GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Maloprodaja u svibnju na godišnjoj razini smanjena 7,8%

Maloprodaja u svibnju na godišnjoj razini smanjena 7,8%
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.06.2020 / 16:09
Autor: RBA analize
ANALIZA - Kao rezultat postupnog popuštanja Vladinih mjera tijekom svibnja uvedenih za ublažavanje učinaka pandemije, prema posljednjim podacima DZS-a, promet u trgovini na malo u svibnju je zabilježio snažan mjesečni porast dok je na godišnjoj razini i nastavljen pad.

Nakon snažnog mjesečnog pada u travnju od 19,8%, ukupan sezonski i kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo u svibnju je realno bio viši za 23,5% u odnosu na travanj. Time je ublažio pad na godišnjoj razini koji je za razliku od zabilježenih -25,5% u travnju, ipak usporio na -7,8% u svibnju. Kumulativno, u prvih pet mjeseci kalendarski prilagođen promet realno je pao za 6,7% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Promatrajući prema nominalnim indeksima prometa u trgovini na malo, mjesečni rast bio je najizraženiji u kategoriji tekstil, odjevni predmeti, obuća i kožni proizvodi gdje je zabilježen rast od čak šest puta veći rast u odnosu na travanj. Od ostalih kategorija, najveći doprinos mjesečnom rastu nominalnog prometa u svibnju ostvaren je kod kategorija audio i videooprema, željezna roba, boje i staklo, električni aparati za kućanstvo, namještaj i drugi proizvodi za kućanstvo (86,0%), ostale nespecijalizirane prodavaonice (77,1%) te motorna vozila, dijelovi i pribor za motorna vozila, motocikli i dijelovi (69,1%).

Godišnji pad zabilježen je u svim kategorijama trgovačkih struka osim trgovine na malo internetom ili preko pošte gdje je zabilježen rast od 9,2% (-7,7% u odnosu na travanj) te ostalim nespecijaliziranim prodavaonicama sa rastom od 3,6%. Na ove dvije kategorije otpada samo 7,3% ukupnog prometa. Godišnji pad je očekivano bio najmanje izražen kod nespecijaliziranih prodavaonica pretežno živežnim namirnicama (-1,0%) dok je kod goriva i maziva godišnji pad iznosio 29,0%, a kod tekstila, odjevnih predmeta, obuće i kožnih proizvoda 27,1%.

Iako su mjesečni podaci pod utjecajem popuštanja Vladinih mjera donijeli snažna pozitivna kretanja u trgovini na malo, očekujemo da će podaci za lipanj i ostatak godine donijeti nastavak negativnih kretanja. Navedeni pad biti će odraz nižeg raspoloživog dohotka, optimizma potrošača te manje potrošnje kućanstava, ali u velikoj mjeri i smanjene turističke potrošnje. U takvim uvjetima, po prvi put nakon 2012., na razini cijele 2020. očekujemo povratak prosječne godišnje stope u negativno područje (-9,5%).

Tagovi: maloprodaja, osobna potrošnja, trgovina na malo, potrošnja
PROČITAJ I OVO
Orban: EU-ovi zajmovi za oporavak moraju biti pošteni, fleksibilni i apolitični
PORUKE
Orban: EU-ovi zajmovi za oporavak moraju biti pošteni, fleksibilni i apolitični
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orban rekao je u petak da EU-ovi zajmovi za ponovno pokretanje gospodarstva nakon epidemije koronavirusa moraju biti pošteni i fleksibilni te da se ne smiju miješati s politikom, prenosi mađarska agencija MTI.
Manji porezi dobra vijest za one s visokim plaćama i samce
POREZNO RASTEREĆENJE
Manji porezi dobra vijest za one s visokim plaćama i samce
ZAGREB - Stope poreza na dohodak neće se smanjiti od ljeta ili jeseni, nego od početka iduće godine.
HNB: BDP bi ove godine mogao pasti 9,7 posto, 2021. porasti 6,2 posto
PROCJENE
HNB: BDP bi ove godine mogao pasti 9,7 posto, 2021. porasti 6,2 posto
ZAGREB - Iako se očekuje zamjetan pad broja zaposlenih osoba te povećanje stope nezaposlenosti, reakcija tržišta rada na pad gospodarske aktivnosti ublažena je mjerama ekonomske politike, ističu iz HNB-a.
NBS zadržao referentnu kamatnu stopu na 1,53%
KAMATNE STOPE
NBS zadržao referentnu kamatnu stopu na 1,53%
BEOGRAD - Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 1,25 odsto.
Hrvatski izvoz u prvih pet mjeseci pao 9 posto, a uvoz 14,4 posto
ROBNA RAZMJENA
Hrvatski izvoz u prvih pet mjeseci pao 9 posto, a uvoz 14,4 posto
ZAGREB - Vrijednost hrvatskog robnog izvoza u prvih pet mjeseci ove godine iznosila je 41,9 milijardi kuna te je devet posto manja u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok je uvoz smanjen za 14,4 posto, na 68,5 milijardi kuna, pokazuju prvi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u četvrtak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE