GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Marić: Kreću velike reforme javne uprave i zdravstva

Marić: Kreću velike reforme javne uprave i zdravstva
REFORME
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.07.2020 / 09:49
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Reforma uprave i zdravstva u kojem je financijsko stanje neodrživo bit će prioriteti nove Vlade Andreja Plenkovića, kazao je bivši i budući ministar financija Zdravko Marić u intervjuu za subotnji Jutrnji list.

U razgovoru za Jutarnji Marić je za zadnji vikend srpnja najavio i prvi sistemski otpis poreznih dugova.

Zdravstvo je, istaknuo je Marić, kao sustav tijekom pandemije koronavirusa pokazalo brojne prednosti, pogotovo što se tiče ljudskog faktora, ali je jasno da će se Vlada morati uhvatiti u koštac s pitanjem financijskih problema koji se gomilaju, navodi dnevnik, podsjećajući da je trenutačni ukupni dug za lijekove narastao na više od 10 milijardi kuna.

Što se pak tiče reforme javne uprave kao ključnog prioriteta u novom mandatu, Marić je poručio da su prepoznali problematiku sustava plaća kao vrlo važnu, ali i cjelokupno funkcioniranje javne uprave.

"Vrlo je važno što mi dobivamo za usluge javne uprave. Isporučujemo li kvalitetu usluge koju bismo trebali… Tijekom kampanje iskristalizirala se i potreba općenito za učinkovitijom državom. To se odnosi na poduzeća u državnom vlasništvu i lokalnu upravu”, istaknuo je ministar.

Objasnio je i da su zdravstvo i javna uprava reformski prioriteti, ali u transformaciji neće zanemariti niti jedan segment društvenog života.

Iako su ih neki konstruktivni kritičari upozoravali da su trebali izaći ranije na inozemno financijsko tržište i pokupiti što je veći mogući iznos, Marićeva je procjena da su se za 2 milijarde eura zadužili u pravom trenutku jer su uz ročnost od 11 godina dobili kamatu 1,6 posto, a mjesec dana ranije na taj bi iznos platili jedan postotni poen višu kamatu. Na mosno financiranje nakon ljeta Marić očigledno ne računa jer smatra da su javne financije zasad pod kontrolom, donosi Jutarnji list.

Tagovi: Zdravko Marić, reforma javne uprave, javna uprava, hrvatsko zdravstvo, zdravstvo
PROČITAJ I OVO
Nastavljen oporavak hrvatskog tržišta rada
OPORAVAK
Nastavljen oporavak hrvatskog tržišta rada
ANALIZA - Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje na kraju svibnja na Zavodu je bilo registrirano 138.030 nezaposlenih osoba. U odnosu na kraj travnja, navedeni broj niži je za 7,2%, odnosno 10.714 osoba.
Australija dogovorila trgovinski sporazum s Britanijom
SPORAZUM
Australija dogovorila trgovinski sporazum s Britanijom
CANBERRA - Velika Britanija i Australija dogovorile su trgovinski sporazum pošto su dvojica premijera izgladili sva neriješena pitanja, rekao je u utorak australski ministar trgovine Dan Tehan.
Hrvatska maloprodaja pada najviše u EU: Katastrofa za ljekarne i drogerije
TRGOVINA NA MALO
Hrvatska maloprodaja pada najviše u EU: Katastrofa za ljekarne i drogerije
ZAGREB - Korona kriza je drastično smanjila potrošnju građana. Hrvatska je u ožujku bilježila najveći pad prometa u maloprodaji, od četiri posto, među svim zemljama Europske unije, u kojoj je promet od trgovine na malo prosječno rastao 2,6 posto.
Industrijska proizvodnja u EU usporila u travnju; u Hrvatskoj pad
TREND
Industrijska proizvodnja u EU usporila u travnju; u Hrvatskoj pad
BRUXELLES - Industrijska proizvodnja u EU usporila je u travnju, odražavajući probleme u sektoru sirovina i poluproizvoda, a Hrvatska je prvi puta u šest mjeseci bilježila pad, pokazale su u ponedjeljak procjene europskog statističkog ureda.
Oštar pad zaposlenosti u Crnoj Gori
TRŽIŠTE RADA
Oštar pad zaposlenosti u Crnoj Gori
PODGORICA - U Crnoj Gori su na kraju aprila evidentirana 153.172 zaposlena, pokazuju podaci Uprave za statistiku, što je za čak 50.000 manje nego što ih je prosječno radilo tokom 2019, odnosno prije pandemije virusa korona. Pad broja zaposlenih bilježi se u svim djelatnostima, ali se izdvajaju uslužne djelatnosti, saobraćaj, trgovina i građevinarstvo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE