GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Marić: Projekcije rasta su konzervativne, ali i odgovorne

Marić: Projekcije rasta su konzervativne, ali i odgovorne
PROGNOZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.11.2017 / 15:50
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u ponedjeljak kako se u razdoblju od 2018. do 2020. očekuju stope gospodarskog rasta na razini nešto nižoj od tri posto, što je konzervativna projekcija, a uz stabilne javne financije, Vlada će i dalje raditi na stabilnom i predvidljivom poreznom sustavu, što je posebno potrebno hrvatskim izvoznicima.

U 2018. godini predviđa se realni rast BDP-a od 2,9 posto, godinu kasnije 2,6 posto, a u 2020. godini rast za 2,5 posto. Radi se o konzervativnom planiranju, baznom scenariju, no radit će se na tome da ti postotci na kraju budu veći, istaknuo je Marić na skupu Hrvatskih izvoznika "Ekonomske politike RH i očekivanja za 2018. godinu".

Kao jedno od pitanja u raspravi izneseno je upravo pitanje jesu li projicirane stope gospodarskog rasta za sljedeće tri godine postavljene previše konzervativno, odnosno neambiciozno, a na preoprezno je planiranje upozorio i saborski zastupnik SDP-a Branko Grčić, koji smatra da bi planirane stope trebale biti puno veće, jer su i potrebe takve.

Ministar financija odgovara, pak, da bi napuhavanje prihodovne strane proračuna bilo neozbiljno te da bi to za sobom povuklo niz drugih problema.

Marić je uz ostalo istaknuo i kako je nova ciljana razina proračunskog deficita za ovu godinu 0,6 posto BDP-a, dodatnih tri milijarde kuna manje u odnosu na originalni plan. Za iduću godinu planiran je deficit od 0,5 posto BDP-a, 2019 godine ide se na balansirani proračun, a 2020. bi trebao biti ostvaren suficit od 0,9 posto.

"Dvije godine za redom imamo jedan vrlo jasan, vrlo odgovoran i vjerodostojan trend koji znači odgovorno planiranje a rezultati su čak i bolji od plana", naglasio je Marić.

Dodao je i kako mu je to bio dodatni argument kod međunarodnih investitora, spomenuvši kako je prošlotjedno izdanje euroobveznice bilo do sada najpovoljnije i ujedno najdulje ročnosti.

Hrvatska je prošli tjedan izdala 1,275 milijardi eura vrijedne obveznice, dospijeća 2030. godine, uz prinos od 2,953 posto i kupon od 2,75 posto, a taj će se novac koristiti za otplatu i refinanciranje dugova cestarskog sektora.

Ministar Marić je poručio i kako se radi na stabilnom i predvidljivom poreznom sustavu u nadolazećim godinama, što je posebno potrebno hrvatskim izvoznicima.

U cilju ostvarenja fiskalne održivosti, naglasak Vlade je na daljnjem poreznom rasterećenju i provedbi strukturnih reformi. U tom je kontekstu Marić uz ostalo spomenuo povećanje praga za ulazak u sustav PDV-a sa 230.000 kuna na 300.000 kuna u idućoj godini, mogućnost odbitka pretporeza u iznosu od 50 posto za poduzetnike za troškove nabave osobnih automobila, itd.

U raspravi je upozoreno i na probleme uvozne ovisnosti, na problematične sektore koji smanjuju konkurentnost i rast hrvatskog gospodarstva odnosno na potrebu reformi javne uprave (kvalitetnije valoriziranje rada i nagrađivanja najboljih), pravosuđa, obrazovnog, mirovinskog i zdravstvenog sustava (racionalizacija troškova, funkcionalna integracija bolnica, bolje upravljanje nezdravstvenim ustanovama).

Strukturne reforme i njihova implementacija, smatra Marić, nužni su i zbog što bržeg uvođenja eura.

Predsjednik Hrvatskih izvoznika Darinko Bago zaziva što raniji ulazak u eurozonu.

"Činjenica je da imamo monetarnu politiku koja se ne provodi", rekao je Bago, koji bi želio znati i koji je rok za uvođenje eura, no ministar Marić ih nije precizirao.

Spominjanje, pak, monetarne politike potaknulo je i raspravu o tomu što je Hrvatska narodna banka u proteklim razdobljima mogla, a nije učinila kako bi pomogla hrvatskim izvoznicima.

Profesorica zagrebačkog ekonomskog fakulteta Marijana Ivanov upitala je primjerice što će biti ako dođe nova kriza, hoće li HNB opet braniti stabilnost tečaja. HNB, po njezinim riječima, ne zanima ni stopa zaposlenosti ni kamatne stope, već samo tečaj.

Sindikalist Krešimir Sever upozorio je na masovni i iznimno zabrinjavajući egzodusa većinom mladih, visokoobrazovanim ljudi, navodeći uz ostalo kako oni prije svega odlaze zbog mizernih plaća.

Tagovi: Zdravko Marić
PROČITAJ I OVO
SAD: U lipnju najveći proračunski deficit u povijesti
DEFICIT
SAD: U lipnju najveći proračunski deficit u povijesti
WASHINGTON - Vlada SAD-a je u lipnju ostvarila najveći mjesečni proračunski deficit u povijesti, jer se potrošnja na programe za borbu protiv suzbijanja koronavirusa povećala, a prihod od poreza se smanjio s obzirom na to da je puno ljudi ostalo bez posla.
Njemačka i Italija za što bržu primjenu paketa pomoći ekonomiji
POMOĆ
Njemačka i Italija za što bržu primjenu paketa pomoći ekonomiji
BERLIN - Brzu i uvjerljivu reakciju Europe na gospodarske posljedice korona krize žele i Rim i Berlin koji je suzdržaniji prema brzom dogovoru o paketu mjera, priopćeno je nakon sastanka njemačke kancelarke Angele Merkel i talijanskog premijera Giuseppea Contea u ponedjeljak pored Berlina.
Skupina bogatih pozvala vlade da ih snažnije oporezuju
POREZI
Skupina bogatih pozvala vlade da ih snažnije oporezuju
NEW YORK - Skupina superbogatih, među njima i nasljednica Abigail Disney i suosnivač tvrtke Ben & Jerry's, u ponedjeljak je pozvala vlade da im podignu poreze kako bi se osiromašenom stanovništvu pomoglo da preživi koronavirus i ekonomsku krizu.
Stiglitz: U pandemiji utjecaj država slabi, a korporacije jačaju
KNJIGE
Stiglitz: U pandemiji utjecaj država slabi, a korporacije jačaju
SARAJEVO - Osnovni problem, prepoznaje autor, predstavlja manjak suvereniteta zemalja koje nisu samostalne prilikom odlučivanja, kojim ekonomskim politikama treba pružiti naklonost ukoliko je teže zemlju učiniti socijalno osjetljivijom.
Ekonomisti: Neće biti novca u budžetu Srbije za povećanje plata i penzija 2021. godine
REALNO
Ekonomisti: Neće biti novca u budžetu Srbije za povećanje plata i penzija 2021. godine
BEOGRAD - U državnom budžetu Srbije 2021. godine neće biti novca za povećanje plata i penzija, ocenili su danas ekonomisti u izjavama agenciji Beta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE