GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Marić: Odgoda plaćanja poreza na dohodak, dobit, doprinosa

Marić: Odgoda plaćanja poreza na dohodak, dobit, doprinosa
MJERE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.03.2020 / 20:35
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ministar financija Zdravko Marić u ponedjeljak je kao mjere za pomoć gospodarstvu najavio odgodu plaćanja poreza na dohodak, na dobit i doprinosa minimalno tri mjeseca, uz mogućnost dodatnih tri mjeseca, te mogućnost odgode plaćanja kredita.

Riječ je o mjerama u prvom koraku koje mogu pomoći, poslužiti poduzetnicima za očuvanje radnih mjesta i isplatu plaća, rekao je Marić novinarima ispred Banskih dvora, a nakon sastanka s predstavnicima poduzetnika i sindikata.

Gostujući nešto ranije u Dnevniku RTL-a, ministar financija je rekao kako su među mjerama za likvidnost odgoda plaćanja poreza na dohodak, poreza na dobit i doprinosa. "Prema radnoj verziji, ta bi odgoda bila minimalno na tri mjeseca, uz mogućnost dodatnih tri mjeseca", istaknuo je Marić

Napominjući kako nakon tog razdoblja dospijevaju i stare i nove porezne obveze, Marić je rekao kako će se omogućiti i obročna otplata.

"Maksimalno se želi kroz odgodu, odnosno odricanje dijela prihoda u tom razdoblju, stimulirati likvidnost poduzetnika i građana na uštrb likvidnosti državnog proračuna", rekao je ministar financija.

Kaže i kako je među mjerama i određeni moratorij odnosno odgoda plaćanja kreditnih obveza. "U suradnji s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak (HBOR), Hrvatskom narodnom bankom (HNB), Hrvatskom udrugom banaka (HUB) i drugim institucijama svi su na neki način usmjereni da se sličan princip primijeni na kreditne aranžmane - određeni moratorij, odgoda plaćanja kreditnih obveza", rekao je Marić, dodajući kako je i tu važan reprogram.

Radi se, kaže, i na otvaranju kreditnih linija za radni kapital, obrtna sredstva.

Ministar financija je najavio mogućnost da u odgodu plaćanja budu uključeni i krediti građana. "Banke su pokazale konstruktivnu suradnji i vjerujem da ćemo i u tom dijelu i kod građana, poglavito u onim sektorima izravno pogođenim koronavirusom, iako osobno misli da je jako malo njih koji će proći neokrznuti", rekao je Marić.

Kod moratorija na kredite i za poduzetnike i građane to bi, u ovom trenutku, bilo na rok oko tri mjeseca.

Ministar financija je najavio da će u paketu poreznih zakona koji će sutra biti na Vladi biti i mogućnost da se obračun poreza na dohodak napravi ranije, kako bi ranije krenula i isplata povrata poreza na dohodak po godišnjem obračunu.

Naime, sukladno važećim odredbama sada isplate povrata poreza na dohodak idu u kolovozu. "Učinit ćemo se da to bude mjesec-dva ranije", rekao je Marić, koji bi volio da se to može isplatiti u lipnju.

Ministar financija također naglašava kako su najavljene mjere za koje se smatra da mogu dati određene rezultate u kratkom roku, ali i kako se mjere mogu prilagođavati i mijenjati, a bude li potrebno ići i s nekim novim mjerama.

Tagovi: Zdravko Marić, paket poticaja, porez na dohodak, porez na dobit, koronavirus, krediti, reprogram kredita
PROČITAJ I OVO
Što pokazuje usporedba hrvatskih realnih plaća s regijom?
PLAĆE
Što pokazuje usporedba hrvatskih realnih plaća s regijom?
ANALIZA - Prema posljednjim dostupnim podacima WIIW Instituta (The Vienna Institute for International Economic Studies) prosječna bruto plaća u Hrvatskoj iznosila je 1.620 eura u prosincu 2023.
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE