GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Lovrinčević: Omikron doveo u pitanje ekonomske prognoze, ovo su dva scenarija

Lovrinčević: Omikron doveo u pitanje ekonomske prognoze, ovo su dva scenarija
PROGNOZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.01.2022 / 10:43
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Nejasnoće oko zaraznosti i smrtnosti omikron varijante covid-19 na dodatni su oprez nagnale institucije koje se bave procjenom gospodarskog rasta, piše u nedjelju Večernji list.

Odgodu objave procjene rasta svjetskog gospodarstva ovih dana je najavio Međunarodni monetarni fond (MMF), koji će svoje zimske prognoze objaviti 25. siječnja, tjedan dana kasnije nego što je planirao. Ekonomskog analitičara Željka Lovrinčevića ovakav oprez nije začudio.

"Do prije tjedan dana ista se stvar događala i s projekcijama samog kretanja zaraze i svi su zastali da dobiju relevantne informacije o virulentnosti novog, omikron soja covid-19 u Europi i Sjedinjenim Američkim Državama", tumači Lovrinčević, ukazujući kako se trenutno barata s dva moguća scenarija - onim po kojem je omikron soj manje opasan od delte i drugi, da je jednako opasan kao i prethodna varijanta.

Ta će dva scenarija, uvjeren je Lovrinčević, postojati i u idućih mjesec-dva, a o prognozama zdravstvenih institucija ovisit će i ekonomske i sve druge prognoze.

A procjene ekonomskih institucija temeljit će se na tome koliko će rigidne ili liberalne mjere primijeniti zemlje u borbi s ovom pošašću, pri čemu ovaj analitičar upozorava kako veliki upitnik pred ekonomiste stavlja razvoj situacije u Kini, budući da će puno toga u kretanju svjetskog gospodarstva ovisiti o tome hoće li se ta zemlja i dalje držati “zero covid” pristupa, zbog kojeg se u ovoj godini očekuje značajno usporavanje njezina gospodarstva.

Kad je riječ o Hrvatskoj, MMF je u listopadu podigao procjenu rasta hrvatskog gospodarstva u 2021. godini na 6,3 posto, a poboljšao je i prognozu rasta za ovu godinu, na 5,8 posto. Hoće li se te procjene dodatno korigirati vidjet će se krajem siječnja, a u međuvremenu su s optimističnijim procjenama rasta u 2021. godini izišli i iz Vlade. Premijer Andrej Plenković na ovotjednoj je sjednici otkrio kako Vlada za cijelu 2021. godinu očekuje dvoznamenkasti gospodarski rast, što je više od zadnje Vladine prognoze rasta BDP-a od devet posto

Tagovi: Željko Lovrinčević, hrvatski BDP, Omikron, ekonomske prognoze
PROČITAJ I OVO
Poljska i Mađarska koče uvođenje minimalne stope poreza na dobit
POREZI
Poljska i Mađarska koče uvođenje minimalne stope poreza na dobit
BRUXELLES - Mađarska i Poljska zatražile su u utorak da se zakon o uvođenju minimalne efektivne stope poreza na dobit od 15 posto donese istodobno s zakonom koji bi propisao da digitalne tvrtke plaćaju poreze u zemljama u kojima ostvaruju dobit, a ne tamo gdje im je sjedište.
Ukupna financijska imovina kućanstava 576 milijardi kuna
IMOVINA
Ukupna financijska imovina kućanstava 576 milijardi kuna
ZAGREB - Na kraju trećeg tromjesečja 2021. ukupna financijska imovina kućanstava iznosila je 576 milijardi kuna ili 2,2 posto više nego na kraju prethodnog tromjesečja, izvijestili su iz Hrvatske narodne banke (HNB).
Kina priprema mjere potpore potražnji
MJERE
Kina priprema mjere potpore potražnji
PEKING - Kina će uskoro uvesti mjere potpore domaćoj potražnji, izjavio je u utorak Yuan Da, dužnosnik najvišeg vladinog tijela za gospodarsko planiranje.
HNB: Inflacija bi u 2022. mogla biti između 3,5 i 4 posto
OČEKIVANJA
HNB: Inflacija bi u 2022. mogla biti između 3,5 i 4 posto
ZAGREB - Hrvatska narodna banka (HNB) u ponedjeljak je objavila da bi se prosječna godišnja stopa inflacije potrošačkih cijena ove godine mogla popeti na između 3,5 i 4 posto, a tu procjenu temelji na višim od prognoziranih stopa inflacija u studenome i prosincu lani te pretpostavke o nešto snažnijem povećanju cijena plina i električne energije od početka travnja.
ILO: Neizvjesnost odgodila oporavak tržišta rada od pandemije
TRŽIŠTE RADA
ILO: Neizvjesnost odgodila oporavak tržišta rada od pandemije
ŽENEVA - Oporavak globalnog tržišta rada trajat će dulje no što se očekivalo i nezaposlenost će se zadržati iznad pretpandemijske razine najmanje do 2023. godine, procijenila je Međunarodna organizacija rada (ILO).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE