GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MAT: Rast cena u aprilu u Srbiji najveći od 2017.

MAT: Rast cena u aprilu u Srbiji najveći od 2017.
INFLACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.06.2021 / 17:14
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - U Srbiji se u aprilu ove godine u odnosu na isti mesec 2020. godine ubrzala privredna aktivnost, ali i inflacija koja je bila 1,1 odsto jer je rast tekućih potrošačkih cena bio najveći posle 2017. godine, saopštili su danas autori mesečnika "Makroekonomske analize i trendovi (MAT).

U aprilu je inflacija u Srbiji medjugodišnje iznosila 2,8 odsto i približila se centralnoj vrednosti cilja Narodne banke Srbije od tri odsto, ispod koje je od maja 2019. godine.

"Na rast inflacije u aprilu najviše je uticalo poskupljenje svežeg povrća od 18,5 odsto, a poskupeli su i svi proizvodi iz potrošačke korpe, prehrambenih proizvodi 2,6 odsto, energija zbog poskupljenja motornog goriva 0,6 odsto, a toliko je poskupelo i iznajmljivanje stana", navodi MAT.

Dodaje se da je Srbija u martu ove godine imala nižu medjugodišnju inflaciju od devet zemalja EU, a u aprilu od šest zemalja.

U martu ove godine višu medjugodišnje inflaciju od Srbije imale su Holandija (1,9 odsto), Nemačka (2), Austrija (2), Švedska (2,1), Češka (2,3) Luksemburg (2,5) Rumunija (2,5), Madjarska (3,9) i Poljska (4,4).

U aprilu su, kako se navodi, Holandija, Nemačka i Austrija pridružile zemljama EU koje imaju nižu inflaciju od Srbije.

Višu inflaciju od Srbije u aprilu 2021. godine imale su Rumunija (2,7 odsto) Švedska (2,8) Češka (3,1), Luksemburg (3,3), Poljska (5,1) i Madjarska (5,2 odsto).

Tagovi: inflacija u Srbiji, rast cena, Makroekonomske analize i trendovi, povrće, energija, Narodna banka Srbije
PROČITAJ I OVO
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAPOSLENOST
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAGREB - U razdoblju od siječnja do prosinca 2023. godine u Hrvatskoj je u prosjeku bilo zaposleno milijun i 603 tisuće osoba, nezaposleno njih 104 tisuće, pri čemu je u tom razdoblju stopa zaposlenosti za osobe od 15 do 64 godine iznosila 65,7 posto, a stopa anketne nezaposlenosti 6,2 posto, podaci su DZS-a.
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
ZABRINUTOST
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
NEW YORK - Izvršni direktor JPMorgan Chasea Jamie Dimon zabrinut je da bi se američko gospodarstvo moglo suočiti s ponavljanjem problema koji su kočili zemlju tijekom 1970-ih.
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
IZNENAĐENJE
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
BERLIN - Privatni sektor u Njemačkoj doživio je neočekivani rast ovog mjeseca, koji je bio potaknut solidnim rastom u sektoru usluga.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE