GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mađarska i Poljska blokirale dugoročni proračun EU-a i plan za oporavak

Mađarska i Poljska blokirale dugoročni proračun EU-a i plan za oporavak
BLOKADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.11.2020 / 20:14
Autor: SEEbiz / Večernji list
BRUXELLES - Početak isplate novca iz fonda za oporavak EU od koronakrize, ali i svih redovnih fondova Unije u novom sedmogodišnjem proračunu koji je trebao započeti 1. siječnja 2021., ozbiljno je ugrožen, a EU se našla u novoj krizi nakon što su danas Mađarska i Poljska ostvarile svoju prijetnju i uložile veto na odluku bez čijeg usvajanja čitav financijski paket, težak 1824 milijarde eura, ne može stupiti na snagu.

Mađarska i Poljska nezadovoljne su detaljima mehanizma koji se tiče vladavine prava, a ti su detalji ispregovarani prošloga tjedna u trijalogu između Vijeća EU, Europskog parlamenta i Komisije. Riječ je o mehanizmu kojim se prvi put povlačenje novca iz EU fondova pokušava vezati uz poštovanje vladavine prava u nekoj zemlji. Mađarska i Poljska na to su osjetljive jer su jedine dvije države protiv kojih je pokrenuta kaznena procedura zbog sumnji u sustavno kršenje vladavine prava.

Manfred Weber, šef europskih pučana u EP-u, danas poslije podne odmah je oštro komentirao mađarski i poljski veto.

– Nitko tko poštuje vladavinu prava nema se čega bojati u ovom mehanizmu, koji je neutralan i primijenjivat će se prema svima na isti način. To nije rasprava o jednoj zemlji niti o istoku i zapadu. Vlade u Mađarskoj i Poljskoj trebale bi prestati stvarati tu neku fiktivnu oprečnost između sebe i vrijednosti koje su dio naših ugovora. Ne postoji takva oprečnost. Narodi Europe u ovom trenutku imaju samo jednog neprijatelja, a to je koronavirus, i od nas očekuju rezultate – poručio je Weber, čija Europska pučka stranka ima relativnu većinu u EP-u, ali koja je često na udaru kritika zbog toga što nikad nije imala snage razračunati se s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom u njegovu oponiranju europskim vrijednostima koje pučani drže svetima.

Orban je, inače, tijekom vikenda u telefonskom razgovoru s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, čija zemlja trenutno predsjeda Vijećem EU, rekao da se EU neće nimalo razlikovati od SSSR-a ako se usvoji odluka koja mu se ne sviđa.

Čitav financijski paket usvaja se kroz nekoliko odluka, a dvije su jučer na sastanku Odbora stalnih predstavnika (Coreper) u Vijeću EU usvojene kvalfiiciranom većinom. Za te dvije nije bila nužna jednoglasnost, što znači da su Poljska i Mađarska mogle biti preglasane. Jedna od te dvije odluke je principijelan dogovor o Višegodišnjem proračunskom okvru (VFO) i paketu za oporavak od koronakrize. Druga je odluka o uspostavi mehanizma vezanja fondova uz poštovanje vladavine prava. Treća odluka nije prošla jer je za nju, za razliku od prve dvije, potrebna jednoglasna podrška svih država članica, a Mađarska i Poljska tu su odigrale svoj adut – veto. To je odluka o povećanju vlastitih prihoda Europske unije u europskom proračunu.

Čitava ideja financiranja oporavka EU od koronakrize počiva na tome da se Europska komisija prvi put u povijesti počne masovnije zaduživati uime svih država članica, a za takvo što je tehnički potrebno povećati dosadašnji limit vlastitih prihoda u proračunu EU. Idućih će dana stoga vjerojatno biti (pokušaja) lomljenja i popravljanja štete.

Tagovi: Mađarska, Poljska, višegodišnji financijski okvir, Europska unija, Viktor Orban, vladavina prava
PROČITAJ I OVO
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE