GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Marić: Povećanje osnovice od šest posto maksimum je koji Vlada nudi sindikatima

Marić: Povećanje osnovice od šest posto maksimum je koji Vlada nudi sindikatima
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.10.2019 / 22:12
Autor: SEEbiz / N1 info
ZAGREB - Ministar financija Zdravko Marić nakon trosatnog sastanka vladajuće većine u Banskim dvorima kazao je da se razgovaralo o rebalansu proračuna, proračunu za sljedeću godinu i četvrtom krugu porezne reforme.

"Imali smo nekoliko sati rasprave, dijalog će se idućih dana nastaviti u nešto užim, operativnijim krugovima, ali ponovno i na ovakvoj razini", objasnio je ministar financija Zdravko Marić nakon sastanka.

"Prezentirani su okviri. Ideja je da idući tjedan na sjednici Vlade budu svi ti akti i da se u prvoj polovici idućeg mjeseca krene sa saborskom procedurom."

Upitan je li bilo primjedbi od strane koalicijskih partnera, kazao je:

"U pravilu, svi se slažemo da je okvir proračuna i javnih financija dobar i da ga treba nastaviti. A što se tiče pojedinih dijelova samog proračuna - još prije ljeta donijeli smo smjernice ekonomske i fiskalne politike koji definiraju okvir i po pojedinim ministarstvima, ali iz općih izvora. Sada u to treba uklopiti momente koji su se u međuvremenu dogodili, ali i planirati sredstva iz europskih fondova."

Vjeruje da će HNS podržati proračun.

"Kao što je novac ograničen, tako je i vremenski okvir još ograničeniji. Suzdržavam se od inputiranja, najbolje je pitati njih. Ali stekao sam dojam da se, što se tiče samog okvira i smjera javnih financija - tu slažemo.

Nije želio iznositi detalje o podizanju minimalne plaće.

Jedno o pitanja bilo je i o ranijim izjavama Milana Bandića koji je ustvrdio da će jedinice lokalne samouprave opet izgubiti novac u četvrtom krugu porezne reforme.

"Imali smo malu raspravu o tome. Sutra ćemo nastaviti dijalog s većim fokusom na porezni dio. Kao što smo već najavili, prva predložena mjera za mlade, u smislu poreza na dohodak - rekli smo da tu nije predložena kompenzacija. S druge strane, rekli smo da će za povećanje osnovnog osobnog dobitka s 3.800 na 4.000 kuna, biti kompenzacijska mjera. U ovom trenutku razmatrali smo načine kako to provesti u djelo. Ono što je najvažnije za lokalne čelnike, načelnike, gradonačelnike i župane - taj dio će biti kompenziran. Ali kad gledamo ukupnu politiku plaća, ako netko negdje gubi ili smatra da ne dobija dovoljno - ako uzmete ovaj prijedlog povećanja osnovice u tri navrata iduće godine po dva posto, lokalna zajednica će od toga imati koristi", kazao je Marić i potvrdio da se od mjera za mlade ne odustaje.

Ima li prostora za povećanje osnovice plaća?

Na pitanje ima li prostora još povećanje osnovice plaća, s obzirom na zahtjeve nekih sindikata da plaće rastu 18 posto, Marić odgovara:

"Znate kakvi su nam limiti državnog proračuna za iduću godinu, njih se držimo. Ta je mjera usko vezana uz prihodnu stranu i na neki način odgovor je vrlo jasan - sve u skladu s mogućnostima."

Na ponovljeno pitanje znači li to da je šrest posto maksimum koji Vlada nudi, odgovara: "Tako je."

Tagovi: Zdravko Marić, porezna osnovica
PROČITAJ I OVO
Janša: Megazakon od 3 milijarde eura potreban za oporavak društva
VLADA
Janša: Megazakon od 3 milijarde eura potreban za oporavak društva
LJUBLJANA - "Megazakon" pomoći stanovništvu i gospodarstvu težak 3 milijarde eura za prevladavanje posljedica epidemije Covida-19 u Sloveniji potreban je za premošćivanje do vremena izlaska iz krize, rekao je u nedjelju premijer Janez Janša.
Vuk Vuković: Vlada treba povući ova tri poteza
ANALITIČARI
Vuk Vuković: Vlada treba povući ova tri poteza
ZAGREB - Uzimajući u obzir ove pretpostavke Vlada bi se, kaže on, trebala usredotočiti na vraćanje povjerenja građana.
HUP-ov prijedlog: Nula prihoda, nula rashoda
MJERE
HUP-ov prijedlog: Nula prihoda, nula rashoda
ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) poručila je u nedjelju da Vlada hitno mora donijeti nove mjere za spas hrvatskog gospodarstva po principu "nula prihoda, nula rashoda“, pri čemu su iz HUP-a u 13 točaka pobrojali prioritetne mjere koje predlažu Vladi.
Španjolska priprema obustavu ekonomskih aktivnosti, preminulo još 838
OGROMNI PROBLEMI
Španjolska priprema obustavu ekonomskih aktivnosti, preminulo još 838
MADRID - U Španjolskoj je u nedjelju preminulo novih 838 osoba od koronavirusa čime je njihov broj porastao na 6.528, u trenutku kada vlada kreće u obustavu svih gospodarskih aktivnosti u zemlji osim nužnih.
Rezati plaće u javnom sektoru, ali selektivno
JAVNI SEKTOR
Rezati plaće u javnom sektoru, ali selektivno
ZAGREB - Većina ekonomista slaže se sa stavom da bi plaće u javnom sektoru trebalo smanjivati, s tim da su neki za to da se sa smanjenjem plaća krene odmah, a neki tek ako se kriza produlji nakon svibnja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE