GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Milanović: Treba nam taktika za izlazak iz ove situacije

Milanović: Treba nam taktika za izlazak iz ove situacije
PREDSJEDNIK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.12.2020 / 14:06
Autor: SEEbiz

ZAGREB - Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je danas 1. sjednici Ekonomskog savjeta Predsjednika Republike Hrvatske, na kojoj su govorili o izradi Nacionalne razvojne strategije.

Sjeli smo, vidjeli se, raspravili sva pitanja, od analitičkih podloga, od vremena, evidentno kasnimo, pa činjenica da je riječ o dokumentu u kojem krajnje konstruktivno postoji mogućnost poboljšanja, rekao je o Strategiji nakon sastanka posebni savjetnik predsjednika za ekonomiju, Velibor Mačkić.

Dokument bi trebao koristiti neka naša znanja, koja bi mogla biti i bolja, rekao je Mačkić.

Ako znamo da se ekonomija dominantno oslanja na javni sektor, kako povući sredstva iz Europske unije, kako onda to ranije nismo adresirali?, upitao je Mačkić, dodavši da je potrebno adresirati i druge probleme poput nejednakosti svake vrste.

"Postoji prostor za poboljšanje. Evidentno kasnimo, ali pokušat ćemo, to je ovdje bila naša intencija, ukazati na te nedostatke, vidjeti koji su pokazatelji koji bi bili možda adekvatni u svemu i da iz svega ovoga izađemo na bolji način nego što smo ušli", rekao je Mačkić.

"Dokument nije loš, ali je pitanje je li dovoljno dobar i mi ćemo dati svoj doprinos. To je puno kvalitetnije nego da sam se uključio kao pojedinac ili poslao nekoga kao što je htio predsjednik Vlade", rekao je Milanović.

"Mene je premijer osobno pozvao da se uključim u rad radne skupine za izradu ove strategije. Taj isti dan je došlo pismo njegovog šefa ureda vezano uz sazivanje VNS-a. Zanimljivo, osobno mi je pisao na temu strategije nacionalnog razvoja, rado sam mu odgovorio i pozvao da se uključi saborska opozicija, jer to može doprinijeti samo kvaliteti, a na kraju krajeva možeš reći - imali ste priliku nešto reći, niste ništa rekli. Znamo kako će to izgledati u Saboru, bit će automatski izglasano i taj dokument neće imati nikakvu važnost", rekao je Milanović.

Naš pad sigurno će biti najveći u Europskoj uniji, rekao je predsjednik, dodavši da su to informacije koje trebaju potaknuti na djelovanje.
Govoreći o porezu na nekretnine, Milanović je rekao da je to ogroman zalogaj te da "nikome ne bi gurao pod nos što ga nije napravio".

"Ako mu je svrha penaliziranje onih koji imaju, to je nepotpun smisao. Što se tiče PDV-a, Hrvatska stjecanjem okolnosti koje su eksterne i egzogene, krenula s relativno visokom stopom PDV-a iz svojih razloga, a onda je ta stopa rasla iz krize u krizu, tako da sad govoriti o tome hoće li stopa PDV-a biti 24 ili 25 posto nije bitno za konkurentnost. Ono što je puno bitnije su druga porezna opterećenja", rekao je Milanović.

Ne slažem se s onim što slušam stalno, imamo strategiju za sve, za nošenje crnih maski, za nošenje ružičastih maski. Ne može strategija postojati za sve, rekao je Milanović, dodavši da su neke potrebne, ali da se pojedine stvari koje se u javnom prostoru nazivaju strategijama tako ne mogu zvati.

Govoreći o planu Vlade za Hrvatsku u idućih 10 godina, Milanović je rekao da to države ranije nisu radile.

Upitan i za krizu uzrokovanu koronavirusom, predsjednik je rekao: "Treba nam taktika za izlazak iz ove situacije koja nas sve mentalno iscrpljuje."

Tagovi: Zoran Milanović, Andrej Plenković, koronakriza, porez na nekretnine, Velibor Mačkić
PROČITAJ I OVO
Pozitivni signali: Rast zaposlenosti u turizmu i ugostiteljstvu
ZAPOSLENOST
Pozitivni signali: Rast zaposlenosti u turizmu i ugostiteljstvu
ANALIZA - Prema podacima DZS-a, na kraju svibnja broj ukupno zaposlenih iznosio je 1.540.637 osoba što je za 0,9% više u odnosu na travanj, dok je u odnosu na isti mjesec prethodne godine broj ukupno zaposlenih bio viši za 1,3%.
Biden: Dogovorili smo 1,2 bilijuna dolara za infrastrukturne projekte
DOGOVOR
Biden: Dogovorili smo 1,2 bilijuna dolara za infrastrukturne projekte
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden objavio je u četvrtak da je sa senatorima dogovoreno ulaganje 1,2 bilijuna američkih dolara u infrastrukturne projekte poput prometnica, a što je jedan od njegovih ključnih ciljeva domaćih ciljeva koji će pokrenuti gospodarstvo.
Milanović u Delnicama: Svaki euro iz fondova EU smisao našeg članstva u Uniji
ČLANSTVO
Milanović u Delnicama: Svaki euro iz fondova EU smisao našeg članstva u Uniji
DELNICE - Na prigodnoj svečanosti u Delnicama u povodu Dana grada predsjednik RH Zoran Milanović je u četvrtak ponovno istaknuo da se treba boriti za svaki euro iz europskih fondova "jer je to smisao našeg članstva u Europskoj uniji“.
Standard u Hrvatskoj u 2020. za trećinu niži od prosjeka EU-a
USPOREDBE
Standard u Hrvatskoj u 2020. za trećinu niži od prosjeka EU-a
ZAGREB - Standard u Hrvatskoj bio je u pandemijskoj 2020. godini za trećinu niži od prosjeka Europske unije, unatoč za trećinu nižoj razini cijena, pokazuju podaci europskog statističkog ureda.
Yellen: Inflacija u SAD-u trebala bi oslabiti do kraja godine
INFLACIJA
Yellen: Inflacija u SAD-u trebala bi oslabiti do kraja godine
WASHINGTON - Inflacija u SAD-u trebala bi se do kraja godine spustiti sa sadašnjih povišenih razina paralelno normalizaciji stanja u opskrbi, izjavila je ministrica financija Janet Yellen.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE