GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Marić: Mjerama se ne može u potpunosti neutralizirati rast cijena, ali može ublažiti

Marić: Mjerama se ne može u potpunosti neutralizirati rast cijena, ali može ublažiti
CIJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.03.2022 / 12:40
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić poručio je u četvrtak da mjere koje Vlada predlaže kako bi smanjila udar inflacije na građane ne mogu u potpunosti neutralizirati porast cijena, ali će ga ublažiti.

„Ne možemo u potpunosti neutralizirati porast cijena, ali ga možemo ublažiti”, rekao je Marić u saborskoj raspravi o izmjenama Zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV) kojima se porez snižava za plin i hranu.

Poručio je da poreza politika ne može riješiti sve probleme, da snižavanje PDV-a ne znači nužno da će dovesti do željene namjene, ali da "svi trebamo doprinijeti da bude na korist građanima". Vlada će pratiti efekte i naknadno suditi o efektima nižih poreza, istaknuo je Marić.

Na zahtjeve i prijedloga zastupnika da se se osim predloženih mjera donesu i nove koje bi dodatno olakšale život građanima, od još nižih poreza na primjerice menstrualne potrepštine te suhomesnate proizvode, do plivajućih trošarina, Marić odgovara: „Razmišljam apsolutno o svemu, glava je puna svega”.

No negdje postoje ograničenja što je dozvoljeno direktivama Europske unije, snižene stope PDV-a na pogonska goriva nisu dopuštena kao ni izuzimanje trošarina iz obračuna PDV-a, kazao je Marić.

Kada je riječ o trošarinama, kod dizela su na 38 lipa iznad minimalne propisane, a kod benzina 76 lipa i to je taj prostor koji još postoji, dodao je ministar.

Prognozirao je i da će sljedećeg utorka pasti cijene goriva s obzirom na cijene barela nafte na svjetskom tržištu .

U raspravi je Marić također otkrio podataka da su prohodi od PDV-a u dva i pol mjeseca ove godine milijarda kunu veći u odnosu na isto razdoblje prošle godine i iznose 9,1 milijardi kuna. Naveo je i da su doprinosi veći za 700 milijuna kuna u odnosu na prošlu godinu.

„Podaci govore o solidnoj gospodarskoj aktivnosti za ovu godinu”, naglasio je Marić.

Na zabrinutost Ljubice Maksimčuk (HDZ) za tvrtku Đuro Đaković, Marić je kazao da je rješenje na vidiku, da će se razdvojiti provedba sankcija u odnosu na funkcioniranje i rješenje biti poznato danas ili sutra.

Vladajući su u raspravi hvalili Vladine mjere za ublažavanje udara cijena na građane odbacujući tvrdnje oporbe da su zakašnjele.

„Cijene plina rasti će za 16 posto, a ne 400 posto kao što je u Rumunjskoj, ni 250 kao što je u Njemačkoj, niti 200 posto kao u Belgiji”, navela je Majda Burić (HDZ).

Procjena je da će porezno rasterećenje kroz sustav PDV-a izmjenama zakona iznositi 2,1 milijarde kuna.

Marić pritom uvjerava da će deficit ostati u zoni od 3 i nešto posto što je bolje od očekivanja, a javni dug unutra 80 posto, što je također bolje od očekivanja. Istaknuo je i da povećanje poreza nije niti će biti tema.

Tagovi: Zdravko Marić, inflacija, cijene, cijene hrane
PROČITAJ I OVO
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE