GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Merkel: Ne možemo bez radnika izvan EU

Merkel: Ne možemo bez radnika izvan EU
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.12.2019 / 18:55
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
BERLIN - Njemačko i tržište rada EU-a je očito iscrpljeno. Zato se Njemačka sada okreće i kvalificiranim radnicima iz ostatka svijeta. Jer bez stručnih radnika prijeti iseljavanje poduzeća i slabljenje njemačkog gospodarstva.

Njemačka kancelarka Angela Merkel iskoristila je svoj redovni subotnji video-podcast kako bi alarmirala javnost zbog nedostatka kvalificirane radne snage u državi, rekavši da bi tomoglo natjerati njemačka poduzeća da se presele u inozemstvo.

„Znamo da mnogi sektori i kompanije traže kvalificirane radnike", rekla je Merkel. „Bez dovoljno stručnih radnika Njemačka kao gospodarstvo više ne može biti uspješno".

„Zato je neophodno ulaganje svih snaga kako bi zaposlili dovoljan broj stručnjaka. U suprotnom, poduzeća će se morati iseljavati - a, naravno, to ne želimo."

Upozorenje kancelarke dolazi uoči samita onovom zakonu o useljavanju stručne radne snage između predstavnika vlade, poslodavaca i sindikata koji bi trebao biti održan u ponedjeljak navečer u Berlinu.

Njemačka želi riješiti nedostatak stručnjaka pružanjem „dobre izobrazbe za što veći broj ljudi" i maksimalnog iskorištavanja potencijala njemačkog tržišta rada, rekla je Merkel. Ali istodobno, Berlin želi omogućiti pojačano useljavanje kvalificiranih radnika ne samo iz drugih zemalja Europske unije nego i izvan nje.

U Njemačkoj već radi 2,5 milijuna građana iz zemalja EU-a.

„Ali to nije dovoljno i zato također moramo tražiti kvalificirane radnike izvan Europske unije", rekla je Merkel.

Zakon o imigraciji kvalificiranih radnika koji bi trebao stupiti na snagu 1. ožujka 2020. godine ima za cilj olakšavanje dolaska u Njemačku kvalificiranim radnicima iz zemalja koje nisu članice EU-a.

Samit u ponedjeljak će se baviti pitanjem kako najbolje primijeniti novi zakon o imigraciji kvalificirane radne snage, uz memorandum o razumijevanju koji će biti usvojen na kraju sastanka. Nacrt dokumenta, koji je citirala grupa novinara iz skupine Redaktionsnetzverk Deutschland (RND), pozvao je državu da angažira i dodatno osoblje i organizira središnji ured koji bi pomogao ubrzanje procesuiranje viza. Također je rečeno da treba proširiti ponudu za tečajeve njemačkog kako bi ih potencijalni kvalificirani radnici mogli završiti već u zemljama porijekla.

Njemačkoj su najviše potrebni inženjeri elektrotehnike, metalurgije i mehatronike, kuhari, medicinske sestre, njegovatelji, IT stručnjaci. U fokusu zemlja kojima se novi zakon obraća su Meksiko, Filipini, Brazil, Indija i Vijetnam. Programi za dovođenje radnika iz zemalja zapadnog Balkana su već godinama na snazi.

Ministar rada Hubertus Heil nastojao je ublažiti zabrinutost u dijelu stanovništva koje je nepovjerljivo prema useljenicima, rekavši za dnevnik Augsburger Allgemeine da se ovaj potez vlade - regrutiranje stručnjaka - ne odnosi na nekontroliranu imigraciju, nego na kontrolirano useljavanje kvalificiranih radnika koji su potrebni kako bi Njemačka ostala gospodarski jaka i u budućnosti.

Tagovi: Angela Merkel, Europska unija, zapošljavanje, radnici, tržište rada
PROČITAJ I OVO
Tramišak uputila EK izjavu o ovjeravanju 695 milijuna kuna
OVJERA
Tramišak uputila EK izjavu o ovjeravanju 695 milijuna kuna
ZAGREB - Ministrica regionalnoga razvoja Nataša Tramišak uputila je u ponedjeljak Europskoj komisiji izjavu o ovjeravanju sredstava u iznosu 695 milijuna kuna koja se odnosi na nabavu covid opreme i Financijske instrumente u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija (OPKK).
Misija MMF-a: Zbog novog vala pandemije i dalje značajni izazovi za Hrvatsku
UPOZORENJE
Misija MMF-a: Zbog novog vala pandemije i dalje značajni izazovi za Hrvatsku
ZAGREB - Članovi Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) priopćili su u ponedjeljak da su zbog novog vala pandemije i dalje prisutni značajni izazovi za Hrvatsku, kao i da je mjere ekonomske politike potrebno prilagođavati razvoju krize, a smatraju i da daljnja smanjenja PDV-a nisu preporučljiva bez odgovarajućih mjera koje bi spriječile trajni gubitak prihoda.
Srpski BDP u trećem kvartalu pao 1,4 odsto
PAD
Srpski BDP u trećem kvartalu pao 1,4 odsto
BEOGRAD - Realni pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije u trećem kvartalu ove godine, u odnosu na isti period prethodne godine, iznosio je 1,4 odsto, saopštio je danas Republički zavod za statistiku. Rast BDP-a u odnosu na prethodni kvartal bio je 7,4 odsto.
HUP: Ugroženo 100.000 radnih mjesta
UPOZORENJE
HUP: Ugroženo 100.000 radnih mjesta

ZAGREB - Iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) u ponedjeljak su nakon sastanka s predstavnicima Vlade, ocijenili kako učinak predloženih mjera neće biti jednak za sve djelatnosti te su upozorili da je i dalje ugroženo više od 100 tisuća radnih mjesta.

Maloprodaja u listopadu pala osmi mjesec zaredom
POTROŠNJA
Maloprodaja u listopadu pala osmi mjesec zaredom

ZAGREB - U Hrvatskoj je u listopadu potrošnja u maloprodaji pala za 2,5 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je već osmi mjesec zaredom kako je pala, ali sporije nego mjesec dana ranije.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE