GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Merkel: Ne možemo bez radnika izvan EU

Merkel: Ne možemo bez radnika izvan EU
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.12.2019 / 18:55
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
BERLIN - Njemačko i tržište rada EU-a je očito iscrpljeno. Zato se Njemačka sada okreće i kvalificiranim radnicima iz ostatka svijeta. Jer bez stručnih radnika prijeti iseljavanje poduzeća i slabljenje njemačkog gospodarstva.

Njemačka kancelarka Angela Merkel iskoristila je svoj redovni subotnji video-podcast kako bi alarmirala javnost zbog nedostatka kvalificirane radne snage u državi, rekavši da bi tomoglo natjerati njemačka poduzeća da se presele u inozemstvo.

„Znamo da mnogi sektori i kompanije traže kvalificirane radnike", rekla je Merkel. „Bez dovoljno stručnih radnika Njemačka kao gospodarstvo više ne može biti uspješno".

„Zato je neophodno ulaganje svih snaga kako bi zaposlili dovoljan broj stručnjaka. U suprotnom, poduzeća će se morati iseljavati - a, naravno, to ne želimo."

Upozorenje kancelarke dolazi uoči samita onovom zakonu o useljavanju stručne radne snage između predstavnika vlade, poslodavaca i sindikata koji bi trebao biti održan u ponedjeljak navečer u Berlinu.

Njemačka želi riješiti nedostatak stručnjaka pružanjem „dobre izobrazbe za što veći broj ljudi" i maksimalnog iskorištavanja potencijala njemačkog tržišta rada, rekla je Merkel. Ali istodobno, Berlin želi omogućiti pojačano useljavanje kvalificiranih radnika ne samo iz drugih zemalja Europske unije nego i izvan nje.

U Njemačkoj već radi 2,5 milijuna građana iz zemalja EU-a.

„Ali to nije dovoljno i zato također moramo tražiti kvalificirane radnike izvan Europske unije", rekla je Merkel.

Zakon o imigraciji kvalificiranih radnika koji bi trebao stupiti na snagu 1. ožujka 2020. godine ima za cilj olakšavanje dolaska u Njemačku kvalificiranim radnicima iz zemalja koje nisu članice EU-a.

Samit u ponedjeljak će se baviti pitanjem kako najbolje primijeniti novi zakon o imigraciji kvalificirane radne snage, uz memorandum o razumijevanju koji će biti usvojen na kraju sastanka. Nacrt dokumenta, koji je citirala grupa novinara iz skupine Redaktionsnetzverk Deutschland (RND), pozvao je državu da angažira i dodatno osoblje i organizira središnji ured koji bi pomogao ubrzanje procesuiranje viza. Također je rečeno da treba proširiti ponudu za tečajeve njemačkog kako bi ih potencijalni kvalificirani radnici mogli završiti već u zemljama porijekla.

Njemačkoj su najviše potrebni inženjeri elektrotehnike, metalurgije i mehatronike, kuhari, medicinske sestre, njegovatelji, IT stručnjaci. U fokusu zemlja kojima se novi zakon obraća su Meksiko, Filipini, Brazil, Indija i Vijetnam. Programi za dovođenje radnika iz zemalja zapadnog Balkana su već godinama na snazi.

Ministar rada Hubertus Heil nastojao je ublažiti zabrinutost u dijelu stanovništva koje je nepovjerljivo prema useljenicima, rekavši za dnevnik Augsburger Allgemeine da se ovaj potez vlade - regrutiranje stručnjaka - ne odnosi na nekontroliranu imigraciju, nego na kontrolirano useljavanje kvalificiranih radnika koji su potrebni kako bi Njemačka ostala gospodarski jaka i u budućnosti.

Tagovi: Angela Merkel, Europska unija, zapošljavanje, radnici, tržište rada
PROČITAJ I OVO
Američki Zastupnički dom odobrio covid plan vrijedan 1,9 bilijuna dolara
ZELENO SVJETLO
Američki Zastupnički dom odobrio covid plan vrijedan 1,9 bilijuna dolara
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden izvojevao je prvu zakonodavnu pobjedu kada je rano u subotu Zastupnički dom usvojio njegov paket pomoći za oporavak od pandemije koronavirusa vrijedan 1,9 bilijuna dolara.
Hrvatskoj će trebati barem dvije-tri godine da dostigne razinu iz 2019.
REALNO
Hrvatskoj će trebati barem dvije-tri godine da dostigne razinu iz 2019.
ANALIZA - U ovoj godini početak pozitivnih godišnjih stopa rasta gospodarske aktivnosti očekujemo u drugom tromjesečju, ali bi snažniji zamašnjak trebao biti vidljiviji tek u drugoj polovici godine.
HNB: Pad BDP-a visok, no kretanja nešto povoljnija od ranijih projekcija
OCJENE
HNB: Pad BDP-a visok, no kretanja nešto povoljnija od ranijih projekcija
ZAGREB - Pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prošloj godini za 8,4 posto i dalje je vrlo visok, iako su ostvarena kretanja nešto povoljnija od projekcija Hrvatske narodne banke (HNB) s kraja 2020. godine, ističu iz HNB-a u komentaru najnovijih podataka.
Pad švicarskog BDP-a u 2020. najdublji od naftne krize
PAD
Pad švicarskog BDP-a u 2020. najdublji od naftne krize
BERN - Švicarski bruto domaći proizvod pao je u 2020. godini 2,9 posto, najsnažnije od naftne krize u 70-im godinama prošlog stoljeća, objavila je vlada u petak, predviđajući pad aktivnosti i u prvom ovogodišnjem tromjesečju, s obzirom na koronamjere.
Slovenski BDP lani pao 5,5 posto
PAD
Slovenski BDP lani pao 5,5 posto
LJUBLJANA - Slovenski BDP lani je iznosio 46.297 milijardi eura i realno se smanjio za 5,5 posto u odnosu na 2019. godinu, a nominalno za 4,3 posto, prema prvoj procjeni koju je u petak objavio državni statistički ured.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE