GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Maloprodaja u svibnju na godišnjoj razini smanjena 7,8%

Maloprodaja u svibnju na godišnjoj razini smanjena 7,8%
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.06.2020 / 16:09
Autor: RBA analize
ANALIZA - Kao rezultat postupnog popuštanja Vladinih mjera tijekom svibnja uvedenih za ublažavanje učinaka pandemije, prema posljednjim podacima DZS-a, promet u trgovini na malo u svibnju je zabilježio snažan mjesečni porast dok je na godišnjoj razini i nastavljen pad.

Nakon snažnog mjesečnog pada u travnju od 19,8%, ukupan sezonski i kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo u svibnju je realno bio viši za 23,5% u odnosu na travanj. Time je ublažio pad na godišnjoj razini koji je za razliku od zabilježenih -25,5% u travnju, ipak usporio na -7,8% u svibnju. Kumulativno, u prvih pet mjeseci kalendarski prilagođen promet realno je pao za 6,7% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Promatrajući prema nominalnim indeksima prometa u trgovini na malo, mjesečni rast bio je najizraženiji u kategoriji tekstil, odjevni predmeti, obuća i kožni proizvodi gdje je zabilježen rast od čak šest puta veći rast u odnosu na travanj. Od ostalih kategorija, najveći doprinos mjesečnom rastu nominalnog prometa u svibnju ostvaren je kod kategorija audio i videooprema, željezna roba, boje i staklo, električni aparati za kućanstvo, namještaj i drugi proizvodi za kućanstvo (86,0%), ostale nespecijalizirane prodavaonice (77,1%) te motorna vozila, dijelovi i pribor za motorna vozila, motocikli i dijelovi (69,1%).

Godišnji pad zabilježen je u svim kategorijama trgovačkih struka osim trgovine na malo internetom ili preko pošte gdje je zabilježen rast od 9,2% (-7,7% u odnosu na travanj) te ostalim nespecijaliziranim prodavaonicama sa rastom od 3,6%. Na ove dvije kategorije otpada samo 7,3% ukupnog prometa. Godišnji pad je očekivano bio najmanje izražen kod nespecijaliziranih prodavaonica pretežno živežnim namirnicama (-1,0%) dok je kod goriva i maziva godišnji pad iznosio 29,0%, a kod tekstila, odjevnih predmeta, obuće i kožnih proizvoda 27,1%.

Iako su mjesečni podaci pod utjecajem popuštanja Vladinih mjera donijeli snažna pozitivna kretanja u trgovini na malo, očekujemo da će podaci za lipanj i ostatak godine donijeti nastavak negativnih kretanja. Navedeni pad biti će odraz nižeg raspoloživog dohotka, optimizma potrošača te manje potrošnje kućanstava, ali u velikoj mjeri i smanjene turističke potrošnje. U takvim uvjetima, po prvi put nakon 2012., na razini cijele 2020. očekujemo povratak prosječne godišnje stope u negativno područje (-9,5%).

Tagovi: maloprodaja, osobna potrošnja, trgovina na malo, potrošnja
PROČITAJ I OVO
Broj nezaposlenih u SAD-u i dalje raste
TRŽIŠTE RADA
Broj nezaposlenih u SAD-u i dalje raste
WASHINGTON - Broj zahtjeva za isplatom naknada za nezaposlenost u SAD-u ponovo je porastao u prošlom tjednu, sugerirajući da snažan rast broja novozaraženih i restrikcije u poslovanju potkopavaju oporavak tržišta rada.
Aladrović: Svaka mjera imat će ekonomsku protumjeru
PORUKE
Aladrović: Svaka mjera imat će ekonomsku protumjeru
ZAGREB - Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović kazao je u srijedu da će svaka nova epidemiološka mjera imati i ekonomsku protumjeru, a svojevrsno obeštećenje gospodarstvu predstavit će se uskoro.
Recesija u Italiji nesrazmjerno će teško pogoditi siromašniji jug zemlje
POSLJEDICE
Recesija u Italiji nesrazmjerno će teško pogoditi siromašniji jug zemlje
RIM - Recesija u talijanskom gospodarstvu, izazvana pandemijom koronavirusa, nesrazmjerno će teško pogoditi siromašnije regije na jugu zemlje, upozorio je institut za ekonomska istraživanja SVIMEZ.
Istraživanje: Europa će biti atraktivnija za investicije nego prije pandemije
INVESTICIJE
Istraživanje: Europa će biti atraktivnija za investicije nego prije pandemije
LONDON - Menadžeri širom svijeta manje su pesimistični nego proljetos u vezi ovogodišnjih investicijskih planova za Europu a nešto su optimističniji za razdoblje nakon pandemije covida 19, pokazalo je u utorak objavljeno istraživanje EY-a.
Tabaković: NBS predviđa rast šest odsto iduće godine
PREDVIĐANJA
Tabaković: NBS predviđa rast šest odsto iduće godine
BEOGRAD – Narodna banka Srbije (NBS) povećala je u oktobru projekciju rasta BDP-a za ovu godinu sa minus 1,5 odsto na minus jedan odsto, a predviđa i da će naša privreda ostvariti rast od šest odsto u 2021, izjavila je danas guverner NBS Jorgovanka Tabaković.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE