GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Maloprodaja pala sedmi mjesec zaredom, više od 7 posto

Maloprodaja pala sedmi mjesec zaredom, više od 7 posto
LOŠ TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.10.2020 / 19:09
Autor: RBA analize
ZAGREB - U Hrvatskoj je u rujnu potrošnja u maloprodaji pala 7,3 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je već sedmi mjesec zaredom kako je pala, ali sporije nego mjesec dana ranije.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u petak izvješće o prometu u trgovini na malo, a prema kalendarski prilagođenim podacima, potrošnja je u rujnu porasla za 1,8 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na rujan prošle godine pala 7,3 posto.

To je već sedmi mjesec zaredom kako je potrošnja pod utjecajem koronakrize pala na godišnjoj razini, ali sporije u odnosu na 8,6-postotni pad u kolovozu.

U rujnu je promet od trgovine neprehrambenim proizvodima, osim trgovine motornim gorivima i mazivima, oslabio za 2,7 posto na godišnjoj razini, dok je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima potonuo 6,4 posto, pokazuju podaci DZS-a.

U prvih devet mjeseci ove godine promet u trgovini na malo realno je pao za 6,9 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Gospodarstvo u recesiji

U osvrtu na izvješće DZS-a analitičari RBA pišu kako je u trećem tromjesečju potrošnja u maloprodaji pala za 7,6 posto na godišnjoj razini. Posljedica je to koronakrize i pada turističke potrošnje u ljetnoj sezoni.

Kako je potrošnja najveća komponenta BDP-a, jasno je da će gospodarstvo zabilježiti pad i u trećem tromjesečju.

U drugom je tromjesečju bruto domaći proizvod (BDP) potonuo rekordnih 15,1 posto na godišnjoj razini, a pad u trećem tromjesečju znači da je gospodarstvo uronilo u recesiju, koja se definira padom BDP-a dva kvartala zaredom.

„Do kraja godine, uslijed pojačane nesigurnosti i neizvjesnosti, pada potrošačkog optimizma, suzdržavanja od potrošnje, kao i smanjene turističke potrošnje očekujemo nastavak negativnih godišnjih stopa rasta”, zaključuju analitičari RBA.

Tagovi: maloprodaja, trgovina na malo, trgovina, osobna potrošnja, potrošnja
PROČITAJ I OVO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
AFP se raspisao o sve većem broju stranih radnika u Hrvatskoj
TRŽIŠTE RADA
AFP se raspisao o sve većem broju stranih radnika u Hrvatskoj
ZAGREB - Durga Phuyal se nadala da će početi novi život kad je sletjela u Hrvatsku, ali nepalska migrantica suočila se s teškom borbom da se prilagodi, piše u srijedu francuska novinska agencija Afp.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE