GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Marić: Dosad smo platili šest milijardi kuna veledrogerijama, ali ne vidimo smanjenje dugova

Marić: Dosad smo platili šest milijardi kuna veledrogerijama, ali ne vidimo smanjenje dugova
DUG BOLNICA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.09.2021 / 22:16
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ministar financija Zdravko Marić komentirao je stanje nacionalne ekonomije. Mišljenja je da novo financijsko izvješće kreditnih agencija najbolje pokazuje situaciju u zemlji.

''Ono upozorava na neke stvari vezane uz pandemiju, ali i na neke nove stvari poput inflacije koja na cijeloj globalnoj razini bilježi porast, prije svega zbog porasta cijena nafte. S druge strane, tu je i pitanje javnog duga. Iz ovog izvješća se jasno vidi jedan od razloga zašto je Hrvatska vraćena nazad u zonu investicijskog rejtinga, upravo ono što smo činili prije Covida jest smanjivali udio javnog duga u BPD-u', rekao je Marić za Dnevnik Nove TV dodavši da je ona u dobrom dijelu sada na strani ponude i trebamo učiniti sve da ju držimo pod kontrolom.

Što se tiče prešutnih prekoračenja, kazao je da za dobar dio građana, s nižim primanjima, kojima su ta prekoračenja sastavni dio života, to će se riješiti da ne budu zakinuti.

'Neće doći do ukidanja prekoračenja i nećemo dopustiti da dođe do trgovanja prekoračenjima preko agencija, ali treba dati ljudima priliku da se ta prekoračenja smanje i da ne budu sastavni dio života kao što su danas', poručio je ministar financija.

Otkrio je gdje bi Vlada mogla dodatno uštedjeti.

'Najviše smo dosad uštedjeli na kamatama. Međutim, imamo i kategorije u kojima nije pitanje da li i koliko uštedjeti, nego kako efikasnije trošiti novac, a zdravstvo je možda najbolji primjer. Proteklih mjeseci smo uspjeli doći do dogovora s veledrogerijama, ali to nije problem koji će riješiti problem zdravstva trajno', kaže Marić i otkriva da se ponovno kasni s plaćanjem veledrogerijama.

Naveo je da je trenutno dospjeli dug oko milijardu i pol samo za bolnice.

'Mi smo ispoštovali sve naše dogovore u smislu plaćanja. Dosad smo platili šest milijardi kuna, ali ne vidimo smanjenje dugova'', otkriva ministar.

Osvrnuo se na stanje u Zagrebu i izjave gradonačelnika Tomislava Tomaševića kako nije znao da je stanje ovakvo te da stalno izlaze kosturi iz ormara. Tomaševiću je uputio savjet.

''Prošlost ne možemo promijeniti. Svatko od nas tko je došao na poziciju može gledati unatrag. Mislim da to nije rješenje. Trebamo gledati trenutno stanje i gledati naprijed. Ja sam to i samome sebi rekao kad sam došao. Neću gledati natrag i trudit ću se i učinit sve da svom nasljedniku ili nasljednici ne ostavim kosture', rekao je Zdravko Marić i otkrio da je s Tomaševićem često u kontaktu.

Tagovi: Zdravko Marić, dug bolnica, Tomislav Tomašević
PROČITAJ I OVO
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE