GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Maloprodaja u Hrvatskoj pala prvi put nakon 18 mjeseci

Maloprodaja u Hrvatskoj pala prvi put nakon 18 mjeseci
POTROŠNJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.09.2022 / 18:10
Autor: RBA analize
ANALIZA - U Hrvatskoj je u kolovozu potrošnja u maloprodaji oslabila 0,2 posto na godišnjoj razini, što je njezin prvi pad nakon 18 mjeseci rasta, a posljedica je, među ostalim, visoke inflacije.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je izvješće o prometu u trgovini na malo, a prema kalendarski prilagođenim podacima, potrošnja je u kolovozu pala 1 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na kolovoz prošle godine oslabila 0,2 posto.

Potrošnja je na godišnjoj razini neprestano rasla od veljače 2021. godine, no u kolovozu je taj pozitivni niz prekinut.

„Okruženje snažnih inflatornih pritisaka, ali i niske razine potrošačkog optimizma pridonijeli su negativnim kretanja dok je turistička potrošnja u središnjem dijelu turističke sezone zasigurno obuzdala i snažniji pad”, navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

U kolovozu je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima pao za 0,6 posto na godišnjoj razini, a promet od trgovine neprehrambenim proizvodima, osim trgovine motornim gorivima i mazivima, za 0,9 posto, pokazuju podaci DZS-a.

U prvih osam mjeseci ove godine promet od trgovine na malo realno je porastao 2,8 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Inflacija obuzdava potrošnju

„Visoke godišnje stope rasta u prošloj godini, odnosno učinak baznog razdoblja i snažna globalna neizvjesnost utjecat će i na kretanja u trgovačkoj djelatnosti. Iako smatramo kako je inflacija dosegnula svoj vrhunac, visoke stope inflacije i u mjesecima pred nama djelovat će na obuzdavanje potrošnje i kroz visoku percepciju inflacije koja je pod snažnim utjecajem rasta cijena hrane i energije, ali i većine sastavnica potrošačke košarice roba i usluga”, navode analitičari RBA.

S druge strane, i dalje pozitivna kretanja na tržištu rada djelovat će, smatraju, pozitivno na maloprodajna kretanja.

„Tome pridonosi i uspješna turistička sezona kroz rast raspoloživog dohotka kućanstava, s obzirom na to da se 60 posto turističkog smještaja u Hrvatskoj odnosi na privatni smještaj”, zaključuje su u analizi RBA.

Tagovi: maloprodaja, trgovina na malo, inflacija, osobna potrošnja
PROČITAJ I OVO
Brexit je povećao britansku potrošnju hrane za sedam milijardi eura
HRANA
Brexit je povećao britansku potrošnju hrane za sedam milijardi eura
LONDON - izlaska Velike Britanije iz EU-a, potrošači su u dvije godine do kraja 2021. potrošili ukupno gotovo šest milijardi funti (6,9 milijardi eura) više za hranu, pokazalo je istraživanje Sveučilišta London School of Economics. Kako javlja francuska novinska agencija AFP, među najviše pogođenima su bili siromašniji stanovnici.
Ifo: Skraćeno radno vrijeme u Njemačkoj u porastu zbog energetskih briga
ŠTEDNJA ENERGIJE
Ifo: Skraćeno radno vrijeme u Njemačkoj u porastu zbog energetskih briga
BERLIN - Uz rastuće cijene energije, broj ljudi koji rade skraćeno u Njemačkoj se ove jeseni više nego udvostručio.
Kndusen: Hrvatska bi mogla u OECD za tri do sedam godina
INTEGRACIJE
Kndusen: Hrvatska bi mogla u OECD za tri do sedam godina
ZAGREB - Najveći dio pregovora oko članstva bit će vezan za upravljanje kompanijama u državnom vlasništvu, vladavinu zakona i pravosuđe, rekao je zamjenik glavnog tajnika OECD-a.
Hrvoje Stojić novi glavni ekonomist HUP-a
KARIJERE
Hrvoje Stojić novi glavni ekonomist HUP-a
ZAGREB - Hrvoje Stojić novi je glavni ekonomist Hrvatske udruge poslodavaca.
Njemački izvoz pao i u listopadu
PAD
Njemački izvoz pao i u listopadu
BERLIN - Njemački izvoz ponovo je pao u listopadu, drugi mjesec zaredom, odražavajući smanjene isporuke u SAD i ostale članice eurozone, pokazali su u petak podaci statističkog ureda.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE