GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Maloprodaja u svibnju na godišnjoj razini smanjena 7,8%

Maloprodaja u svibnju na godišnjoj razini smanjena 7,8%
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.06.2020 / 16:09
Autor: RBA analize
ANALIZA - Kao rezultat postupnog popuštanja Vladinih mjera tijekom svibnja uvedenih za ublažavanje učinaka pandemije, prema posljednjim podacima DZS-a, promet u trgovini na malo u svibnju je zabilježio snažan mjesečni porast dok je na godišnjoj razini i nastavljen pad.

Nakon snažnog mjesečnog pada u travnju od 19,8%, ukupan sezonski i kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo u svibnju je realno bio viši za 23,5% u odnosu na travanj. Time je ublažio pad na godišnjoj razini koji je za razliku od zabilježenih -25,5% u travnju, ipak usporio na -7,8% u svibnju. Kumulativno, u prvih pet mjeseci kalendarski prilagođen promet realno je pao za 6,7% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Promatrajući prema nominalnim indeksima prometa u trgovini na malo, mjesečni rast bio je najizraženiji u kategoriji tekstil, odjevni predmeti, obuća i kožni proizvodi gdje je zabilježen rast od čak šest puta veći rast u odnosu na travanj. Od ostalih kategorija, najveći doprinos mjesečnom rastu nominalnog prometa u svibnju ostvaren je kod kategorija audio i videooprema, željezna roba, boje i staklo, električni aparati za kućanstvo, namještaj i drugi proizvodi za kućanstvo (86,0%), ostale nespecijalizirane prodavaonice (77,1%) te motorna vozila, dijelovi i pribor za motorna vozila, motocikli i dijelovi (69,1%).

Godišnji pad zabilježen je u svim kategorijama trgovačkih struka osim trgovine na malo internetom ili preko pošte gdje je zabilježen rast od 9,2% (-7,7% u odnosu na travanj) te ostalim nespecijaliziranim prodavaonicama sa rastom od 3,6%. Na ove dvije kategorije otpada samo 7,3% ukupnog prometa. Godišnji pad je očekivano bio najmanje izražen kod nespecijaliziranih prodavaonica pretežno živežnim namirnicama (-1,0%) dok je kod goriva i maziva godišnji pad iznosio 29,0%, a kod tekstila, odjevnih predmeta, obuće i kožnih proizvoda 27,1%.

Iako su mjesečni podaci pod utjecajem popuštanja Vladinih mjera donijeli snažna pozitivna kretanja u trgovini na malo, očekujemo da će podaci za lipanj i ostatak godine donijeti nastavak negativnih kretanja. Navedeni pad biti će odraz nižeg raspoloživog dohotka, optimizma potrošača te manje potrošnje kućanstava, ali u velikoj mjeri i smanjene turističke potrošnje. U takvim uvjetima, po prvi put nakon 2012., na razini cijele 2020. očekujemo povratak prosječne godišnje stope u negativno područje (-9,5%).

Tagovi: maloprodaja, osobna potrošnja, trgovina na malo, potrošnja
PROČITAJ I OVO
IMFC zbog neslaganja nije objavio tradicionalnu konačnu poruku
NESUGLASJE
IMFC zbog neslaganja nije objavio tradicionalnu konačnu poruku
WASHINGTON - Međunarodni monetarni i financijski odbor Međunarodnog monetarnog fonda (IMFC) danas nije postigao konsenzus o tradicionalnoj zajedničkoj poruci ili priopćenju nakon sastanka na kraju proljetnih sastanaka MMF-a i Svjetske banke, već se ograničio na izjava predsjedavajućeg, koji je opisao stanje u svjetskom gospodarstvu.
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE