GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Marić: Javne financije i proračun će izdržati

Marić: Javne financije i proračun će izdržati
TVRDNJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.01.2021 / 22:08
Autor: SEEbiz / HRT
ZAGREB - Ovo dosad su zaista veliki udari i nadam se da ih neće više biti. Cijeli svijet ima velike probleme samo zbog pandemije, a mi smo imali i dva razorna potresa. Naša je zadaća sve ovo vrijeme staviti javne financije i proračun maksimalno u funkciju i zaštite ljudskih života i radnih mjesta, a sada i obnove. To ćemo činiti i dalje i zato je moja glavna poruka građanima da će javne financije i proračun izdržati, poručio je ministar financija Zdravko Marić.

“Današnja odluka o oslobađanju donacija od PDV-a usmjerena je prije svega na obveznike PDV-a, govorimo o pravnim i fizičkim osobama koje su prešle onaj prag od 300.000. U kratkom roku naravno da govorimo o hrani, međutim u nekom srednjem roku sigurno je to građevinski materijal, ne samo robe nego i usluga izvođenja iste.

Sve novčane donacije su oslobođene PDV-a, na računu koji smo otvorili dosad je prikupljeno gotovo 65 milijuna kuna. Fina radi na aplikaciji kako bi se moglo uplaćivati i preko kartica, visa, mastercard… Vjerujem da će početkom idućeg tjedna biti spremna, kako bi i omogućili onima koji žive izvan EU-a lakše doniranje”, rekao je ministar Marić za Dnevnik HTV-a.

Naglasio je kako je prvi izvor za obnovu uvijek državni proračun iz kojeg je odmah izdvojeno 100 milijuna kuna.

“Sada ćemo se naravno okrenuti i drugim izvorima, prije svega europskim sredstvima i kod prijašnjih potresa dobili smo 700 milijuna eura iz fonda solidarnosti. Za sad je o dodatnim izvorima od EU-a teško govoriti jer nemamo ni procjenu štete, ali okrenut ćemo se međunarodnim institucijama, one su nas i do sada pomagale. I donatorska konferencija je opcija”, rekao je.

Kazao je da je velika dobrobit što smo članica EU-a. Istaknuo je da, osim pomoći i potpore zbog potresa, ne moramo razmišljati o nabavci cjepiva jer smo uključeni u europski paket.

“Država će nastojati davati potpore za očuvanje radnih mjesta. Fokus je na tome. Pozitivna je stvar cjepivo. No sigurno će sve ovo trajati još nekoliko mjeseci i trebamo biti spremni i ne posustati, ni pokleknuti u ovim, nadamo se, završnim koracima”, naglasio je.

Tagovi: Zdravko Marić, proračun, potres u Petrinji, javne financije
PROČITAJ I OVO
Pandemija povećala javni dug u EU i eurozoni u trećem tromjesečju 2020.
JAVNI DUG
Pandemija povećala javni dug u EU i eurozoni u trećem tromjesečju 2020.
FRANKFURT - Javni dug iskazan udjelom u BDP-u dodatno je porastao u EU i eurozoni u trećem tromjesečju 2020., odražavajući kontinuirano velike potrebe zemalja za financiranjem i ekonomske posljedice pandemije koronavirusa.
Potrošačke cijene u EU blago porasle na kraju 2020.; u Hrvatskoj blagi pad
CIJENE
Potrošačke cijene u EU blago porasle na kraju 2020.; u Hrvatskoj blagi pad
BRUXELLES - Potrošačke cijene u Europskoj uniji blago su uvećane u prosincu 2020. godine u usporedbi s istim mjesecom godine ranije, dok je Hrvatska blagim padom cijena pratila eurozonu, pokazalo je u srijedu izvješće Eurostata.
Njemački ministar traži rad od kuće u okviru mjera zatvaranja
ZAHTJEVI
Njemački ministar traži rad od kuće u okviru mjera zatvaranja
BERLIN - Njemački ministar rada Hubertus Heil u srijedu je naglasio da njemačke tvrtke moraju dopustiti svojim zaposlenicima rad od kuće gdje god je to moguće, kako predviđaju nove mjere za obuzdavanje širenja covida-19, uvedene dan ranije u okviru odluke o produljenju zatvaranja.
MMF snizio stopu rasta za njemačku ekonomiju
SNIŽENE PROGNOZE
MMF snizio stopu rasta za njemačku ekonomiju
WASHINGTON - Međunarodni monetarni fond (MMF) snizio je procjenu rasta za njemačko gospodarstvo u 2021. godini, navodeći kao razlog kontinuirani utjecaj pandemije
U prosincu 0,2 posto više zaposlenih nego mjesec ranije
ZAPOSLENOST
U prosincu 0,2 posto više zaposlenih nego mjesec ranije
ZAGREB - Krajem prosinca prošle godine u Hrvatskoj je bilo gotovo 1,53 milijuna zaposlenih, što je 0,2 posto više nego u studenome, ali i 2,2 posto manje nego krajem prosinca 2019., dok je stopa registrirane nezaposlenosti iznosila 9,5 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE