GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Marić: Nema više odgode plaćanja poreza i doprinosa

Marić: Nema više odgode plaćanja poreza i doprinosa
JASNA PORUKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.07.2020 / 10:06
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Nešto više od 90 tisuća poreznih obveznika zatražilo je odgodu ili otpis plaćanja poreza, ukupno 5,3 milijarde kuna, a te su se mjere odnosile na travanj, svibanj i lipanj te se više neće produljivati, otkrio je ministar financija Zdravko Marić za Večernji list.

"Proračun je bio u funkciji zaštite radnih mjesta i likvidnosti gospodarstva, a sad treba isplatiti mirovine, financirati zdravstvo…", obrazložio je Marić, gostujući na Večernji TV-u, odluku da se porezni moratorij ne produlji za još tri mjeseca, donosi dnevnik.

"Sad je red na bankama. Stvorili su se uvjeti da banke što više kreditiraju. Važno je da likvidnost, u obliku povoljnih zajmova za obrtna sredstva, zaživi što više i da time poduzetnici financiraju svoje funkcioniranje“, zaključio je Marić.

Na upit koliko će ove godine biti otpisano poreznih davanja, Marić je uzvratio da su s datum 20. lipnja završile mjere vezane za otpis poreznih davanja.

"Do 20. lipnja trajala je ta mjera. S ponedjeljkom 20. srpnja porezni su obveznici bili u obvezi podnijeti PDV obrasce, što je bilo planirano. Do sada je odobreno nešto više od 90 tisuća zahtjeva. Znači, 90 tisuća poreznih obveznika zatražilo je odgodu, ovisno o kriterijima, potpuni, djelomični otpis ili obročnu otplatu s obzirom na pad prihoda. Ukupni je zahtjev do sada 5,3 milijarde kuna", kazao je Marić.

Dodao je da je od tih 90 tisuća poreznih obveznika, njih 80 tisuća podnijelo zahtjev za odgodu u prvih 20 dana otkad je došlo do zaključavanja gospodarstva. Za većinu njih će se mjere odnositi za cijelo razdoblje travnja, svibnja i lipnja.

"Kada sad podnesu PDV obrasce za lipanj, mi ćemo imati punu sliku i porezna uprava će ponovno uložiti velike napore da idući tjedan odmah napravimo tu analizu jer se gleda travanj, svibanj i lipanj u odnosu na to isto razdoblje godinu prije", kazao je ministar Marić.

Podsjetio je da u kategoriju za otpis poreza ulaze oni kojima je pad prihoda veći od 50 posto te da se to ne odnosi na PDV, trošarine i carine, nego na izravne poreze, dohotke i dobiti, donosi Večernji list.

Tagovi: Zdravko Marić, odgoda plaćanja poreza i doprinosa
PROČITAJ I OVO
Onlajn misija MMF 5. oktobra u Srbiji
MMF-SRBIJA
Onlajn misija MMF 5. oktobra u Srbiji
BEOGRAD - Misija Međunarodnog monetarnog fonda održaće virtuelne sastanke sa srpskim vlastima u periodu od 5. do 16. oktobra, na petom i poslednjem pregledu u okviru Instrumenta za koordinaciju politika, najavio je danas šef Kancelarije MMF - a u Srbiji Sebastijan Sosa.
Državne financije iduće godine poprilično ovise o povlačenju novca iz EU
PRORAČUN
Državne financije iduće godine poprilično ovise o povlačenju novca iz EU
ZAGREB - Uz gospodarski oporavak, presudan utjecaj na kretanje proračuna imat će povlačenje novca iz europskih fondova, uključujući i novi instrument Nove generacije, ne samo u idućoj godini, već tijekom cijelog projiciranog razdoblja do 2023. godine.
Agencija Fitch zadržala kreditni rejting Srbije
REJTING
Agencija Fitch zadržala kreditni rejting Srbije
BEOGRAD - Rejting agencija Fitch Ratings zadržala je kreditni rejting Srbije za dugoročno zaduživanje u domaćoj i stranoj valuti na nivou od BB+, uz stabilne izglede za njegovo dalje povećanje, zahvaljujući dobrim ekonomskim pokazateljima Srbije koji su zadržani i tokom pandemije virusa COVID-19, saopštila je u petak uveče Narodna banka Srbije (NBS).
MMF: Izgledi za globalno gospodarstvo manje sumorni nego u lipnju
POBOLJŠANJE
MMF: Izgledi za globalno gospodarstvo manje sumorni nego u lipnju
WASHINGTON - Izgledi za globalno gospodarstvo nisu tako sumorni kao što se procjenjivalo prije tri mjeseca, izjavio je dužnosnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), ukazujući na bolje od očekivanih pokazatelje iz razvijenih gospodarstava i Kine.
Njemačko tržište rada pod velikim pritiskom; oporavak u 2021.
TRŽIŠTE RADA
Njemačko tržište rada pod velikim pritiskom; oporavak u 2021.
BERLIN - Njemačko tržište rada ove će godine ostati pod velikim pritiskom zbog koronakrize a u 2021. trebalo bi se oporaviti, pokazalo je u petak istraživanje instituta IAB.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE