GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Majetić: Gospodarstvo će osjećati posljedice do dvije godine

Majetić: Gospodarstvo će osjećati posljedice do dvije godine
PROCJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.03.2020 / 16:22
Autor: SEEbiz / H

ZAGREB - Glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Davor Majetić ocijenio je u petak da će gospodarstvo osjećati posljedice koronavirusa 1,5 do 2 godine, a možda i više, stoga očekuje solidarnost od javnog sektora, prije svega da im sve namete svede na minimum ili otpiše.

Komentirajući Vladine mjere pomoći, Majetić je rekao da je definiranjem kriterija za dodjelu pomoći od 3.250 kuna po zaposleniku započela provedba prve i najvažnije mjere koju je Vlada do sada donijela za hrvatsko gospodarstvo.

Ta mjera izuzetno je važna za mikro, mala i srednja poduzeća, pa i velika koja su u problemima odnosno koja će biti u problemima zbog korona virusa, smatra Majetić.

"Mjera počinje s provedbom već u ponedjeljak, nakon čega će, nadamo se, svim poslodavcima koji su u 'korona problemima' biti dostavljen na račun novac za radnike za isplatu plaća za ožujak", rekao je.

Dodao je i da se neće stati samo na toj mjeri jer je sigurno da ona neće biti dostatna za sve izazove pred kojima će biti gospodarstvo.

"Nastavljamo razgovore s Vladom prije svega oko provedbenih akata za ostale 62 mjere, za koje očekujemo da budu vrlo jednostavne, a kriteriji prohodni, pri čemu i brzina provedbe svake od tih mjera mora biti važna", istaknuo je.

Izuzetno važnim smatra da se što veći broj Vladinih mjera koje su definirane odnosi na otpise potraživanja poslodavcima i neslanje računa za njihovo poslovanje. "Jer moramo biti svjesni da smo u elementarnoj nepogodi, pa se u mnogim sektorima poslovanje zaustavlja", rekao je Majetić.

Poslodavci očekuju solidarnost javnog sektora u takvoj situaciji, odnosno da im razne naknade budu otpisane dok ne rade.

"Nema smisla da jedan grad ili općina naplaćuje kafiću terasu koja ne radi zbog više sile, da se naplaćuje bila kakva komunalna naknada ili doprinos ako poslodavac ne radi ili radi s vrlo smanjenim obuhvatom", pojasnio je.

Takvu solidarnost očekuju i na državnoj i na lokalnoj razini. "Želimo i nastojat ćemo u pregovorima da se svi nameti koji se inače naplaćuju svedu na minimum ili se otpišu", kazao je.

Poslodavci očekuju i da kao što će oni u realnom sektoru morati smanjivati plaće i rashode, da i javni sektor smanji svoje rashode i shodno tome smanji potrebu za slanjem računa realnom sektoru i građanima.

"Sigurni smo da će koronavirus završiti u nekom trenutku i da ćemo prestati oboljevati, ali gospodarstvo će osjećati posljedice u sljedećih godinu i pol do dvije, ako ne i više godina i za to moramo već danas biti spremni i moramo o tome razmišljati", zaključio je Majetić.

Tagovi: hrvatska ekonomija, Davor Majetić, Hrvatska udruga poslodavaca
PROČITAJ I OVO
Svjetska banka gotovo prepolovila prognozu rasta hrvatskog gospodarstva u 2023.
SNIŽENE PROGNOZE
Svjetska banka gotovo prepolovila prognozu rasta hrvatskog gospodarstva u 2023.
WASHINGTON - Hrvatsko gospodarstvo porast će iduće godine gotovo upola slabije no što se očekivalo, prognozirala je Svjetska banka, istaknuvši visoku inflaciju koja je pritisnula realne plaće i vanjsku potražnju u ključnim trgovinskim partnerima, poput Njemačke.
Proizvođačke cijene europske industrije ubrzale u kolovozu; u Hrvatskoj usporavanje
CIJENE
Proizvođačke cijene europske industrije ubrzale u kolovozu; u Hrvatskoj usporavanje
ZAGREB - Proizvođačke cijene u industriji EU-a i eurozone ponovo su ubrzale u kolovozu, uz podršku kontinuranog snažnog rasta cijena energije, dok je u Hrvatskoj njihov rast naglo usporio, pokazalo je u utorak izvješće Eurostata.
Industrijska proizvodnja nastavila rast
TREND
Industrijska proizvodnja nastavila rast
ANALIZA - Prema posljednjim podacima DZS-a, ukupna sezonski i kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja u kolovozu je u usporedbi s srpnjem bila niža za 0,8%.
Pad broja zaposlenih u industriji
ZAPOSLENOST
Pad broja zaposlenih u industriji
ZAGREB - Ukupan broj zaposlenih u hrvatskoj industriji u kolovozu ove godine pao je za 0,2 posto prema srpnju te 0,4 posto u odnosu na kolovoz prošle godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Inflacija u Turskoj skočila na 83,45%
CIJENE
Inflacija u Turskoj skočila na 83,45%
ANKARA - Turski predsjednik svakako želi biti i politički i gospodarski čimbenik ne samo u regiji. Ali gospodarski je to teško moguće dok se turska lira sve više približava hiperinflaciji: u rujnu je dostigla 83,45%.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE