GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Lighthizer: Američko-kineski trgovinski sporazum potpuno završen

Lighthizer: Američko-kineski trgovinski sporazum potpuno završen
SAD-KINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.12.2019 / 23:01
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Prva faza američko-kineskog trgovinskog sporazuma gotovo će udvostručiti američki izvoz u Kinu u iduće dvije godine i "potpuno je završena" iako još treba prevesti i pročistiti tekst, rekao je u nedjelju američki ministar trgovine Robert Lighthizer.

Treba još rutinski "pročistiti" tekst, no on je "potpuno, apsolutno završen", rekao je ministar za program kanala CBS "Face the Nation".

Još se odlučuje o tome kada i gdje će predstavnici Sjedinjene Države i Kine službeno potpisati sporazum.

Nakon dvije i pol godine pregovaranja dvije strane objavile su u petak da će sporazum smanjiti neke američke carine na kinesku robu u zamjenu za povećanu kinesku kupnju američkih poljoprivrednih, industrijskih te energetskih proizvoda za otprilike 200 milijarda dolara u iduće dvije godine.
Kina se sporazumom obvezala bolje štititi američko intelektualno vlasništvo, ograničiti transfer američke tehnologije kineskim tvrtkama i također otvoriti svoja financijska tržišta za američke tvrtke. Obvezala se izbjegavati manipulacije svojom valutom.

Kineski uvoz američkih poljoprivrednih proizvoda trebao bi rasti 40 do 50 milijarda na godinu u iduće dvije godine, rekao je ministar.

Washington je pristao suspendirati carine na 160 milijardi dolara vrijedan kineski uvoz koje su također trebale stupiti na snagu 15. prosinca. Hoće li taj sporazum funkcionirati u konačnici će ovisiti o odlukama Pekinga.

"Ovisit će o tome tko odluke donosi u Kini, a ne u Sjedinjenim Državama", rekao je Lighthizer.

Sporazum neće riješiti sve probleme između Kine i SAD-a jer će trebati godine za integraciju kineskog gospodarskog sustava kojim dominira država s američkim sektorom koji vode privatnici, kazao je nadalje.

Za petak kada je sporazum dogovoren, Lighthizer je kazao da je "kapitalan dan u povijesti trgovine" jer osim sporazuma s Kinom Bijela kuća je Kongresu poslala na odobrenje izmijenjeni američko-meksičko-kanadski sporazum.

Ta dva trgovinska sporazuma zajedno će pokriti oko $2 bilijuna trgovine.

Međutim, sporazum USMCA, koji treba zamijeniti 26 godina stari sporazum o slobodnoj trgovini u Sjevernoj Americi NAFTA (North American Free Trade Agreement) još se dovršava.

Tagovi: Robert Lighthizer, trgovinski sporazum, trgovinski rat, kinesko tržište
PROČITAJ I OVO
Tramišak uputila EK izjavu o ovjeravanju 695 milijuna kuna
OVJERA
Tramišak uputila EK izjavu o ovjeravanju 695 milijuna kuna
ZAGREB - Ministrica regionalnoga razvoja Nataša Tramišak uputila je u ponedjeljak Europskoj komisiji izjavu o ovjeravanju sredstava u iznosu 695 milijuna kuna koja se odnosi na nabavu covid opreme i Financijske instrumente u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija (OPKK).
Misija MMF-a: Zbog novog vala pandemije i dalje značajni izazovi za Hrvatsku
UPOZORENJE
Misija MMF-a: Zbog novog vala pandemije i dalje značajni izazovi za Hrvatsku
ZAGREB - Članovi Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) priopćili su u ponedjeljak da su zbog novog vala pandemije i dalje prisutni značajni izazovi za Hrvatsku, kao i da je mjere ekonomske politike potrebno prilagođavati razvoju krize, a smatraju i da daljnja smanjenja PDV-a nisu preporučljiva bez odgovarajućih mjera koje bi spriječile trajni gubitak prihoda.
Srpski BDP u trećem kvartalu pao 1,4 odsto
PAD
Srpski BDP u trećem kvartalu pao 1,4 odsto
BEOGRAD - Realni pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije u trećem kvartalu ove godine, u odnosu na isti period prethodne godine, iznosio je 1,4 odsto, saopštio je danas Republički zavod za statistiku. Rast BDP-a u odnosu na prethodni kvartal bio je 7,4 odsto.
HUP: Ugroženo 100.000 radnih mjesta
UPOZORENJE
HUP: Ugroženo 100.000 radnih mjesta

ZAGREB - Iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) u ponedjeljak su nakon sastanka s predstavnicima Vlade, ocijenili kako učinak predloženih mjera neće biti jednak za sve djelatnosti te su upozorili da je i dalje ugroženo više od 100 tisuća radnih mjesta.

Maloprodaja u listopadu pala osmi mjesec zaredom
POTROŠNJA
Maloprodaja u listopadu pala osmi mjesec zaredom

ZAGREB - U Hrvatskoj je u listopadu potrošnja u maloprodaji pala za 2,5 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je već osmi mjesec zaredom kako je pala, ali sporije nego mjesec dana ranije.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE