GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Meksiko postao najveći trgovinski partner SAD-a

Meksiko postao najveći trgovinski partner SAD-a
PROMJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.02.2024 / 08:16
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Prema službenim podacima, Meksiko je pretekao Kinu i postao najveći bilateralni vanjskotrgovinski partner Amerike. Američki uvoz iz Meksika u 2023. dosegnuo je 476 milijardi dolara, dok je oko 323 milijarde dolara izvezeno u Meksiko, piše Axios.

Sjedinjene Američke Države, najveći svjetski uvoznik, godišnje uvezu robu u vrijednosti više od tri trilijuna dolara, a više od trećine ukupnog uvoza čine Meksiko, Kina i Kanada.

Zategnuti odnosi između Kine i SAD-a, kao i trenutni trgovinski rat, zaoštrili su vanjsku trgovinu s tom azijskom zemljom.

S druge strane, američko-meksički odnosi obično se promatraju kroz kontroverznu useljeničku politiku i probleme s kojima se veliki američki gradovi suočavaju zbog masovnog priljeva izbjeglica iz Srednje i Južne Amerike.

No, čini se da, unatoč napetoj situaciji na granici, postoje jaki ekonomski razlozi za očuvanje dobrosusjedskih odnosa.

Također, poremećaji u globalnom lancu opskrbe, skupi troškovi transporta do Kine i intenziviranje sukoba u svijetu tjeraju američke kompanije da preispituju gdje proizvode svoje proizvode i okreću se susjedstvu, piše Dnyuz.

S obzirom na sve nepredvidljiviju geopolitičku situaciju, Meksiko je trenutačno poželjniji partner od Kine, no odnos SAD-a s tom azijskom zemljom i dalje je iznimno važan, posebice za tvrtke poput Applea ili Starbucksa koje ne samo da nabavljaju s tog tržišta, već i prodaju svoje proizvode .

Tagovi: meksiko, amerika, trgovina, kina, apple, starbucks
PROČITAJ I OVO
Njemačke mirovine mogle bi ostati samo san
MIROVINE
Njemačke mirovine mogle bi ostati samo san
BERLIN - Njemačka je doduše odlučila kako mirovine neće smjeti pasti ispod 48% prosječnog dohotka, ali još nitko ne zna – kako to učiniti? Jer kod sve manje mladih i sve više umirovljenika se to čini nemogućim.
Francuske obveznice pod velikim pritiskom investitora
PRITISCI
Francuske obveznice pod velikim pritiskom investitora
PARIZ - Ulagači zahtijevaju najveću premiju u više od desetljeća za držanje francuskih obveznica u usporedbi sa sigurnijim njemačkim dugom, jer raste zabrinutost da bi stranke koje se bore za pobjedu na predstojećim parlamentarnim izborima u Francuskoj mogle dodatno napuhati javne financije.
Britanski javni dug na najvišoj razini od 1961.
ZADUŽENOST
Britanski javni dug na najvišoj razini od 1961.
LONDON - Britanski javni dug dosegao je u svibnju više od 2700 milijardi funti (3200 milijardi eura) i iznosio je gotovo 100 posto BDP-a.
Standard u Hrvatskoj za petinu ispod prosjeka EU
SMANJEN ZAOSTATAK
Standard u Hrvatskoj za petinu ispod prosjeka EU
ZAGREB - Standard građana Hrvatske blago je poboljšan i u 2023. godini i bio je otprilike za petinu niži od prosjeka Europske unije, pokazale su procjene europskog statističkog ureda.
Zaposlenost najbrže raste u građevinskom sektoru
TRŽIŠTE RADA
Zaposlenost najbrže raste u građevinskom sektoru
ZAGREB - Krajem svibnja u Hrvatskoj je bilo 1,69 milijuna zaposlenih, što je dva posto više nego mjesec ranije, a 1,8 posto više nego u svibnju lani, pri čemu je stopa registrirane nezaposlenosti pala na pet posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE