GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Merkel: Ne možemo bez radnika izvan EU

Merkel: Ne možemo bez radnika izvan EU
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.12.2019 / 18:55
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
BERLIN - Njemačko i tržište rada EU-a je očito iscrpljeno. Zato se Njemačka sada okreće i kvalificiranim radnicima iz ostatka svijeta. Jer bez stručnih radnika prijeti iseljavanje poduzeća i slabljenje njemačkog gospodarstva.

Njemačka kancelarka Angela Merkel iskoristila je svoj redovni subotnji video-podcast kako bi alarmirala javnost zbog nedostatka kvalificirane radne snage u državi, rekavši da bi tomoglo natjerati njemačka poduzeća da se presele u inozemstvo.

„Znamo da mnogi sektori i kompanije traže kvalificirane radnike", rekla je Merkel. „Bez dovoljno stručnih radnika Njemačka kao gospodarstvo više ne može biti uspješno".

„Zato je neophodno ulaganje svih snaga kako bi zaposlili dovoljan broj stručnjaka. U suprotnom, poduzeća će se morati iseljavati - a, naravno, to ne želimo."

Upozorenje kancelarke dolazi uoči samita onovom zakonu o useljavanju stručne radne snage između predstavnika vlade, poslodavaca i sindikata koji bi trebao biti održan u ponedjeljak navečer u Berlinu.

Njemačka želi riješiti nedostatak stručnjaka pružanjem „dobre izobrazbe za što veći broj ljudi" i maksimalnog iskorištavanja potencijala njemačkog tržišta rada, rekla je Merkel. Ali istodobno, Berlin želi omogućiti pojačano useljavanje kvalificiranih radnika ne samo iz drugih zemalja Europske unije nego i izvan nje.

U Njemačkoj već radi 2,5 milijuna građana iz zemalja EU-a.

„Ali to nije dovoljno i zato također moramo tražiti kvalificirane radnike izvan Europske unije", rekla je Merkel.

Zakon o imigraciji kvalificiranih radnika koji bi trebao stupiti na snagu 1. ožujka 2020. godine ima za cilj olakšavanje dolaska u Njemačku kvalificiranim radnicima iz zemalja koje nisu članice EU-a.

Samit u ponedjeljak će se baviti pitanjem kako najbolje primijeniti novi zakon o imigraciji kvalificirane radne snage, uz memorandum o razumijevanju koji će biti usvojen na kraju sastanka. Nacrt dokumenta, koji je citirala grupa novinara iz skupine Redaktionsnetzverk Deutschland (RND), pozvao je državu da angažira i dodatno osoblje i organizira središnji ured koji bi pomogao ubrzanje procesuiranje viza. Također je rečeno da treba proširiti ponudu za tečajeve njemačkog kako bi ih potencijalni kvalificirani radnici mogli završiti već u zemljama porijekla.

Njemačkoj su najviše potrebni inženjeri elektrotehnike, metalurgije i mehatronike, kuhari, medicinske sestre, njegovatelji, IT stručnjaci. U fokusu zemlja kojima se novi zakon obraća su Meksiko, Filipini, Brazil, Indija i Vijetnam. Programi za dovođenje radnika iz zemalja zapadnog Balkana su već godinama na snazi.

Ministar rada Hubertus Heil nastojao je ublažiti zabrinutost u dijelu stanovništva koje je nepovjerljivo prema useljenicima, rekavši za dnevnik Augsburger Allgemeine da se ovaj potez vlade - regrutiranje stručnjaka - ne odnosi na nekontroliranu imigraciju, nego na kontrolirano useljavanje kvalificiranih radnika koji su potrebni kako bi Njemačka ostala gospodarski jaka i u budućnosti.

Tagovi: Angela Merkel, Europska unija, zapošljavanje, radnici, tržište rada
PROČITAJ I OVO
Šestović: Srpski BDP ove godine pada 3%
SVETSKA BANKA
Šestović: Srpski BDP ove godine pada 3%
BEOGRAD - Globalna projekcija govori da će pad svetske ekonomije u ovoj godini biti oko 4 odsto, u Evropskoj Uniji preko 8 procenata, u regionu Zapadnog Balkana očekuje da će pad biti oko 4,8 odsto, a u Srbiji 3 odsto.
Hrvatska među 17 članica EU s viškom u proračunu u 2019.
PRORAČUN
Hrvatska među 17 članica EU s viškom u proračunu u 2019.
BRUXELLES - Hrvatska je uz još 16 zemalja Europske unije (EU) u 2019. bilježila višak u proračunu, ali je javni dug bio iznad gornje propisane granice od 60 posto BDP-a, pokazala je u četvrtak druga procjena Eurostata.
Svjetska banka: Pandemija snažno ekonomski pogađa zapadni Balkan
POSLJEDICE
Svjetska banka: Pandemija snažno ekonomski pogađa zapadni Balkan
WASHINGTON - Države zapadnog Balkana će u 2020. zbog pandemije prouzročene koronavirusom doživjeti realni pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 4,8 posto, a najteže će posljedice osjetiti Crna Gora, Kosovo i Albanija, procjenjuje se u najnovijoj analizi Svjetske banke (WB).
Zemlje EU-a znatno povećale zaduživanje u drugom tromjesečju
DUG
Zemlje EU-a znatno povećale zaduživanje u drugom tromjesečju
BRUXELLES - Javni dug u Europskoj uniji i eurozoni snažno je porastao u drugom tromjesečju zbog pojačanih potreba zemalja za financiranjem kako bi se ublažile posljedice pandemije koronavirusa, pokazalo je u četvrtak izvješće Eurostata.
Plenković: Do kraja godine ukupno 7,5 milijardi kuna za plaće
PLAĆE
Plenković: Do kraja godine ukupno 7,5 milijardi kuna za plaće
ZAGREB - Premijer Andrej Plenković rekao je u četvrtak na sjednici vlade da će ukupna državna izdvajanja za plaće radnika u privatnom sektoru do kraja godine dosegnuti 7,5 milijardi kuna.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE