. godine nakon otkrića velikih poreznih prijevara u skandalima "panamski dokumenti" i "Luxleaks" s poreznim prijevarama, sada se nalazi 12 jurisdikcija.

Osim osam jurisdikcija koje su već uvrštene na popis, EU je na svoj popis nekooperativnih poreznih jurisdikcija odlučio uvrstiti i Kajmanske Otoke, Palau, Panamu i Sejšele. Te jurisdikcije nisu u dogovorenom roku provele porezne reforme na koje su se obvezale.

Krajem 2019. na toj listi su bile Američka Samoa, Fidži, Guam, Trinidad i Tobago, Američki Djevičanski otoci, Vanuatu Samoa.

Popis nekooperativnih poreznih jurisdikcija dio je vanjske strategije EU-a za oporezivanje, a svrha mu je pridonijeti aktualnim naporima koji se ulažu u promicanje dobroga poreznog upravljanja u cijelom svijetu.

Na popis su uključene jurisdikcije koje nisu s EU-om sudjelovale u konstruktivnom dijalogu o poreznom upravljanju ili koje nisu na vrijeme ispunile svoje obveze u pogledu provedbe reformi za usklađivanje s kriterijima EU-a.

Za 12 jurisdikcija koje nisu ispunile svoje obveze odobreno je produljenje rokova kako bi im se omogućilo da provedu potrebne reforme i tako ispune svoje obveze. Većina produljenih rokova odnosi se na zemlje u razvoju bez financijskog središta koje su već ostvarile znatan napredak u ispunjavanju svojih obveza.

Među tim zemljama je i Turska koja ne primjenjuje automatski transfer poreznih informacija svim zemljama članicama, među njima s Njemačkom, Francuskom, Nizozemskom, Belgijom i Austrijom u kojima žive brojne turske zajednice.

Šesnaest jurisdikcija (Antigua i Barbuda, Armenija, Bahami, Barbados, Belize, Bermudi, Britanski Djevičanski Otoci, Kabo Verde, Cookovi Otoci, Curaçao, Maršalovi Otoci, Crna Gora, Nauru, Niue, Sveti Kristofor i Nevis, Vijetnam) uspjelo je provesti sve potrebne reforme kako bi se uskladile s načelima dobrog poreznog upravljanja EU-a prije dogovorenog roka te su stoga uklonjene s liste, navodi Vijeće EU-a u priopćenju.

„Rad na popisu nekooperativnih poreznih jurisdikcija zasniva se na temeljitom postupku ocjene i praćenja oko 70 jurisdikcija trećih zemalja te dijaloga s njima. Otkad smo započeli s tim postupkom 49 zemalja provelo je potrebne porezne reforme kako bi ispunile kriterije EU-a. To je neosporan uspjeh.

No to je dinamičan postupak koji je još u tijeku i za koji se naša metodologija i kriteriji stalno preispituju”, izjavio je potpredsjednik hrvatske vlade i ministar financija Zdravko Marić, koji je predsjedavao sastankom ministara financija EU-a.

Tagovi: porezne oaze, Europska unija, Panama, Sejšeli, Turska, Panama Papers
PROČITAJ I OVO
NBS očekuje naglo snižavanje inflacije naredne godine
OČEKIVANJA
NBS očekuje naglo snižavanje inflacije naredne godine
BEOGRAD – Viceguverner Narodne banke Srbije (NBS) Ana Ivković iznela je danas na panelu „Da li je inflacija tranzitorna ili je došla da bi ostala?“ na 22. Beogradskom ekonomskom forumu da je dve trećine iznosa inflacije u Srbiji posledica prelivanja svetskih cena energenata i hrane na naše tržište i da se naredne godine može očekivati njeno snižavanje.
Njemačka industrija bilježi rast narudžbi u listopadu
NARUDŽBE
Njemačka industrija bilježi rast narudžbi u listopadu
BERLIN - Njemačka industrija je u listopadu, nakon dva mjeseca recesije, ponovno zabilježila rast narudžbi, objavio je u utorak Savezni ured za statistiku.
Očekivana božićnica prosječno 2.324 kune, 12 posto veća nego lani
BOŽIĆNICA
Očekivana božićnica prosječno 2.324 kune, 12 posto veća nego lani
ZAGREB - Božićnicu ove godine očekuje 72 posto zaposlenih i to u prosječnom iznosu od 2.324 kuna, nešto više nego prošle godine, pokazuju rezultati istraživanja s internetske tražilice Moj posao, objavljeni u ponedjeljak.
HUP oštro protiv izmjena Zakona o radu; evo što im sve smeta
PROTIVLJENJE
HUP oštro protiv izmjena Zakona o radu; evo što im sve smeta
ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca nije podržala konačni prijedlog izmjena Zakona o radu jer su nakon dvije godine rada unutar radne skupine socijalnih partnera u zadnjoj fazi, tvrde, ubačene neke izmjene o kojima se uopće nije raspravljalo.
Hrvatska i SAD zaključuju Sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja
SPORAZUM
Hrvatska i SAD zaključuju Sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja
ZAGREB - Hrvatska i Sjedinjene Američke Države zaključuju dugo pripreman Sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. Njegovim se potpisivanjem u srijedu zatvara posljednje otvoreno pitanje između dviju saveznica.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE