GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Maloprodaja u svibnju na godišnjoj razini smanjena 7,8%

Maloprodaja u svibnju na godišnjoj razini smanjena 7,8%
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.06.2020 / 16:09
Autor: RBA analize
ANALIZA - Kao rezultat postupnog popuštanja Vladinih mjera tijekom svibnja uvedenih za ublažavanje učinaka pandemije, prema posljednjim podacima DZS-a, promet u trgovini na malo u svibnju je zabilježio snažan mjesečni porast dok je na godišnjoj razini i nastavljen pad.

Nakon snažnog mjesečnog pada u travnju od 19,8%, ukupan sezonski i kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo u svibnju je realno bio viši za 23,5% u odnosu na travanj. Time je ublažio pad na godišnjoj razini koji je za razliku od zabilježenih -25,5% u travnju, ipak usporio na -7,8% u svibnju. Kumulativno, u prvih pet mjeseci kalendarski prilagođen promet realno je pao za 6,7% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Promatrajući prema nominalnim indeksima prometa u trgovini na malo, mjesečni rast bio je najizraženiji u kategoriji tekstil, odjevni predmeti, obuća i kožni proizvodi gdje je zabilježen rast od čak šest puta veći rast u odnosu na travanj. Od ostalih kategorija, najveći doprinos mjesečnom rastu nominalnog prometa u svibnju ostvaren je kod kategorija audio i videooprema, željezna roba, boje i staklo, električni aparati za kućanstvo, namještaj i drugi proizvodi za kućanstvo (86,0%), ostale nespecijalizirane prodavaonice (77,1%) te motorna vozila, dijelovi i pribor za motorna vozila, motocikli i dijelovi (69,1%).

Godišnji pad zabilježen je u svim kategorijama trgovačkih struka osim trgovine na malo internetom ili preko pošte gdje je zabilježen rast od 9,2% (-7,7% u odnosu na travanj) te ostalim nespecijaliziranim prodavaonicama sa rastom od 3,6%. Na ove dvije kategorije otpada samo 7,3% ukupnog prometa. Godišnji pad je očekivano bio najmanje izražen kod nespecijaliziranih prodavaonica pretežno živežnim namirnicama (-1,0%) dok je kod goriva i maziva godišnji pad iznosio 29,0%, a kod tekstila, odjevnih predmeta, obuće i kožnih proizvoda 27,1%.

Iako su mjesečni podaci pod utjecajem popuštanja Vladinih mjera donijeli snažna pozitivna kretanja u trgovini na malo, očekujemo da će podaci za lipanj i ostatak godine donijeti nastavak negativnih kretanja. Navedeni pad biti će odraz nižeg raspoloživog dohotka, optimizma potrošača te manje potrošnje kućanstava, ali u velikoj mjeri i smanjene turističke potrošnje. U takvim uvjetima, po prvi put nakon 2012., na razini cijele 2020. očekujemo povratak prosječne godišnje stope u negativno područje (-9,5%).

Tagovi: maloprodaja, osobna potrošnja, trgovina na malo, potrošnja
PROČITAJ I OVO
Javni dug Srbije za samo mesec dana povećan za dve milijarde evra
ZADUŽENOST
Javni dug Srbije za samo mesec dana povećan za dve milijarde evra
BEOGRAD - Javni dug Srbije iznosio je na kraju maja ove godine 26,79 milijardi evra, što je 57,2 odsto procenjenog ovogodišnjeg bruto domaćeg proizvoda (BDP). Na kraju aprila je javni dug bio 24,55 milijardi evra, odnosno 52,4 odsto BDP, saopštilo je Ministarstvo finansija.
Godinu dana za oporavak srpske ekonomije od krize
ISTRAŽIVANJE
Godinu dana za oporavak srpske ekonomije od krize
BEOGRAD - Za oporavak privrede pogođene pandemijom Kovid-19, potrebno je u proseku godinu dana, pokazuju rezultati trećeg ciklusa istraživanja "Zajedno kroz krizu".
Hrvatska među zemljama EU-a s najsnažnijim oporavkom prometa u maloprodaji
OPORAVAK
Hrvatska među zemljama EU-a s najsnažnijim oporavkom prometa u maloprodaji
BRUXELLES - Hrvatska je u svibnju bila među zemljama EU-a s najsnažnijim oporavkom prometa u maloprodaji, znatno iznad europskog prosjeka, pokazuje izvješće Eurostata, odražavajući utjecaj ublažavanja mjera suzbijanja pandemije koronavirusa.
HGK od nove Vlade očekuje kontinuitet gospodarskih i financijskih politika
OČEKIVANJA
HGK od nove Vlade očekuje kontinuitet gospodarskih i financijskih politika
ZAGREB - Gospodarstvenici od nove Vlade očekuju kontinuitet gospodarskih i financijskih politika, daljnje olakšavanje uvjeta poslovanja, smanjenje poreznog opterećenja poslovanja i rada i daljnje uklanjanje birokratskih prepreka poslovanju, kazao je u ponedjeljak predsjednik HGK Luka Burilović.
Stabilizacija industrijskih narudžbi u Njemačkoj u svibnju
NARUDŽBE
Stabilizacija industrijskih narudžbi u Njemačkoj u svibnju
BERLIN - Narudžbe u njemačkoj industriji stabilizirale su se u svibnju zahvaljujući oporavku domaće i inozemne potražnje u uvjetima postupnog ublažavanja mjera karantene širom svijeta, pokazali su u ponedjeljak najnoviji podaci Destatisa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE