GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MAT: Osetan pad srpske privrede u aprilu

MAT: Osetan pad srpske privrede u aprilu
OČEKIVANO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.06.2020 / 13:03
Autor: SEEbiz / FoNeT
BEOGRAD - U aprilu su se efekti pandemije koronavirusa na privredu Srbije ispoljili u punoj meri, ističe se u najnovijem broju biltena "Mesečne analize i trendovi" (MAT).

U osetnom tekućem i međugodišnjem padu su industrijska proizvodnja, spoljnotrgovinska razmena i unutrašnja potrošnja, u zastoju je i saobraćaj, a zastojem turizma je pojačan zastoj ugostiteljskih usluga koji je i inače izazvan prekidom komunikacija među stanovništvom zbog virusa.

Investiciona aktivnost nije zaustavljena, ali je bitno usporena, konstatuje se u biltenu.

Autori MAT ističu da je ukupna industrijska proizvodnja u aprilu međugodišnje smanjena za 16,6 odsto, tako da je i kumulativni rast za prva četiri meseca prešao u negativnu zonu – nakon porasta u prvom tromesečju od 4,4 odsto, u periodu januar-april zabeležen je pad od 0,8 odsto.

Sektor u kome je izazvan ovakav pad ukupne industrijske proizvodnje je prerađivačka industrija, sa međugodišnjim padom u aprilu od 19,9 odsto, i u periodu januar-april od 0,6 odsto.

Kako se ističe u MAT, delimičan oporavak industrijske proizvodnje u maju je verovatan, i na to upućuju i rezultati majske ankete u više od 1.300 preduzeća u Srbiji. U prilog tome ide i podatak da preko polovine posmatranog uzorka očekuje rad u maju mesecu na nivou punog intenziteta ili jačeg, dok će 15 odsto preduzeća raditi povećanim kapacitetom.

Međutim, taj će oporavak biti samo delimičan, jer je veliki broj preduzeća najavio da će raditi sa dve trećine ili polovinom kapaciteta ili će raditi sa minimalnim kapacitetom ili uopšte neće raditi.

Sem toga, oporavak može biti samo delimičan ne samo zbog tražnje u zemlji, već posebno zbog problema u zemljama koje su naše glavne izvozne destinacije ili glavni dobavljači.

Izvoz je u aprilu vredeo oko milijardu evra ili 28,9 odsto manje nego u istom mesecu 2019, a uvoz je vredeo 1,4 milijarde evra, ili 28,1 odsto manje.

To su najmanje mesečne vrednosti od januara 2017. i najveći godišnji pad posle početka 2009. godine. Desezonirani pad u jednom mesecu je uopšte najveći u poslednje dve decenije pa i od onih padova iz kriznog perioda 2008-2009, ističe se u MAT.

Posebno je naglašen podatak da je izvoz u Nemačku međugodišnje pao za 62 miliona evra, ili 35 odsto, a izvoz u Italiju za 107 miliona evra, ili 62 odsto.

Kumulativni međugodišnji porast vrednosti prometa u trgovini na malo u periodu januar-april 2020. sveden je na 2,7 odsto, jer je u aprilu usledio međugodišnji pad za 20,1 odsto, što je u skladu sa dinamikom industrijske proizvodnje.

Iako različite i prilično pesimistične, prognoze međunarodnih finansijskih institucija za 2020. pokazuju da će Srbija ostvariti bolje performanse od ostalih zemalja u regionu, konstatuje se u analizi MAT.

Prema trenutnim procenama ekonomskih kretanja, završetak 2020. godine Srbija bi mogla da dočeka približno na prošlogodišnjem realnom nivou BDP.

Neosporna je činjenica i da će brzina oporavka srpske privrede, zavisiti pre svega od brzine oporavka evropske, a posebno nemačke i italijanske industrije, kao i od oporavka evropske tražnje, zaključuju autori MAT.

Tagovi: srpska privredna, srpska ekonomija Mesečne analize i trendovi, srpski izvoz, potrošnja u Srbiji
PROČITAJ I OVO
EK upozorava na povećanje nezaposlenosti među mladima tijekom pandemije
UPOZORENJE
EK upozorava na povećanje nezaposlenosti među mladima tijekom pandemije
BRUXELLES - Europska komisija pozvala je u srijedu države članice EU-a da se borbe protiv nezaposlenosti među mladima koja je u zadnjih nekoliko mjeseci zbog pandemije koronavirusa poletjela u nebo.
Stabilizacija aktivnosti u industriji eurozone u lipnju
NORMALIZACIJA
Stabilizacija aktivnosti u industriji eurozone u lipnju
LONDON - Industrija eurozone pokazala je lipnju jasne naznake stabilizacije zahvaljujući ublažavanju mjera suzbijanja pandemije koronavirusa, iako je veliki problem kontinuirano slaba potražnja, pokazalo je u srijedu izvješće londonske tvrtke Markit.
Švedska središnja banka pojačala potporu ekonomiji
POTPORA
Švedska središnja banka pojačala potporu ekonomiji

STOCKHOLM - Švedska središnja banka u srijedu je znatno podigla vrijednost programa kupnje imovine kako bi potaknula inflaciju i poduprla gospodarstvo u vrijeme koronakrize.

ILO: Oporavak tržišta rada od pandemije neće biti ni jednostavan ni brz
PROGNOZE
ILO: Oporavak tržišta rada od pandemije neće biti ni jednostavan ni brz

ZAGREB - Oporavak svjetskog tržišta rada u drugoj polovini godine krajnje je neizvjestan, upozorila je Međunarodna organizacija rada (ILO), procijenivši da bi pandemija koronavirusa mogla odnijeti i do 340 milijuna radnih mjesta.

Glas poduzetnika: Slijedi val otkaza
UPOZORENJE
Glas poduzetnika: Slijedi val otkaza
ZAGREB - Poduzetnici su sa strepnjom i nadom iščekivali objavu Vlade RH o nastavku mjera za očuvanje radnih mjesta, a kada se to napokon dogodilo, dočekao ih je hladan tuš. Ne samo zato što je riječ o mjerama uz koje mnogi poduzetnici neće uspjeti preživjeti, nego i stoga što je ovo još jedno pogaženo obećanje Vlade RH.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE