GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Makedonija i Kosovo na rubu trgovinskog rata

Makedonija i Kosovo na rubu trgovinskog rata
SUKOBI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.08.2019 / 21:42
Autor: SEEbiz / indikator.ba
SKOPLJE - Makedonija i Kosovo suočavaju se s novim iskušenjem koje bi se moglo pretvoriti u trgovinski rat.

Iz Kosova su odlaslane poruke da sve dok se zabranjuje uvoz ikre i materijala za poribljavanje sa Kosova, Priština neće dopustiti uvoz makedonskog krompira i meda.

Ovakva recipročna mjera makedonske vlasti ne brine mnogo.
Ministar poljoprivrede Traian Dimkovski uvjerava da će problem biti prevaziđen. Kaže da se zabrana ne odnosi posebno na Kosovo, već na sve zemlje koje ne kontroliraju ikru i mladu ribu namijenjenu za skladištenje.

"Postoji razlika u izvozu krumpira, kreće se od 40 do 1000 tona prošle godine. A za med imamo kontinuitet u vrijednosti, odnosno oko 400.000 eura je izvoz meda na Kosovo. Nemamo podatke sa njihove strane koliki je uvoz ribe, kao ni ikre jer ih takvi podaci ne dijele. U ponedjeljak ćemo imati jasne i precizne podatke, koliki je rizik na našoj i na njihovoj strani", rekao je Trajan Dimkovski, ministar poljoprivrede, izvijestili su makedonski mediji.

Kosovske vlasti, međutim, vjeruju da će zabrana izvoza ikre i materijala za poribljavanje zemlji nanijeti veliki udarac poslovanju. Ne vide nikakav problem i vjeruju da je njihova odluka u skladu sa sporazumom CEFTA.

Prije više od mjesec dana ikra i materijali za poribljavanje s Kosova zabranjeni su za uvoz u Makedoniju. Razlog je taj što Kosovo, kako je obrazloženo, ne kontrolira te proizvode, odnosno ne provodi nadzor koji zahtijevaju evropska tržišta.

Makedonija i Kosovo najmanje jednom godišnje dolaze u trgovinske sporove. Prošle godine Kosovo je povećalo carine na više od 30 poljoprivrednih proizvoda proizvedenih u Makedoniji.

Tagovi: Makedonija, Kosovo, trgovinski rat
PROČITAJ I OVO
Ovo će biti prvi potezi Plenkovićeve vlade
VLADA
Ovo će biti prvi potezi Plenkovićeve vlade
ZAGREB - Sugestije analitičara što bi trebali biti prvi potezi nove Vlade Andreja Plenkovića, razriješio je on sam najavom da će, uz zakon o obnovi Zagreba, njegova Vlada odmah krenuti i u nastavak poreznih rasterećenja, pa bi se tako trebala smanjiti opterećenja na plaće, PDV na svu hranu i porez na dobit za tvrtke s prihodima do 7,5 milijuna kuna godišnje.
Kompromisni Michelov prijedlog VFO-a i plana za oporavak
DOKUMENTI
Kompromisni Michelov prijedlog VFO-a i plana za oporavak
BRUXELLES - Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel objavio je svoj prijedlog Višegodišnjeg financijskog okvira (VFO) za razoblje 2021.-2027. i plana za oporavak, u kojem je ponudio ustupke različitim skupinama zemalja članica kako bi lakše prihvatili cijeli paket.
Studija izračunala koliko iznose ekonomske posljedice koronavirusa
IZRAČUN
Studija izračunala koliko iznose ekonomske posljedice koronavirusa
SYDNEY - Australsko istraživačko vijeće ARC odlučilo je financirati veliku međunarodnu studiju o utjecaju pandemije na globalnu ekonomiju, u koju su se uključili brojni znanstvenici širom svijeta pod vodstvom Sveučilišta u Sidneyu.
Vujčić: Koronakriza je smanjila standard za 10 posto
STANDARD
Vujčić: Koronakriza je smanjila standard za 10 posto
ZAGREB - "Kad se oporavimo, nećemo doseći putanju rasta kakva bi bila bez krize."
Evo koliko poslodavaca traži potporu za skraćeni radni tjedan
POTPORE
Evo koliko poslodavaca traži potporu za skraćeni radni tjedan
ZAGREB – U prvom tjednu u kojem su mogli tražiti potporu za skraćeni tjedan poslodavci su taj zahtjev podnijeli za više radnika nego što je to bio slučaj u posljednjih desetak godina, kad je Hrvatska kroz različite modele imala tu vrstu potpore.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE