GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ministarstvo finansija i NBS: Ekonomski pad Srbije ove godine samo 1%

Ministarstvo finansija i NBS: Ekonomski pad Srbije ove godine samo 1%
PROGNOZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.10.2020 / 18:08
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Ministarstvo finansija i Narodna banka Srbije (NBS) revidirali su svoje procene bruto domaćeg proizvoda za celu 2020. godinu na minus jedan odsto, rečeno je danas na sednici Saveta za koordinaciju aktivnosti i mera za rast BDP, kojem je predsedavala premijerka Srbije Ana Brnabić.

U avgustu su rezultati bili bolji od očekivanih uprkos pandemiji izazvanom korana virusom i Srbija je zabeležila značajan rast industrije od 4,2 odsto, a i rezultati u poljoprivrednom sektoru bolji su od očekivanih, navodi se u saopštenju.

Tržište rada nastavilo je stabilan rast, tako da je broj zaposlenih u avgustu bio veći za 1,8 odsto u odnosu na avgust prošle godine.

U saopštenju se dodaje da je, uprkos očekivanom padu broja stranih turista koji su posetili Srbiju, zabeležen rast u sektoru turizma kod broja domaćih turista, sa više od 25 odsto, pa su zato revidirane procene rasta BDP na celu godinu na minus jedan odsto.

Vlada Srbije, zajedno za predsednikom Srbije, nastavlja da realizuje sve projekte koji, uprkos pandemiji, nisu prekidani, navedeno je u saopštenju.

S obzirom na pozitivan trend i brz oporavak privrede, cilj je da Srbija, uz efikasan nastavak planiranih projekata, nema pad BDP u ovoj godini, što bi, kako je ocenjeno, bio istorijski rezultat i verovatno najbolji ekonomski rezultat u Evropi.

Cilj je da Srbija bude među vodećim zemljama i ekonomijama u Evropi po privrednom rastu u 2020. godini, a na dobrom putu smo putu, istakla je Brnabić.

Tagovi: srpska ekonomija, ekonomija Srbije, Ministarstvo finansija, Narodna banka Srbije
PROČITAJ I OVO
Što pokazuje usporedba hrvatskih realnih plaća s regijom?
PLAĆE
Što pokazuje usporedba hrvatskih realnih plaća s regijom?
ANALIZA - Prema posljednjim dostupnim podacima WIIW Instituta (The Vienna Institute for International Economic Studies) prosječna bruto plaća u Hrvatskoj iznosila je 1.620 eura u prosincu 2023.
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE