GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Lovrinčević: Dug nam se penje na 90 posto BDP-a, možemo zaboraviti na uvođenje eura

Lovrinčević: Dug nam se penje na 90 posto BDP-a, možemo zaboraviti na uvođenje eura
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.12.2020 / 17:29
Autor: SEEbiz / tportal
ZAGREB - Zemlje poput Slovenije i Njemačke uvele su najstrože, tvrde lockdowne u kojima je zatvoreno gotovo sve osim trgovina hranom i osnovnih potrepština kako bi pokušale zaustaviti pandemiju koronavirusa. Hrvatska je sličan model imala u travnju, kada su također bile zatvorene sve prodavaonice i ograničene usluge, uz zatvaranje škola i ograničavanje kretanja po zemlji.

Ograničavanje kretanja izvan mjesta boravka, uvođenje policijskog sata i slične mjere u ovom trenutku nisu na stolu, istaknuo je u petak na presici Stožera civilne zaštite ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. No ako broj zaraženih i mrtvih nastavi rasti, sve je moguće, pa i novi strogi lockdown i 'repriza' travnja, kada su bile zatvorene škole, kao i kafići, trgovine, a od općine do općine i od grada do grada putovalo se uz propusnice.

No kako bi na sve to reagirala već oslabljena ekonomija i treba li nam uopće novi strogi lockdown ili je bolje održavati postojeći balans mjera, pitali smo domaće ekonomiste. Željko Lovrinčević s Ekonomskog instituta u Zagrebu upozorava da nas kao društvo čekaju neke vrlo teške odluke između ekonomske koristi i broja preminulih građana.

- Tvrdi lockdown, ako ga uvedemo sutra i ako potraje mjesec dana, košta nas oko dvije milijarde eura jer je ovo atipično blagdansko vrijeme povećane potrošnje i uz pretpostavku da država nastavi sa svim mjerama za pomoć gospodarstvu. Time se naš javni dug penje na 90 posto BDP-a, što je neprihvatljivo visoka razina i možemo zaboraviti na uvođenje eura', kaže Lovrinčević za tportal i podcrtava:

- Time bismo vjerojatno zaustavili sadašnje trendove širenja zaraze jer postojeće mjere očito to ne mogu napraviti u kratkom razdoblju. Imamo stopu zaraženih od 37 posto od svih testiranih, to je nevjerojatno. Ako bi na lockdown došlo i cjepivo, smanjili bismo smrtnost. Da ne radimo ništa i da ne dođe cjepivo, višak smrtnosti na razini godine bio bi oko 9000 ljudi, to su dakle svi oni koji će umrijeti, ne samo od Covida, već zbog nedostupnosti zdravstvenih usluga. Pred nama je najgore razdoblje što se tiče smrtnosti - siječanj i veljača.'

U najboljem scenariju, koji košta dvije milijarde eura i koji podrazumijeva cjepivo, višak smrtnosti ne bi iznosio 5000 ljudi na godišnjoj razini.

'To je dobar scenarij, ali košta. Mislim da će naša vlada ići srednjim putem, da će zadržati i produljiti trajanje postojećih mjera. To nas neće koštati kao tvrdi lockdown, ali ćemo imati više mrtvih, višak od 5000 do 6000 umrlih na razini godine', kaže Lovrinčević.

- Vlada neće pooštriti ni ublažiti mjere, ostat će na srednjoj varijanti i srednjem scenariju između dva ekstrema. Ako ste dovoljno bogati, a društvo je to voljno prihvatiti, idete u lockdown. Ako ne radite ništa, ponašate se liberalno, višak smrti postaje prevelik, a takvo ponašanje postaje neprihvatljivo svugdje u svijetu. Pod ovim mjerama ostat ćemo do dolaska cjepiva, a opet, nitko nije pametan da kaže hoće li cijepljenje zaustaviti pandemiju. Cjepivo dolazi u najteže doba godine, nije to ljetno cijepljenje u šestom mjesecu, kada ga je i puno lakše organizirati', smatra naš sugovornik i zaključuje:

- Naša priča će se kretati prema gabaritima većeg deficita i s viškom smrtnosti od 5000 do 6000 ljudi. To izgleda nehumano i teško, ali pokušavam razgovarati u terminima koji su nam na raspolaganju, ne treba razgovarati o razmaku između stolova, već o onome što je društvu na raspolaganju. Izbor nije lagan, a o tome sam govorio još u travnju. Treba razmišljati izvan granica normalnog i možda ćemo morati, da izbjegnemo rast javnog duga ili omogućimo nova zaduženja, posegnuti za novcem mirovinskih fondova, u drugi stup. To nije nikome drago, ali Estonija je to napravila prije 14 dana. Nema više svetih krava.'

Tagovi: Željko Lovrinčević, lockdown ,hrvatski BDP, uvođenje eura, hrvatski javni dug, smrtnost
PROČITAJ I OVO
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
OČEKIVANJA
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
MOSKVA - Očekuje se da će rusko gospodarstvo ove godine rasti brže od svih naprednih gospodarstava, prema Međunarodnom monetarnom fondu.
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PROGNOZE
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PODGORICA - Međunarodni monetarni fond (MMF) u najnovijim je prognozama zadržao procjenu ovogodišnjeg rasta crnogorskog gospodarstva od 3,7 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE