GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mali: Rast srpske ekonomije u julu 4,4 odsto

Mali: Rast srpske ekonomije u julu 4,4 odsto
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.09.2019 / 10:19
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD - Stopa rasta srpske ekonomije u julu ove godine iznosi 4,4 odsto, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali i dodao da se, ako se taj trend nastavi u avgustu i septembru, u 2019.godini može očekivati rast domaćeg BDP-a od najmanje tri odsto.

Mali je rekao da je za ovu godinu projektovan rast BDP-a od 3,5 odsto, ali da su podaci za prvi i drugi kvartal ukazivali da ekonomija usporava, što je posledica krize u Nemačkoj i drugim zemljama koje su veliki spoljnotrgovinski partneri Srbije.

''U julu ove godine stopa rasta srpske ekonomije je 4,4 odsto i, ako se tako nastavi, sigurno ćemo dostići rast od tri odsto u ovoj godini. S obzirom na to da smo najavili veliki nacionalni investicioni program i da ćemo12 milijardi evra investirati u infrastrukturu, očekujem više stope rasta u narednim godinama'', rekao je Mali na radnom sastanku u Beogradu s privrednicima Slovenije, u organizaciji Slovenačkog poslovnog kluba u Srbiji.

Mali je ocenio da neće biti jednostavno odgovoriti izazovima iz okruženja i sveta, kao što su trgovinski rat i odnosi SAD i Kine, ali da je, ako Srbija i dalje bude šampion u privlačenju stranih investicija i ako rastu lična potrošnja, javne investicije i izvoz, moguće da BDP dostigne pet, šest i ili sedam odsto.

''S fiskalnom konsolidacijom, koju smo završili, pred nama je samo jedan izazov - kako da nađemo mogućnost da naša ekonomija još brže raste'', rekao je Mali i dodao da je nacionalni investicioni program jedna od komponenti koja je veoma važna za razvoj srpske ekonomije.

Ekonomska i politička saradnja Srbije i Slovenije nikada nije bila bolja, ocenio je Mali i istakao da je sa milijardu i 100 miliona evra, Slovenija među deset najvećih investitora u Srbiji.

Mali je rekao da slovenačke investicije u Srbiji rastu iz godine u godinu i da oko 25.000 građana Srbije radi u slovenačkim firmama u zemlji.

''To su važne cifre koje pokazuju stepen naše ekonomske saradnje. Prošle godine smo imali spoljnotrgovinski suficit sa Slovenijom, što se ranije nije dešavalo, želja nam je da ta razmena još više raste'', rekao je Mali .

Mali je istakao da ga ohrabruje činjenica da odnos sa Slovenijom više nije jednostran i da je sve više srpskih investitora u Sloveniji.

''Ne možemo da utičemo na globalna dešavanja, ali možemo na saradnju Slovenije i Srbije, na unapređenje našeg privrednog okruženja i na to kako svi u regionu sarađujemo. Mislim da su svi spoznali koliko je važno da kao region nastupamo zajedno'', rekao je Mali.

Kako kaže, u Srbiji se mnogo toga promenilo od 2013. godine kada je, kako je rekao, zemlja bila na ivici bankrotstva, kada nije bilo za plate i penzije, nije bilo domaćih i stranih investicija.

Podsetio je da je u Srbiji 2014. godine pokrenuta velika reformska akcija kroz fiskalnu konsolidaciju i s promenom vizije i strategije koju je započeo tadašnji premijer Aleksandar Vučić, a čija je suština bila da se vodi računa o svakom dinaru.

''Uspeli smo da stabilizujemo javne finansije, a težak rad, teške reforme i teške odluke su iza nas. Svaki makroekonomski pokazatelj stanja privrede u Srbiji, u odnosu na pre nekoliko godina, impresivan je'', ocenio je Mali.

Ukazao je da je stopa nezaposlenosti u Srbiji sada 10,3 odsto i da se očekuje da početkom sledeće godine bude ispod 10 odsto što se do pre nekoliko godina, kaže, nije moglo zamisliti, budući da je, na primer, 2013. godine stopa nezaposlenosti iznosila 25,9 odsto, odnosno kada je svaki četvrti građanin bio bez posla.
Mali je istakao da Srbija treću godinu zaredom ima suficit u budžetu i da je naš javni dug u odnosu na BDP pre samo nekoliko godina bio 78-79 odsto, dok je trenutno 51 odsto i ima trend smanjenja.

Podsetio je da je Financial Times objavio da je po BDP-u Srbija prva u svetu po privlačenju direktnih stranih investicija, sa 107 u prošloj godini, kao i da je po obimu tih investicija, u iznosu od 5,8 milijardi evra vodeća u svetu.

''U prvih osam meseci smo na 2,4 milijardi evra, što je za 43 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Zato nije čudno što nam pada stopa nezaposlenosti'', rekao je Mali.

Podsetio je da je Vlada usvojila tzv. pozitivan rebalans budžeta za 2019, jer Srbija ima suficit, i da je donela odluku o povećanju plata u javnom sektoru od 1.novembra, u proseku za 9,6 odsto.

Dodao je da će biti isplaćena jednokratna pomoć od 5.000 dinara penzionerima, da će biti povećana minimalna cena rada, kao i da se očekuje da u decembru prosečna plata u Srbiji bude veća od 500 evra.

''Polako se približavamo onom nivou plata koji će uticati da građani ne odlaze iz zemlje trbuhom za kruhom, što je veoma važan deo naše politike koju želimo da sprovedemo do kraja'', naglasio je Mali.

U cilju privlačenja novih investicija, u Srbiji se, kaže, grade auto-putevi i putevi ulažemo u železničku infrastrukturu.

''Za početak radova na Moravskom koridoru izdvojili 14 milijardi, milijarde evra ulažemo u obnovu železnice, posle 74 godine otvoren auto-put Miloš Veliki'', naveo je Mali i dodao da će budžet za 2020.godinu biti razvojni i da će se ići ka smanjenju opterećenja na zarade.

Mali je naveo i da se Srbija, kao i Slovenija, suočava sa nedostatkom radne snage.

''Nama je prioritet da ulažemo u obrazovanje i da podignemo nivo prosečnih plata ne samo zato da građani ne bi odlazili iz naše zemlje, već da bi i iz drugih zemalja dolazili da rade u Srbiju'', kazao je ministar.

Ambasador Slovenije u Srbiji Iztok Jarc zahvalio je Vladi Srbije na svemu što radi da se unapredi saradnja dve zemlje i dodao da privredna saradnja napreduje.

''Mislim da obe vlade rade na tome da se okvir saradnje proširuje, a za to je bitna je stabilnost makroekonomije'', rekao je Jarc.
Ambasador je četitao srpskoj vladi na odličnoj finansijskoj stabilnosti i na tome što je Srbija proglašena najatraktivnijom zemlju za strane investicije.

Tagovi: Siniša Mali, srpska ekonomija, Vlada Srbije, Aleksandar Vučić
PROČITAJ I OVO
Europska industrijska proizvodnja oporavlja se od koronamjera
OPORAVAK
Europska industrijska proizvodnja oporavlja se od koronamjera

BRUXELLES - Europska industrijska proizvodnja ponovo je snažno porasla u lipnju, koji je označio početak oporavka i u Hrvatskoj zahvaljujući ublažavanju mjera suzbijanja pandemije koronavirusa, pokazalo je u srijedu izvješće Eurostata.

Velika Britanija potonula u recesiju
RECESIJA
Velika Britanija potonula u recesiju
LONDON - Velika Britanija je nakon jedanaest godina potonula u recesiju.
Mjesečna primanja njemačkih radnika smanjena 2,2 posto
ZARADE
Mjesečna primanja njemačkih radnika smanjena 2,2 posto
BERLIN - Bruto mjesečna primanja radnika u Njemačkoj s punim ili skraćenim radnim vremenom u prosjeku su bila za 2,2 posto niža u drugom tromjesečju u odnosu na isto razdoblje lani, pokazuju podaci saveznog zavoda za statistiku.
Prosječna zagrebačka neto plaća za svibanj 7.686 kuna
ZARADE
Prosječna zagrebačka neto plaća za svibanj 7.686 kuna
ZAGREB - Prosječna neto plaća zaposlenih u pravnim osobama u gradu Zagrebu za svibanj ove godine iznosila je 7.686 kuna, što je nominalni porast za 1,9 posto u odnosu na svibanj prošle godine, podaci su Odjela za statistiku Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada Zagreba.
Srbija trenutno ima 13,5 milijardi evra deviznih rezervi
REZERVE
Srbija trenutno ima 13,5 milijardi evra deviznih rezervi
BEOGRAD - Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju jula, iznosile 13,5 milijardi evra, što obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 144 odsto i šest meseci uvoza robe i usluga, dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama, saopštila je centralna banka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE