GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Marić: Isplata mirovina prije Tijelova, povrat poreza 12. lipnja

Marić: Isplata mirovina prije Tijelova, povrat poreza 12. lipnja
NAJAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.05.2020 / 21:26
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić izjavio je u subotu kako će se isplata mirovina provesti prije blagdana Tijelova, 11. lipnja, a povrat poreza na dohodak građanima kreće 12. lipnja.

"U šestom mjesecu imamo čitav niz stvari za platiti, krenut ćemo početkom mjeseca od mirovina, nakon toga 12. lipnja kreću povrati poreza na dohodak", rekao je ministar Marić u izjavi za NovuTV.

Novinar je upitao ministra stoji li još njegova prijašnja tvrdnja "da se sve može dirati, samo mirovine ne", a Marić je odgovorio potvrdno.

"Tako je, neka umirovljenici znaju mirovine će im biti isplaćene prije Tijelova", poručio je Marić.

Ministar je odgovarao na pitanja o pomoći EU, koja je dogovorila novi instrument solidarnosti putem 100 milijardi eura zajmova za očuvanje radnih mjesta, a za koji se Marić nada da će se pronaći kompromisno rješenje jer ga je nekoliko članica, poput Austrije, odbilo.

Odogovorio je i postoji li bojazan da će mnogi zbog loše sezone, poput iznajmljivača apartmana, potražiti pomoć od države nakon sezone.

"To je sigurno jedna od, neću reći opasnosti, ali izazova cijele situacije. Turistička sezona ove godine sigurno neće biti ni blizu kao prošla. Mi smo kao pretpostavku u našu projekciju BDP-a stavili pad turzima od čak 70 posto, to ima velike reprekusije i na individualne budžete i kreditne obveze pojedinih građana i privatnih iznajmljivača", rekao je Marić.

Dodao je da su moratoriji na kredite krenuli, no smatra da bi banke morale pokazati "više otvorenosti" u vez s tim i pitanjem novih likvidnih sredstava.

"Sve što je u okviru naših mogućnosti i zakonskih aktivnosti ćemo učiniti, nadam se da će banke konačno otkočiti tu kočnicu", kazao je Marić.

Komentirajući izbornu godinu, Marić je kazao da je "logično i opravdano" što će biti kandidat na izbornoj listi HDZ-a.

"Da na neki način podnesem račun. U kojoj izbornoj jedinici i na koje mjesto to će odlučiti vrh stranke", naglasio je Marić.

Na pitanje ako bude na listi V. izborne jedinice, boji li se konkurencije i sukoba s gradonačelnikom Vukovara Ivanom Penavom, Marić je odgovorio da se, dapače, raduje.

"Ne bih rekao sukobu, to je izborna utrka i izborni dueli, sučeljavanja. Imamo puno toga za ponuditi, odnosno reći što je napravljeno i što ćemo napraviti, nije samo pitanje podnošenja računa nego i traženje povjerenja za dalje", istaknuo je Marić.

Na pitanje o aferi Vjetroelektrane, u kojoj je uhićena HDZ-ovka Josipa Rimac, te je li to teret HDZ-u pred izbore, Marić kaže kako o tome nema što dodati. "Teško mi je osobno procjenjivati efekte tog cijelog predmeta", rekao je.

Složio se da takvi predmeti nisu nikada bili ugodni za Vladu, no smatra da pažnja treba biti okrenuta na gospodarske teme te investicije, strukturne reforme, otpornost, oporavak i gospodarski rast.

Tagovi: Zdravko Marić, Tijelovo, isplata mirovina, povrat poreza
PROČITAJ I OVO
Što pokazuje usporedba hrvatskih realnih plaća s regijom?
PLAĆE
Što pokazuje usporedba hrvatskih realnih plaća s regijom?
ANALIZA - Prema posljednjim dostupnim podacima WIIW Instituta (The Vienna Institute for International Economic Studies) prosječna bruto plaća u Hrvatskoj iznosila je 1.620 eura u prosincu 2023.
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE