GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Marković: EU pripremila nekoliko desetina milijardi za zapadni Balkan

Marković: EU pripremila nekoliko desetina milijardi za zapadni Balkan
OTKRIĆA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.07.2020 / 09:41
Autor: SEEbiz / H
PODGORICA - Crnogorski premijer Duško Marković rekao je u utorak, nakon što je završio posjet institucijama Europske unije, da EU priprema gospodarski investicijski plan za zapadni Balkan koji će biti vrijedan više desetina milijardi eura.

Marković je u Bruxellesu razgovarao s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom, predsjednikom Europskog parlamenta Davidom Sassolijem, visokim predstavnikom za vanjsku politiku Josepom Borrellom te povjerenikom za proširenje Oliverom Verhelyijem.

„Crna Gora je pozvana da ponudi svoje projekte koji se tiču infrastrukture u energetici, prometu, digitalnoj ekonomiji, obnovljivim izvorima energije. Mi smo u prilici da takve projekte imamo na jedinstvenoj investicijskoj listi i brzo ih ponudimo Europskoj komisiji. Vjerujem da će oni biti pozitivno ocijenjeni i da ćemo dobiti neophodna sredstva”, rekao je Marković za RTCG.

Crna Gora je u posljednjim danima hrvatskog predsjedavanja Vijećem EU-a otvorila posljednje neotvoreno pregovaračko poglavlje 8 koje se odnosi na konkurentnost, a koje je mirovalo godinu i pol.

Nakon jučerašnjih sastanaka u Bruxellesu, crnogorski premijer Marković ocijenio je da Crna Gora ima izvjesnu europsku perspektivu, istaknuvši da je od predsjednika Vijeća EU-a dobio čestitke na otvaranju posljednjeg pregovaračkog poglavlja, te obećanje da Crna Gora može računati na pomoć i podršku Unije.

“Dobio sam snažne poruke o europskoj perspektivi ali i očekivanja da će Crna Gora snažno nastaviti svoju europsku integraciju, da će odgovoriti na ono što su trenutni izazovi i potrebe u tom procesu, prije svega na polju jačanja vladavine prava koja uključuje daljnju reformu pravosuđa, borbu protiv kriminala i korupcije i naravno pitanje medijskih sloboda“.

Dodao je da je s europskim dužnosnicima razgovarao i o tome kako da se cijelom zapadnom Balkanu osigura ekonomska pomoć za saniranje posljedica koje je izazvao koronavirus.

U tom kontekstu, kako je priopćeno iz crnogorske vlade, povjerenik Verhelyi je rekao da će investicijski plan za zapadni Balkan, koji EU priprema za jesen, imati veliki značaj u razvoju regije i oporavku gospodarstva od posljedica pandemije.

On je pozdravio odluku Crne Gore da prihvati novu metodologiju pregovora o pridruženju EU-u, istaknuvši da je sad „ključno dalje jačanje rezultata u poglavljima 23 i 24, u cilju ispunjavanja privremenih i dobivanju završnih mjerila“.

Crna Gora je u krajem 2010. postala kandidat za članstvo u EU-u, a pregovore je otvorila 29. lipnja 2012.

S Podgoricom je započet novi pristup u pregovorima, po kome su među prvima otvorena pregovaračka poglavlja 23 – pravosuđe i temeljna prva i 24 – pravda, sloboda i sigurnost i ona će ostati otvorena do kraja pregovaračkog procesa.

Sredinom svibnja 2020. Crna Gora je prihvatila novu metodologiju procesa pristupanja EU-u koja će, kako je tada priopćeno iz crnogorske vlade „poslužiti kao dobra platforma za intenziviranje reformskih procesa“.

Novom metodologijom Europske komisije, između ostalog, omogućuje se zaustavljanje ili povratak na početak u pristupnim pregovorima u slučajevima kada države kandidati ne napreduju u nekom području koje je obuhvaćeno pristupnim procesom.

Tagovi: Duško Marković, Evropska unija, Charles Michel, Vlada Crne gore, zapadni Balkan
PROČITAJ I OVO
Investicijski sporazum EU-Kina zasad na ledu
BLOKADA
Investicijski sporazum EU-Kina zasad na ledu
BRUXELLES - Nakon Europskog parlamenta i Europska komisija je odbacila daljnji rad na Sporazumu o investicijama s Kinom. Prvo bi sankcije trebale biti ukinute. Jedna nova strategija možda pomogne.
Maloprodaja u EU: Uzlet u Sloveniji, najveći pad u Hrvatskoj
TRGOVINA NA MALO
Maloprodaja u EU: Uzlet u Sloveniji, najveći pad u Hrvatskoj
ZAGREB - Hrvatska je u ožujku bilježila najveći pad prometa u maloprodaji na mjesečnoj razini među zemljama EU-a dok je na razini Unije promet osjetno usporio, pokazalo je u četvrtak izvješće Eurostata.
Domaća potražnja za njemačkom industrijskom robom poskočila u ožujku
POTRAŽNJA
Domaća potražnja za njemačkom industrijskom robom poskočila u ožujku
BERLIN - Snažna domaća potražnja za robom široke potrošnje potaknula je skok njemačkih industrijskih narudžbi u ožujku, pokazali su u četvrtak objavljeni podaci.
Javni dug porastao na rekordne 332,3 milijarde kuna
ZADUŽENOST
Javni dug porastao na rekordne 332,3 milijarde kuna
ANALIZA - U odnosu na kraj prosinca 2020. ostvaren je rast od 2,6 mlrd kuna (+0,8%) dok je u odnosu na kraj siječnja 2020. dug bio veći za 40,6 mlrd kuna (+13,9%).
EK ažurira industrijsku strategiju kako bi smanjila ovisnost o Kini
STRATEGIJA
EK ažurira industrijsku strategiju kako bi smanjila ovisnost o Kini
BRUXELLES - Europska komisija je u srijedu objavila ažuriranu Industrijski strategiju koja bi joj trebala pomoći u smanjenju ovisnosti od trećih zemalja, poglavito Kine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE