GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Marić: Pad BDP-a bit će veći nego 2009. godine

Marić: Pad BDP-a bit će veći nego 2009. godine
NAJAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.04.2020 / 09:41
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Zdravko Marić, ministar financija kazao je da će u tri mjeseca krize trebati do 70 milijardi kuna i dodao da bez zaduživanja već sada ne možemo. Otkrio je i koliki pad BDP-a očekuje.

'Treba nam 15 milijardi kuna samo za funkcioniranje države. Do sada smo uspjeli namaknuti 8,5 milijardi na domaćem tržištu. U iduća dva tjedna idemo s nekim dodatim operacijama', rekao je Marić u RTL Direktu.

O kamatama na zaduživanje i hoće li biti visoke je poručio:

"Ovo što smo sad napravili na pet godina je prosječno 1,3 do 1,5 posto. Pritisak na tržište je više nego vidljiv. Treba reći i da je za očekivati da će udar u ovoj godini, pad BDP-a ove godine biti veći nego 2009. godine. Iskreno se nadam da ovaj put nećemo padati šest godina zaredom", poručio je ministar financija.

Na pitanje je li govorimo o padu od 9 ili 10 posto, Marić je ustvrdio da će biti spremni na sve scenarije, ali da je to na tim razinama.

Na pitanje hoće li nam zbog svega kreditni rejting biti srušen, odgovorio je da ne bi išao tako daleko.

'Ako budemo dovoljno pametni i odgovorni u odlukama, imamo dovoljno argumenata da ga zadržimo. Kako se budemo ponašali, tako će i biti. Mjere su na vrijeme, ciljane i poprilično izdašne. U ovom trenutku među svim zemljama EU, imamo najbolje poikazatelje", rekao je Marić dodavši da kada smo se odlučili za očuvanje života i zdravlja da je bilo neminovno da će gospodarstvo patiti.

Dodao je da je udar velik i da nema ni jednog svjetskog gospodarstva koje ga može podnijeti bez posljedica.

'Još više trebamo gledati prema onome što slijedi. To su reforme, ne samo države. Ako nam ova kriza neće otvoriti oči što su to strukturne grane, onda se može ponoviti', zaključio je Marić.

Tagovi: Zdravko Marić, hrvatski BDP
PROČITAJ I OVO
Što pokazuje usporedba hrvatskih realnih plaća s regijom?
PLAĆE
Što pokazuje usporedba hrvatskih realnih plaća s regijom?
ANALIZA - Prema posljednjim dostupnim podacima WIIW Instituta (The Vienna Institute for International Economic Studies) prosječna bruto plaća u Hrvatskoj iznosila je 1.620 eura u prosincu 2023.
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE