GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Loš podatak za Kinu, izvoz potonuo 7,5% u svibnju

Loš podatak za Kinu, izvoz potonuo 7,5% u svibnju
IZVOZ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.06.2023 / 07:26
Autor: SEEbiz

PEKING - Kineski izvoz pao je u svibnju prvi put od veljače, pokazali su carinski podaci objavljeni u srijedu.

Izvoz je pao 7,5% na godišnjoj razini na 283,5 milijardi dolara, daleko gore od pada od 0,4% koji je predviđala Reutersova anketa.

Pad je bio toliko oštar da je obujam izvoza pao ispod razine s početka godine, nakon što se uzmu u obzir sezonalnosti i promjene u izvoznim cijenama, rekao je u bilješci Julian Evans-Pritchard, voditelj kineske ekonomije u Capital Economicsu.

"To ukazuje na smanjenu globalnu potražnju za kineskom robom", rekao je.

U travnju je kineski izvoz neznatno nadmašio očekivanja s rastom od 8,5% na godišnjoj razini.

Međutim, razočaravajuće brojke o izvozu za svibanj pokazuju da je dugoročni trend u padu, rekao je Hao Hong, glavni ekonomist Grow Investment Group.

Kina se neće moći oslanjati na trgovinu kako bi potaknula svoje gospodarstvo "još šest mjeseci, sigurno", rekao je, ističući otpor zbog slabe potražnje u SAD-u, gdje su inflacija - i kamatne stope - i dalje visoke.

Uvoz u svibnju pao je za 4,5% u odnosu na prošlu godinu na 217,69 milijardi dolara - manje od pada od 8% koji je predviđao Reuters.

Kineski mjesečni uvoz opao je na godišnjoj razini od kraja prošle godine.

Druge analize podataka pokazale su znakove oporavka domaće potražnje.

Evans-Pritchard iz Capital Economicsa procijenio je da je obujam uvoza u svibnju dosegao najvišu razinu u 18 mjeseci, nakon što je uzeta u obzir niža baza za usporedbu i promjene cijena.

Očekuje da će se uvoz "nastaviti oporavljati tijekom nadolazećih tromjesečja kako se poticaj od ponovnog otvaranja i dalje širi."

Raščlamba kineske trgovine za svibanj po zemlji ili kategoriji u američkim dolarima nije bila odmah dostupna.

Kina bi u petak trebala objaviti podatke o inflaciji.

Tagovi: kineski izvoz, kineska ekonomija, NR Kina
PROČITAJ I OVO
.Njemačkoj zbog električnih automobila ozbiljan trgovinski sukob s Kinom
SUKOBI
.Njemačkoj zbog električnih automobila ozbiljan trgovinski sukob s Kinom
BERLIN - Europska unija namjerava preispitati kineski izvoz elektroautomobila. To bi moglo dovesti do trgovinskog sukoba s Kinom, strahuje osobito njemačka autoindustrija. Koje bi posljedice to imalo?
Nagel: Inflacija je još uvijek previsoka
OCJENE
Nagel: Inflacija je još uvijek previsoka
BERLIN - Predsjednik njemačke središnje banke Joachim Nagel nije želio reći je li referentna kamatna stopa u eurozoni dosegla vrhunac nakon desetog povećanja. Ipak, navodi da je stopa inflacije još uvijek previsoka i da ju je najvažnije smanjiti.
Peti uzastopni mjesec realnog rasta prosječnih neto plaća
PLAĆE
Peti uzastopni mjesec realnog rasta prosječnih neto plaća
ANALIZA - Prema jučer objavljenim podacima Državnog zavoda za statistiku, u srpnju je na godišnjoj razini nastavljen realan rast prosječnih mjesečnih isplaćenih bruto i neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama.
Inflacija u Britaniji iznenađujuće pala na najnižoj razini u 18 mjeseci
CIJENE
Inflacija u Britaniji iznenađujuće pala na najnižoj razini u 18 mjeseci
LONDON - Godišnja stopa inflacije u Velikoj Britaniji dosegla je u kolovozu najnižu razinu u 18 mjeseci, objavio je danas britanski Ured za nacionalnu statistiku. Inflacija je iznosila 6,7 posto, dok je u srpnju iznosila 6,8 posto. Prema analitičarima, ovo bi moglo biti posljednje povećanje kamata Banke Engleske u nizu.
Bruto inozemni dug na kraju svibnja 57,8 mlrd. eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug na kraju svibnja 57,8 mlrd. eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju svibnja 57,8 mlrd. eura što je smanjenje za 0,7% ili 0,4 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno povećanje za 7 mlrd. eura na godišnjoj razini (+13,8%) te 8,6 mlrd. eura ili 17,4% u odnosu na kraj 2022.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE