GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Marić: Ova tri mjeseca su teška, a moglo bi biti i teže

Marić: Ova tri mjeseca su teška, a moglo bi biti i teže
SLIKOVITO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.04.2020 / 22:57
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Sindikati ne pristaju na rezanje plaća koje je, kako se čini, sve izvjesnije. U ovom trenutku ne odriču se ničega, no ako kriza potraje, onda će se stvari mijenjati.

Ministar financija Zdravko Marić gostujući u Dnevniku Nove TV kazao je kako je prošli tjedan vlada donijela uštede i preraspodjele 2,1 milijardi kuna na svim stavkama.

"Rekli smo od prvog dana našeg mandata, za vrijeme koronavirusa jedina stavka koju nećemo dirati su mirovine", istaknuo je.

Komentirao je i plaće u javnom sektoru.

"Ja se iskreno nadam da ćemo uskoro doći do rješenja jer ovo što smo do sada napravili, što se tiče ušteda, je veliki iskorak, ali još nismo ni na pola puta onoga što priželjkujemo i trebamo učiniti što se tiče ušteda", dodao je Marić.

"Okolnosti su takve da svi moramo shvatiti kakva je situacija. Nama mjesečno za funkcioniranje države treba između 13 i 15 milijardi kuna. Plaće u tom cijelom iznosu su negdje oko 2,5 milijarde kuna i nisu jedina stavka. Tu su mirovine, ali i zdravstveni sustav i socijala, treba sagledati sve stvari i mjere koje smo uveli za gospodarstvo", naveo je.

"Apelirao bih da nam ne trebaju podjele na javni i privatni sektor. Možemo svi doprinijeti gospodarskoj aktivnosti i bilo kakvom stvaranju dodatne vrijednosti i trebamo to učiniti i za one koji to ne mogu", kazao je Marić.

Kaže da je dobra vijest u svemu tome i dogovor s Europskom središnjom bankom.

"Plod naših razgovora koje smo imali proteklih tjedana, i od strane HNB-a i premijera, prepoznati su naši rezultati i napori da uđemo u tečajni devizni mehanizam. Ono što je najvažnije - ta mjera je zapravo izravni stimulans, izravna pomoć i podrška tečajnoj politici - za stabilnost tečaja, to je ljudima važno", objasnio je.

Kazao je kako Hrvatska može ovo sve izdržati, ali da će biti teško.

"Javno smo komunicirali procjene. Govorimo o iznosima zaista velikim u tri mjeseca - od 65 do 70 milijardi kuna i to je vrlo izazovno", kazao je Marić i dodao kako će biti teško ova tri mjeseca, a stvari bi dalje mogle biti još teže i kompleksnije.

Marić navodi da je do danas sam dobio podatak o 7500 zahtjeva građana i poduzetnika prema bankama.

"Radi se većinom o moratorijima, dakle odgodi plaćanja kreditnih obveza. Ostalo se odnosi na nova sredstva, likvidna sredstva", objasnio je.

Za ukidanje parafiskalnih nameta koji opterećuju gospodarstvo kratko je rekao da je došlo vrijeme za ukidanje.

"Ako je država spremna u ovim okolnostima odgađati, oslobađati potpuno ili djelomično mirovinsko i zdravstveno osiguranje, u situacijama kad je zdravstveni i mirovinski sustav prilično napregnut, mislim da tu imamo prostora za uštedu. Ukidat ćemo ih u jednom od sljedećih krugova. Vlada će s tim izaći kad sve pripremimo", najavio je ministar Marić.

"Ima tu puno resora koji su uključeni, svaki od parafiskalnih nameta pripada nekom od resora, ja se nadam da ćemo analize brzo završiti", zaključio je.

Tagovi: Zdravko Marić, koronavirus u Hrvatskoj, koronakriza, prihodi od PDV-a, parafiskalni nameti, javni sektor
PROČITAJ I OVO
MMF potvrdio rast srpskog BDP od 6,5%
RAST
MMF potvrdio rast srpskog BDP od 6,5%
WASHINGTON – Misija Međunarodnog monetarnog fonda održala je produktivne razgovore sa srpskim vlastima o politikama za završetak prve revizije u okviru Instrumenta za koordinaciju politike, objavio je MMF i potvrdio prognozu te međunarodne finansijske institucije da će srpski BDP ove godine iznositi 6,5 odsto.
Zbog starenja stanovništva ne možemo bez drugog stupa
MIROVINE
Zbog starenja stanovništva ne možemo bez drugog stupa
ZAGREB - Gotovo dvadeset godina od početka mirovinske reforme u kojoj je dio mirovinskih doprinosa usmjeren u drugi stup, i dalje traju rasprave je li se pravilno postupilo, piše u subotu Večernji list, navodeći da zbog starenja stanovništva ne možemo bez drugog mirovinskog stupa.
Vladajuća japanska stranka definirala agendu za ekonomsku sigurnost zemlje
AGENDA
Vladajuća japanska stranka definirala agendu za ekonomsku sigurnost zemlje
TOKIO - Glavni tajnik japanske vladajuće Liberalne demokratske stranke (LDP) Akira Amari u subotu je izložio politiku nove japanske vlade o ekonomskoj sigurnosti, koja je fokusirana na dva stupa - "stratešku autonomnost i stratešku neophodnost".
Švicarska otvara svoje tržište rada za državljane RH od 1. siječnja 2022.
OTVARANJE
Švicarska otvara svoje tržište rada za državljane RH od 1. siječnja 2022.
ZAGREB - Švicarska s početkom 2022. godine otvara svoje tržište rada za radnike iz Hrvatske te će se oni izjednačiti s drugim državljanima zemalja članica Europske unije, objavljeno je u petak na službenim stranicama švicarskog predsjedništva.
Covid i problemi u nabavi zakočili ekonomiju eurozone u listopadu
KOČNICA
Covid i problemi u nabavi zakočili ekonomiju eurozone u listopadu
LONDON - Gospodarstvo eurozone usporilo je u listopadu pod pritiskom problema u nabavnim lancima i tvrdokornog širenja covida 19 koje je pogodilo turizam i putovanja, pokazalo je u petak istraživanje londonske tvrtke Markit.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE