GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mali: Imamo novca za dva meseca čak i kad ne bismo imali ni dinara prihoda

Mali: Imamo novca za dva meseca čak i kad ne bismo imali ni dinara prihoda
SMIRIVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.03.2020 / 13:06
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD - Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da postoji potpuna koordinacija svih državnih institucija kada su u pitanju mere ekonomske politike i situacija u privredi nastala pandemijom koronavirusa.

Kazao je da će u infrastrukturu biti uloženo više od 200 miliona evra kako bi se održala stopa privrednog rasta, a najavio je i isplatu po 4.000 dinara jednokratne pomoći penzionerima iz budžeta.

Ministar je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije ocenio da je važno što je Narodna banka izašla sa pektom mera kroz smenjenje referentne kamatne stope što će, prema njegovim rečima olakšati situaciju za privrednike.

"Paraleleno fiskalna politika reaguje sa još jednim paketom stimulativnih mera, nešto iznad 200 miliona evra za javne infrastrukture radove", istakao je Mali navodeći da će to biti dodatni podsticaj održavanju stope privrednog rasta uz zadržavanje obima zaposlenosti koji imamo u ovom trenutku.

Na računu budžeta trenutno se nalazi 168,2 milijarde dinara, i država, kako je rekao, ima dovoljno novca da isplaćuje sve svoje obaveze, plate i penzije.

"Držaćemo likvidnost na nešto većem nivou zbog sigurnosti, bezbednosti. U narednih dva meseca imamo novca da pokrijemo sve rashode, makar nemali dinara prihoda što se, naravno, neće desiti", uverava ministar.

Aktuelna situacija je, prema njegovim rečima, pokazala opravdanost sprovođenja politike štednje koja se sprovodi od 2014. godine.

Kazao je i da će se u narednih mesec dana pronaći način da se svim penzionerima u Srbiji isplati po 4.000 dinara jednokratne pomoći iz budžeta.

Mali je rekao i da se prati ono što rade druge zemlje, i da je nesumnjivo da globalna ekonomija usporava.

"Pojedine zemlje koje su naši veliki ekonomski partneri, poput Italije, imaju velike probleme. Verovatno će biti problema i kod nas u nekom trenutku, ali preduzimanje ovakvih mera je najbolji način kako da se nosite sa ovom krizom", naveo je ministar.

Dodao je da se razmatraju i neke druge mere, ali da je u ovom trenutku ovo potpuno dovoljno.

Tagovi: Siniša Mali, srpska ekonomija, Vlada Srbije, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE