GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Maloprodaja pala sedmi mjesec zaredom, više od 7 posto

Maloprodaja pala sedmi mjesec zaredom, više od 7 posto
LOŠ TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.10.2020 / 19:09
Autor: RBA analize
ZAGREB - U Hrvatskoj je u rujnu potrošnja u maloprodaji pala 7,3 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je već sedmi mjesec zaredom kako je pala, ali sporije nego mjesec dana ranije.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u petak izvješće o prometu u trgovini na malo, a prema kalendarski prilagođenim podacima, potrošnja je u rujnu porasla za 1,8 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na rujan prošle godine pala 7,3 posto.

To je već sedmi mjesec zaredom kako je potrošnja pod utjecajem koronakrize pala na godišnjoj razini, ali sporije u odnosu na 8,6-postotni pad u kolovozu.

U rujnu je promet od trgovine neprehrambenim proizvodima, osim trgovine motornim gorivima i mazivima, oslabio za 2,7 posto na godišnjoj razini, dok je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima potonuo 6,4 posto, pokazuju podaci DZS-a.

U prvih devet mjeseci ove godine promet u trgovini na malo realno je pao za 6,9 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Gospodarstvo u recesiji

U osvrtu na izvješće DZS-a analitičari RBA pišu kako je u trećem tromjesečju potrošnja u maloprodaji pala za 7,6 posto na godišnjoj razini. Posljedica je to koronakrize i pada turističke potrošnje u ljetnoj sezoni.

Kako je potrošnja najveća komponenta BDP-a, jasno je da će gospodarstvo zabilježiti pad i u trećem tromjesečju.

U drugom je tromjesečju bruto domaći proizvod (BDP) potonuo rekordnih 15,1 posto na godišnjoj razini, a pad u trećem tromjesečju znači da je gospodarstvo uronilo u recesiju, koja se definira padom BDP-a dva kvartala zaredom.

„Do kraja godine, uslijed pojačane nesigurnosti i neizvjesnosti, pada potrošačkog optimizma, suzdržavanja od potrošnje, kao i smanjene turističke potrošnje očekujemo nastavak negativnih godišnjih stopa rasta”, zaključuju analitičari RBA.

Tagovi: maloprodaja, trgovina na malo, trgovina, osobna potrošnja, potrošnja
PROČITAJ I OVO
Tramišak uputila EK izjavu o ovjeravanju 695 milijuna kuna
OVJERA
Tramišak uputila EK izjavu o ovjeravanju 695 milijuna kuna
ZAGREB - Ministrica regionalnoga razvoja Nataša Tramišak uputila je u ponedjeljak Europskoj komisiji izjavu o ovjeravanju sredstava u iznosu 695 milijuna kuna koja se odnosi na nabavu covid opreme i Financijske instrumente u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija (OPKK).
Misija MMF-a: Zbog novog vala pandemije i dalje značajni izazovi za Hrvatsku
UPOZORENJE
Misija MMF-a: Zbog novog vala pandemije i dalje značajni izazovi za Hrvatsku
ZAGREB - Članovi Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) priopćili su u ponedjeljak da su zbog novog vala pandemije i dalje prisutni značajni izazovi za Hrvatsku, kao i da je mjere ekonomske politike potrebno prilagođavati razvoju krize, a smatraju i da daljnja smanjenja PDV-a nisu preporučljiva bez odgovarajućih mjera koje bi spriječile trajni gubitak prihoda.
Srpski BDP u trećem kvartalu pao 1,4 odsto
PAD
Srpski BDP u trećem kvartalu pao 1,4 odsto
BEOGRAD - Realni pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije u trećem kvartalu ove godine, u odnosu na isti period prethodne godine, iznosio je 1,4 odsto, saopštio je danas Republički zavod za statistiku. Rast BDP-a u odnosu na prethodni kvartal bio je 7,4 odsto.
HUP: Ugroženo 100.000 radnih mjesta
UPOZORENJE
HUP: Ugroženo 100.000 radnih mjesta

ZAGREB - Iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) u ponedjeljak su nakon sastanka s predstavnicima Vlade, ocijenili kako učinak predloženih mjera neće biti jednak za sve djelatnosti te su upozorili da je i dalje ugroženo više od 100 tisuća radnih mjesta.

Maloprodaja u listopadu pala osmi mjesec zaredom
POTROŠNJA
Maloprodaja u listopadu pala osmi mjesec zaredom

ZAGREB - U Hrvatskoj je u listopadu potrošnja u maloprodaji pala za 2,5 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je već osmi mjesec zaredom kako je pala, ali sporije nego mjesec dana ranije.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE