GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Marić: Porez na dobit mijenjat će se u korist malih i srednjih poduzetnika

Marić: Porez na dobit mijenjat će se u korist malih i srednjih poduzetnika
NAJAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.11.2019 / 12:00
Autor: SEEbiz / Dnevnik.hr
ZAGREB - Ukupno porezno rasterećenje, koje je u sva četiri kruga provela aktualna Vlada, iznosit će gotovo 9 milijardi kuna. Zakonski paket četvrtog kruga porezne reforme zahvaća PDV, pa će se snižena stopa od 13 posto primjenjivati i za pripremanje i usluživanje jela i slastica u i izvan ugostiteljskih objekata. Procjena je da će to utjecati na smanjenje proračunskih prihoda za oko 900 milijuna kuna godišnje.

"Porez na dobit mijenjat će se u korist malih i srednjih poduzetnika", najavio je ministar financija Zdravko Marić. Od 1. siječnja će 93 posto poduzetnika plaćati porez na dobit u iznosu od 12 posto.

"Preostalih sedam posto sudjeluju s većom dobiti", dodao je Marić i naveo da porezni obveznici mogu pristupiti novčanom načelu plaćanja poreza na dobit.

"Ako ne stignu naplatiti neku fakturu, mali i srednji poduzetnici će se moći odlučiti za gotovinsko plaćanje", naveo je, prenosi Dnevnik.hr.

"Ključne promjene u PDV-u su maknute. Ostaje opća stopa PDV-a od 25 posto", kazao je Marić i dodao da će se kod "pripreme jela i slastica u ugostiteljskom objektu" primjenjivati stopa PDV-a od 13 posto.

Porez na dohodak donosi novu mjeru za mlade. "Za mlade do 25 godina smanjenje porezne osnovice je 100 posto, dakle da budu u potpunosti oslobođeni poreza na dohodak, dok za one od 26 do 30 godina predlažemo smanjenje porezne obveze za 50 posto. Temelj nije datum rođenja nego godina rođenja", objasnio je Marić.

Izmjenama u sustavu posebnih poreza na kavu i bezalkoholna pića uvelo bi se oporezivanje bezalkoholnih pića prema udjelu šećera, kao i dodatno oporezivanje energetskih napitaka.

Tagovi: Zdravko Marić, porez na dobit
PROČITAJ I OVO
S&P potvrdio kreditni rejting Hrvatske
REJTING
S&P potvrdio kreditni rejting Hrvatske
NEW YORK - Agencija Standard & Poor's potvrdila je u petak kreditni rejting Hrvatske BBB-/A-3, uz stabilne izglede, istaknuvši fiskalne i monetarne mjere koje bi trebale ublažiti posljedice koronakrize i time spriječiti trajnu štetu po kreditne pokazatelje.
Britanska središnja banka razmišlja o negativnim kamatnim stopama
KAMATNE STOPE
Britanska središnja banka razmišlja o negativnim kamatnim stopama
LONDON - Britanska središnja banka izvijestila je u četvrtak da razmatra mogućnost uvođenja negativnih kamatnih stopa u slučaju pogoršanja problema u gospodarstvu zbog rasta broja novozaraženih koronavirusom, očekivanog skoka nezaposlenosti i mogućih novih šokova vezanih uz brexit.
Analitičari Erste banke zadržali ranije prognoze te u 2020. očekuju pad BDP-a od 9%
PROCJENE
Analitičari Erste banke zadržali ranije prognoze te u 2020. očekuju pad BDP-a od 9%
ZAGREB – Unatoč značajnom padu bruto domaćeg proizvoda u drugom tromjesečju tekuće godine (-15,1% na godišnjoj razini), pri čemu su njegove glavne sastavnice, izuzev javne potrošnje, zabilježile snažan pad, analitičari Erste banke zadržali su svoje ranije procjene te u 2020. godini očekuju pad BDP-a na razini od 9%.
Indeks ljudskog kapitala: Hrvatska bolja od prosjeka Europe
RANGIRANJA
Indeks ljudskog kapitala: Hrvatska bolja od prosjeka Europe

ZAGREB - Zemlje Europe i središnje Azije i dalje poboljšavaju svoje zdravstvo i obrazovanje, no suočene su sa zaprekama zbog Covida-19, navodi u četvrtak Svjetska banka u izvješću o Indeksu ljudskog kapitala u kojem svrstava Hrvatsku više od prosjeka za tu regiju i nešto više od zemalja visokih prihoda.

Platni promet u Crnoj Gori manji 300 miliona eura nego u avgustu 2019.
OŠTAR PAD
Platni promet u Crnoj Gori manji 300 miliona eura nego u avgustu 2019.
PODGORICA - Vrijednost realizovanog platnog prometa za 21 radni dan u avgustu iznosila je 1,16 milijardi eura, podatak je Centralne banke (CBCG). To je 7,9 odsto manje nego u julu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE