GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Marić: Zaduživanje zbog niskih proračunskih priljeva utjecat će na javni dug

Marić: Zaduživanje zbog niskih proračunskih priljeva utjecat će na javni dug
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.04.2020 / 13:16
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić izjavio je u čevrtak da će zbog niskog proračunskog priljeva u idućim mjesecima nužno biti i zaduživanje, što će utjecati i na rast javnog duga, no i ocjenjuje da se po pitanju javnih financija Hrvatska brzo može vratiti na staru putanju.

Marić je to izjavio uoči sjednice Vlade odgovarajući na pitanje novinara o revidiranim proljetnim prognozama Svjetske banke, kojima se između ostalog predviđa pad hrvatskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) ove godine za 6,2 posto, rast stope nezaposlenosti iznad 9 posto, deficit proračuna od 8 posto BDP-a, kao i rast udjela javnog duga u BDP-u na gotovo 84 posto BDP-a. Usporedbe radi, Hrvatska u posljednje tri godine bilježi proračunski suficit, dok je udjel javnog duga na kraju prošle godine smanjen na 73,2 posto.

Kako je kazao Marić, s obzirom na vrlo nisko projicirani priljev prihoda u proračun idućih mjeseci, dobar dio će se morati nadomjestiti zaduživanjem na domaćem i međunarodnom tržištu, pa sukladno tome će biti i refleksija na ukupni javni dug.

"No, nije to nešto iznenađujuće. Ni Svjetska banka, ni rejting agencije, kao ni mi, u ovom trenutku ne raspolažemo s ukupnim pretpostavkama. A s druge strane, i mi imamo manevarski prostor", rekao je Marić te napominje da je izuzetno važno sagledati cjelokupnu proračunsku situaciju.

Kaže da zahvaljujući svemu što je po pitanju konsolidacije javnih financija učinjeno u posljednje četiri godine, u ovu krizu zemlja ulazi puno spremnija.

"Određenih refleksija će biti, ali smatram da ako pokažemo dovoljno zrelosti i pameti, nekakav dugoročniji efekt ne bi trebao biti i da se vrlo brzo možemo vratiti na staru putanju - u smislu uravnoteženosti javnih financija, silazne putanje javnog duga, kao i preljievanju viška prihoda prije svega u smanjivanje poreza ", izjavio je Marić.

Upitan o neformalnom sastanku u 15 sati s partnerima iz Gospodarsko-socijalnog vijeća, rekao je da će se o svemu komunicirati nakon sastanka. Također, oko 17 sati bi se trebao nastaviti i sastanak ministara financija EU-a, koji pokušavaju doći do zajedničkog odgovora na novonastalu krizu uzrokovanu koronavirusom.

Tagovi: Zdravko Marić, zaduživanje, hrvatski BDP, Svjetska banka
PROČITAJ I OVO
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
OČEKIVANJA
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
MOSKVA - Očekuje se da će rusko gospodarstvo ove godine rasti brže od svih naprednih gospodarstava, prema Međunarodnom monetarnom fondu.
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PROGNOZE
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PODGORICA - Međunarodni monetarni fond (MMF) u najnovijim je prognozama zadržao procjenu ovogodišnjeg rasta crnogorskog gospodarstva od 3,7 posto.
Japanski izvoz porastao je više od očekivanog u ožujku
RAST
Japanski izvoz porastao je više od očekivanog u ožujku
TOKIO - Izvoz iz Japana porastao je 7,3% na godišnjoj razini u ožujku, usporavajući u odnosu na rast od 7,8% zabilježen u veljači.
Powell: Ove godine slabo napredujemo s inflacijom
FED
Powell: Ove godine slabo napredujemo s inflacijom
WASHINGTON - Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell rekao je da američko gospodarstvo, iako je inače snažno, nije doživjelo povratak inflacije na cilj središnje banke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE