GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Milošević: U Jugoslaviji je bilo lakše poslovati nego danas

Milošević: U Jugoslaviji je bilo lakše poslovati nego danas
SLIKOVITO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.05.2018 / 07:35
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - HDZ-ov saborski zastupnik Ivan Domagoj Milošević za RTL je izjavio kako smatra da bi Vlada trebala smanjiti porez na plaće i kapital.

"Zadnjih 6-7 godina ako se netko pita zašto je Hrvatska imala najdužu recesiju EU to je zato jer smo dizali poreze kad nismo trebali, a poduzetnici i građani se ponašaju racionalno. Ako država diže poreze, ne skida namete nego se stvari kompliciraju, PDV je došao do 25 posto, građani troše manje, poduzetnici investiraju manje, ekonomska aktivnost se smanjuje i rezultat smo vidjeli", rekao je.

"Vidjeli smo, to je dobar početak vlade kad su krenuli sa porezni rasterećnjima rada i kapitala. Očekujemo najavu u idućih nekoliko mjeseci kako će od 1.1.2019 izgledati naš porezni sustav. Skloniji sam smanjivati porez na rad i kapital, PDV je među najvišima u Europi i njega imaju samo razvijene države.

U nekim segmentima hrvatskog gospodarstva taj PDV je nevjerojatan u odnosu na komparativne države. U redu je smanjivati PDV, meni bi bilo povoljnije za sve nas i ekonomski i politički, napraviti rundu smanjivanja poreza na plaće i kapital, a nakon toga PDV. Vidjeli smo samo u zadnjih godinu dana kako je pozitivno utjecalo na hrvatsko gospodarstvo i državni proračun. To je najjači alat – porezni alat", smatra Milošević dodavši kako bi dio ljudi iz javnog sektora trebalo prebaciti u privatni.

"Govorimo o javnim poduzećima, njihovoj produktivnosti, svim razinama državne i lokalne administracije, tu ima zaposlenih. Razmatra se uvoz radne snage iz inozemstva što je u redu, nemam s tim problem. Ako je ikad bilo vrijeme, prije nego što pustimo strance, bilo bi logično napraviti analizu našeg javnog sektora jer nas nema 100 milijuna nego četiri. Treba vidjeti gdje su viškovi, možda negdje nedostaje.

Ovisi koji su ciljevi upravljanja, što se želi postići, koje su reforme u pitanju. Sve se svelo na Agrokor. To je važno ali nije jedino pitanje u Hrvatskoj koje je godinama iza nas i pred nama. Neke države su imale godinu, neke dvije, plaćamo plaću, obrazovanje, prekvalifikaciju. Nije sramota raditi u privatnom sektoru, dapače", rekao je Milošević.

"Znam mnogo o tome, ali ne ja, nego stariji od mene će vam reći da je osamdesetih u komunističkoj Jugoslaviji bilo lakše poslovati nego danas. Mislim da nam je dijagnoza jasna", zaključio je.

Tagovi: Domagoj Ivan Milošević, Jugoslavija, sloboda poduzetništva
PROČITAJ I OVO
MMF: Slijedi najgora ekonomska kriza nakon Velike depresije
UPOZORENJE
MMF: Slijedi najgora ekonomska kriza nakon Velike depresije
WASHINGTON - Pandemija koronavirusa pretvorit će ovogodišnji ekonomski rast u negativan, rekla je u četvrtak čelnica Međunarodnog monetarnog fonda, upozorivši da se svijet suočava s najgorom ekonomskom krizom od Velike depresije 30-tih godina prošlog stoljeća.
Novih 6,6 milijuna nezaposlenih u SAD-u, Fed povukao potez bez presedana
POTEZI
Novih 6,6 milijuna nezaposlenih u SAD-u, Fed povukao potez bez presedana

WASHINGTON - Više od 15 milijuna Amerikanaca ostalo je bez posla u manje od mjesec dana zbog naglog širenja koronavirusa a središnja banka pripremila je program bez presedana kako bi pomogla u prevladavanju zdravstvene i ekonomske krize.

NBS smanjila referentnu kamatnu stopu na na 1,5%
KAMATNE STOPE
NBS smanjila referentnu kamatnu stopu na na 1,5%
BEOGRAD - Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je da dodatno snizi referentnu kamatnu stopu na nivo od 1,5 odsto, kako bi umanjio negativne efekte virusa korona na privrednu aktivnost i istovremeno obezbedio održavanje inflacije u granicama cilja u srednjem roku.
Marić: Zaduživanje zbog niskih proračunskih priljeva utjecat će na javni dug
PORUKE
Marić: Zaduživanje zbog niskih proračunskih priljeva utjecat će na javni dug
ZAGREB - Ocjenjuje da se po pitanju javnih financija Hrvatska brzo može vratiti na staru putanju.
Svjetska banka: Hrvatska tone u duboku recesiju
RECESIJA
Svjetska banka: Hrvatska tone u duboku recesiju
WASHINGTON - Svjetska banka ažurirala je svoje proljetne prognoze uslijed pandemije koronavirusa, pa tako procjenjuje da će hrvatski BDP ove godine pasti 6,2 posto, dok bi stopa nezaposlenosti mogla porasti iznad 9 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE