GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Marić: Zaduživanje zbog niskih proračunskih priljeva utjecat će na javni dug

Marić: Zaduživanje zbog niskih proračunskih priljeva utjecat će na javni dug
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.04.2020 / 13:16
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić izjavio je u čevrtak da će zbog niskog proračunskog priljeva u idućim mjesecima nužno biti i zaduživanje, što će utjecati i na rast javnog duga, no i ocjenjuje da se po pitanju javnih financija Hrvatska brzo može vratiti na staru putanju.

Marić je to izjavio uoči sjednice Vlade odgovarajući na pitanje novinara o revidiranim proljetnim prognozama Svjetske banke, kojima se između ostalog predviđa pad hrvatskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) ove godine za 6,2 posto, rast stope nezaposlenosti iznad 9 posto, deficit proračuna od 8 posto BDP-a, kao i rast udjela javnog duga u BDP-u na gotovo 84 posto BDP-a. Usporedbe radi, Hrvatska u posljednje tri godine bilježi proračunski suficit, dok je udjel javnog duga na kraju prošle godine smanjen na 73,2 posto.

Kako je kazao Marić, s obzirom na vrlo nisko projicirani priljev prihoda u proračun idućih mjeseci, dobar dio će se morati nadomjestiti zaduživanjem na domaćem i međunarodnom tržištu, pa sukladno tome će biti i refleksija na ukupni javni dug.

"No, nije to nešto iznenađujuće. Ni Svjetska banka, ni rejting agencije, kao ni mi, u ovom trenutku ne raspolažemo s ukupnim pretpostavkama. A s druge strane, i mi imamo manevarski prostor", rekao je Marić te napominje da je izuzetno važno sagledati cjelokupnu proračunsku situaciju.

Kaže da zahvaljujući svemu što je po pitanju konsolidacije javnih financija učinjeno u posljednje četiri godine, u ovu krizu zemlja ulazi puno spremnija.

"Određenih refleksija će biti, ali smatram da ako pokažemo dovoljno zrelosti i pameti, nekakav dugoročniji efekt ne bi trebao biti i da se vrlo brzo možemo vratiti na staru putanju - u smislu uravnoteženosti javnih financija, silazne putanje javnog duga, kao i preljievanju viška prihoda prije svega u smanjivanje poreza ", izjavio je Marić.

Upitan o neformalnom sastanku u 15 sati s partnerima iz Gospodarsko-socijalnog vijeća, rekao je da će se o svemu komunicirati nakon sastanka. Također, oko 17 sati bi se trebao nastaviti i sastanak ministara financija EU-a, koji pokušavaju doći do zajedničkog odgovora na novonastalu krizu uzrokovanu koronavirusom.

Tagovi: Zdravko Marić, zaduživanje, hrvatski BDP, Svjetska banka
PROČITAJ I OVO
Koronakriza urušava međunarodne pričuve Hrvatske
OŠTAR PAD
Koronakriza urušava međunarodne pričuve Hrvatske
ANALIZA - Bruto međunarodne pričuve Hrvatske narodne banke (HNB) su u podacima te institucije krajem travnja iznosile 15,98 milijardi eura što je 3,2 posto manje u odnosu na ožujak i 13,9 posto manje nego na kraju travnja 2019. godine, što je izravna posljedica pandemije covida 19.
Hrvatska će se tek 2023. vratiti na razinu proizvodnju od prije krize 2008.
KATASTROFA
Hrvatska će se tek 2023. vratiti na razinu proizvodnju od prije krize 2008.
ZAGREB - Svjetsku banku i druge institucionalne ulagače više od turizma, koji će se, pretpostavljaju, vratiti nakon što se virus povuče, više zabrinjava pad proizvodnje u hrvatskim pogonima.
Njemačka će potrošiti 130 milijardi eura za stimulaciju ekonomije
POTICAJI
Njemačka će potrošiti 130 milijardi eura za stimulaciju ekonomije
BERLIN - Vodeće njemačke stranke dogovorile su paket mjera vrijedan 130 milijardi eura, kojim će se pomoći gospodarstvu u izlasku iz krize izazvane pandemijom izazvanom širenjem koronavirusa, izjavila je kacelarka Angela Merkel nakon maratonskih pregovora koji su trajali dva dana.
Kako je prošao finski eksperiment s osnovnom plaćom?
DVOJBE
Kako je prošao finski eksperiment s osnovnom plaćom?
HELSINKI - Finska već dvije godine plaća 560 eura mjesečno izabranoj skupini 2.000 građana - bez pitanja i bez uvjeta. Potiče li to lijenost - kako tvrde jedni? Ili pruža doista pravu slobodu?
Dramatičan pad potražnje za radnicima na godišnjoj razini
TRŽIŠTE RADA
Dramatičan pad potražnje za radnicima na godišnjoj razini

ZAGREB – Indeks slobodnih radnih mjesta – OVI indeks u svibnju pokazuje prve naznake oporavka potražnje za radom nakon dramatičnog smanjenja u travnju, ali je razina potražnje još uvijek daleko ispod one prije pandemije koronavirusa, ističu analitičari Ekonomskog insituta.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE