GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Marić: Dosad smo platili šest milijardi kuna veledrogerijama, ali ne vidimo smanjenje dugova

Marić: Dosad smo platili šest milijardi kuna veledrogerijama, ali ne vidimo smanjenje dugova
DUG BOLNICA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.09.2021 / 22:16
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ministar financija Zdravko Marić komentirao je stanje nacionalne ekonomije. Mišljenja je da novo financijsko izvješće kreditnih agencija najbolje pokazuje situaciju u zemlji.

''Ono upozorava na neke stvari vezane uz pandemiju, ali i na neke nove stvari poput inflacije koja na cijeloj globalnoj razini bilježi porast, prije svega zbog porasta cijena nafte. S druge strane, tu je i pitanje javnog duga. Iz ovog izvješća se jasno vidi jedan od razloga zašto je Hrvatska vraćena nazad u zonu investicijskog rejtinga, upravo ono što smo činili prije Covida jest smanjivali udio javnog duga u BPD-u', rekao je Marić za Dnevnik Nove TV dodavši da je ona u dobrom dijelu sada na strani ponude i trebamo učiniti sve da ju držimo pod kontrolom.

Što se tiče prešutnih prekoračenja, kazao je da za dobar dio građana, s nižim primanjima, kojima su ta prekoračenja sastavni dio života, to će se riješiti da ne budu zakinuti.

'Neće doći do ukidanja prekoračenja i nećemo dopustiti da dođe do trgovanja prekoračenjima preko agencija, ali treba dati ljudima priliku da se ta prekoračenja smanje i da ne budu sastavni dio života kao što su danas', poručio je ministar financija.

Otkrio je gdje bi Vlada mogla dodatno uštedjeti.

'Najviše smo dosad uštedjeli na kamatama. Međutim, imamo i kategorije u kojima nije pitanje da li i koliko uštedjeti, nego kako efikasnije trošiti novac, a zdravstvo je možda najbolji primjer. Proteklih mjeseci smo uspjeli doći do dogovora s veledrogerijama, ali to nije problem koji će riješiti problem zdravstva trajno', kaže Marić i otkriva da se ponovno kasni s plaćanjem veledrogerijama.

Naveo je da je trenutno dospjeli dug oko milijardu i pol samo za bolnice.

'Mi smo ispoštovali sve naše dogovore u smislu plaćanja. Dosad smo platili šest milijardi kuna, ali ne vidimo smanjenje dugova'', otkriva ministar.

Osvrnuo se na stanje u Zagrebu i izjave gradonačelnika Tomislava Tomaševića kako nije znao da je stanje ovakvo te da stalno izlaze kosturi iz ormara. Tomaševiću je uputio savjet.

''Prošlost ne možemo promijeniti. Svatko od nas tko je došao na poziciju može gledati unatrag. Mislim da to nije rješenje. Trebamo gledati trenutno stanje i gledati naprijed. Ja sam to i samome sebi rekao kad sam došao. Neću gledati natrag i trudit ću se i učinit sve da svom nasljedniku ili nasljednici ne ostavim kosture', rekao je Zdravko Marić i otkrio da je s Tomaševićem često u kontaktu.

Tagovi: Zdravko Marić, dug bolnica, Tomislav Tomašević
PROČITAJ I OVO
McKinsey: Do 2030. gotovo 140.000 hrvatskih radnika trebat će promijeniti zanimanje
KARIJERE
McKinsey: Do 2030. gotovo 140.000 hrvatskih radnika trebat će promijeniti zanimanje
ZAGREB - Gotovo 140 tisuća hrvatskih radnika trebat će promijeniti zanimanje do 2030. godine, jedan je od zaključaka analize "Budućnost rada u Hrvatskoj - Preobrazba hrvatske radne snage u dobu automatizacije i digitalizacije", koju je u srijedu objavila konzultantska tvrtka McKinsey&Company.
Plenković: Pandemija nas je već koštala vrtoglavih 35 milijardi kuna
IZVJEŠĆE VLADE
Plenković: Pandemija nas je već koštala vrtoglavih 35 milijardi kuna
ZAGREB - Glavna tema današnjeg saborskog dana je Godišnje izvješće Vlade, koje zastipnicima predstavlja premijer Andrej Plenković.
Marić o dugu bolnica: Idemo prema najlošijem scenariju
DUG VELEDROGERIJAMA
Marić o dugu bolnica: Idemo prema najlošijem scenariju
ZAGREB - Ministar financija Zdravko Marić gostovao je u Dnevniku HTV-a te se pohvalio značajno većim BDP-om nego što je bilo planirano.
Proširenje suradnje Hrvatske i Azerbajdžana u interesu obiju strana
SURADNJA
Proširenje suradnje Hrvatske i Azerbajdžana u interesu obiju strana
ZAGREB - Proširenje dosadašnje suradnje Hrvatske i Azerbajdžana u interesu je obiju strana, a djelovanje Zajedničkog povjerenstva za provedbu i promicanje gospodarske suradnje dat će snažan poticaj razvoju bilateralnih odnosa, istaknuto je u utorak na 2. sjednici Zajedničkog povjerenstva za provedbu i promicanje gospodarske suradnje RH i Republike Azerbajdžan u Zagrebu.
Marić: Rebalansom proračuna 1,6 milijardi kuna za zdravstvo
REBALANS
Marić: Rebalansom proračuna 1,6 milijardi kuna za zdravstvo
ZAGREB - Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić izjavio je u utorak da je rebalansom proračuna, koji će u četvrtak biti predstavljen na Vladi, za zdravstvo predviđeno 1,6 milijardi kuna, iznova apostrofiravši potrebu kvalitetne reforme rashodne strane tog sektora.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE