GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mali: Građane očekuje viši životni standard jer će imati nikad veće penzije i plate

Mali: Građane očekuje viši životni standard jer će imati nikad veće penzije i plate
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.11.2018 / 09:56
Autor: SEEbiz / Beta
BEOGRAD - Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je budžet za 2019. godinu usmeren na povećanje standarda građana i kapitalnih investicaja, ali i na pružanje dodatnih olakšica privredi.

Budžetom za narednu godinu planirani prihodi su 1.246,2 milijardi, a rashodi 1.269 milijardi dinara.

"Ovaj budžet je rezultat i nastavak reformi iz 2014. godine, da ubrzamo rast naše ekonomije i da poboljšamo i povećamo životni standard naših gradjana", kazao je Mali za RTS.

Prema njegovim rečima, gradjane očekuje viši životni standard jer će imati "nikad veće penzije i plate". Objasnio je da je predvidjeno povećanje penzija za osam do 13 odsto, kao i plata u javnom sektoru od 1. januara 2019. od sedam do 12 odsto.

Dodao je i da se zavisno od ostvarenih ekonomskih rezultata, može očekivati dalji rast penzija i plata.
Mali je kazao i da će se od 1. januara povećati minimalna cena rada 8,6 odsto, što znači da će minimalac biti oko 27.000 dinara.

To je velika poruka i signal da su reforme dale svoj rezultat i gradjani će u 2019. videti efekat tih reformi, naveo je Mali.

On je kazao da je za kapitalane investicije opredeljeno 220 milijardi dinara, što je učešće u budžetu oko četiri odsto. Na konstataciju da je idealno sedam odsto izdvajanja iz budžeta za kapitalne investicije, Mali je odgovorio da treba ići "polako ka gore" i naglasio da je to snažan doprinos stopi rasta privrede.

On je kazao da je u tekućoj godini realizovano "nikad više" kapitalnih investicija. Dodao je da će oba kraka Kordora 10 biti završena po planu do kraja 2018. godine.

Upitan da li će u 2019. biti smanjena neka socijalna davanja, s obzirom da je smanjen budžet za Ministarstvo rada i socijalne politike, Mali je odgovorio da su socijalna davanja veća, jer su "sredstava preraspodeljena izmedju dva ili tri ministarstva".

Govoreći o podršci privredi, on je kazao da je previdjeno da se ukinu naknade za porez na nezaposlene za 0,75 odsto, što znači da će na teret budžeta pasti 12 milijardi dinara godišnje.

Mali je kazao da je u prvih devet meseci ove godine ostvaren rast od 4,5 odsto BDP-a, što prema njegovim rečima, svrstava ekonomiju Srbije medju pet najbrže rastućih u Evropi.

Dodao je i da je stopa nezaposlenosti iznosi 12 odsto, a da javni dug čini 56 odsto bruto društvenog proizvoda.

Mali je najavio da sledeće sedmice ide pred poslanike, a osim budžeta obrazlagaće još 27 zakona, medju kojima su i zakoni koji sadrže poreske podsticaje i koji treba da omoguće napredovanje na Duing bizins listi.

"Iako smo pali, mi smo i dalje medju top 50 zemalja na Duing biznis listi i kada ste u finišu trke, medju 50, onda je sve teže", kazao je Mali.

Tagovi: Siniša Mali, budžet Srbije, Vlada Srbije
PROČITAJ I OVO
Vlahović: Srpska ekonomija mora rasti 7% godišnje
PROCENE
Vlahović: Srpska ekonomija mora rasti 7% godišnje
BEOGRAD – Danas više nije centralno pitanje srpske ekonomije dostizanje fiskalne i monetarne stabilnosti, već kako da robusnim rastom uhvatimo korak sa razvijenijim zemljama Evrope, smatra Aleksandar Vlahović, predsednik Programskog odbora Kopaonik biznis foruma.
Krajem siječnja 1,52 milijuna zaposlenih, stopa nezaposlenosti 8,4 posto
TRŽIŠTE RADA
Krajem siječnja 1,52 milijuna zaposlenih, stopa nezaposlenosti 8,4 posto
ZAGREB - Krajem siječnja u Hrvatskoj je bilo 1,52 milijuna zaposlenih, što je 1,4 posto ili 21.123 osoba manje nego krajem prosinca, a stopa registrirane nezaposlenosti iznosila je 8,4 posto.
Zašto nam je važno u kakvom je stanju kineska ekonomija?
SNAGA
Zašto nam je važno u kakvom je stanju kineska ekonomija?
LONDON - Kina je jedna od najvećih ekonomskih sila na svijetu. Ona proizvodi veliki broj stvari koje se prodaju na cijelu planetu, a mnoge zemlje zavise o kupovnoj moći njenih stanovnika.
MMF: Koronavirus rizik za krhki oporavak globalne ekonomije
UPOZORENJE
MMF: Koronavirus rizik za krhki oporavak globalne ekonomije
WASHINGTON - Epidemija koronavirusa već je prigušila rast kineskog gospodarstva a njezino daljnje širenje na druge zemlje moglo bi osujetiti "vrlo krhki" projicirani oporavak u globalnom gospodarstvu u 2020.
Tabaković: Srbija privukla 55% svih stranih direktnih investicija na Zapadnom Balkanu
SDI
Tabaković: Srbija privukla 55% svih stranih direktnih investicija na Zapadnom Balkanu
BEOGRAD – Strana direktna ulaganja u Srbiju iznosila su prošle godine rekordnih 3,8 milijardi evra.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE