GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Malpass: Financijski sustav produbljuje nejednakost u pandemiji

Malpass: Financijski sustav produbljuje nejednakost u pandemiji
OCJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.12.2021 / 07:53
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Proračunska i fiskalna politika ušle su početkom pandemije covida 19 na nepoznati teritorij i možda dodatno produbljuju nejednakost i siromaštvo u svijetu, upozorio je čelnik Svjetske banke David Malpass.

U svijetu danas u ekstremnom siromaštvu živi 100 milijuna ljudi više nego prije pandemije, unatoč tome što vlade troše rekordne iznose novca kako bi ublažile posljedice širenja zaraze, rekao je Malpass na okruglom stolu koji je organizirao kineski predsjednik Li Keqiang.

Razvijena su se gospodarstva oporavila dok je u najsiromašnijim zemljama oporavak slabašan ili je posve izostao, dodao je čelnik Svjetske banke.

Rezultat je "tragična regresija" u medijanu primanja, ulozi žena u društvu i u prehrani, istaknuo je, a situaciju su dodatno otežali jačanje inflacije, zastoji u nabavnim lancima i visoki troškovi energije.

"Problem nejednakosti dijelom vuče korijene iz samog financijskog sustava i nejednake strukture poticaja", ustvrdio je Malpass, a dodatno ju produbljuju dominantna politika izdavanja državnog duga i proračunska i monetarna politika.

U razvijenim gospodarstvima monetarna se politika u postizanju stabilnosti valuta i cijena dugo oslanjala na obavezne rezerve u komercijalnim bankama i na ograničeni rast tih rezervi, a Kina takav sustav koristi i danas, podsjeća.

Središnje banke drugih velikih gospodarstava prešle su pak na "postmonetaristički sustav", koristeći velike viškove bankovnih rezervi za kupnju i držanje obveznica s dugim rokovima dospijeća i drugu imovinu, što podupire cijene vrlo male skupine imovine.

Takav pristup po njemu isključuje mala poduzeća i zemlje u razvoju i istodobno ograničava politiku regulacijom likvidnosti i odredbama o kapitalizaciji banaka.

I fiskalna politika usmjerava resurse u usku skupinu entiteta u potrazi za novcem a druge zanemaruje, a nejednakost produbljuje politika izdavanja državnog duga.

Zato je ponovo pozvao na viši stupanj transparentnosti u ugovorima o dugu i na zamrzavanje otplate duga zemalja s neodrživim dugom. Kreditori bi trebali napustiti aranžmane o kolateralima, poručuje.

"Kina spada među najveće kreditore zemalja u razvoju i njezino aktivno sudjelovanje i snažan glas u nastojanjima da se smanji dug i te kako su potrebni i pomogli bi svim sudionicima poticanjem održivih ulaganja i duga", poručio je čelnik Svjetske banke.

Tagovi: David Malpass, Svjetska banka, siromaštvo, nejednakost
PROČITAJ I OVO
Hrvatska među zemljama EU-a s najvećim padom udjela javnog duga u BDP-u
JAVNI DUG
Hrvatska među zemljama EU-a s najvećim padom udjela javnog duga u BDP-u
LUXEMBOURG - Javni dug EU-a i eurozone iskazan udjelom u BDP-u smanjen je u trećem tromjesečju 2021. godine, odražavajući ubrzani oporavak gospodarstva od koronakrize, a Hrvatska je među zemljama s najvećim padom, pokazuje izvješće Eurostata.
Blagi rast broja zaposlenih u Hrvatskoj
ZAPOSLENOST
Blagi rast broja zaposlenih u Hrvatskoj
ZAGREB - U Hrvatskoj je u prosincu prošle godine bilo nešto više od 1,57 milijuna zaposlenih, što je 0,1 posto više nego u studenom te 1,5 posto više nego u prosincu 2020., pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Njemačka želi svake godine uvesti 400.000 kvalificiranih radnika iz inozemstva
UVOZ RADNIKA
Njemačka želi svake godine uvesti 400.000 kvalificiranih radnika iz inozemstva
BERLIN - Nova njemačka koalicijska vlada želi svake godine iz inozemstva privući 400.000 kvalificiranih radnika kako bi riješila problem demografske neravnoteže i nedostatak radnika u ključnim sektorima, problem koji bi mogao usporiti gospodarski oporavak nakon pandemije.
Lagarde: Prebrzo podizanje kamatnih stopa zakočilo bi gospodarstvo
KOČNICA
Lagarde: Prebrzo podizanje kamatnih stopa zakočilo bi gospodarstvo
FRANKFURT - Prebrzo podizanje kamatnih stopa u eurozoni uključuje i rizike, unatoč znatno ojačaloj inflaciji, jer bi gospodarski rast mogao usporiti, upozorila je u četvrtak predsjednica Europske središnje banke (ECB) Christine Lagarde.
Aladrović: Što se tiče tržišta rada, 2022. bit će najbolja od osamostaljenja
PORUKE
Aladrović: Što se tiče tržišta rada, 2022. bit će najbolja od osamostaljenja
ZAGREB - Ministar rada Josip Aladrović izrazio je u srijedu uvjerenje kako će ova godina, što se tiče tržišta rada, biti najbolja unatrag 30 godina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE