GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Lagarde poručuje Bundesbanku: Središnje banke moraju biti neovisne

Lagarde poručuje Bundesbanku: Središnje banke moraju biti neovisne
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.05.2020 / 16:21
Autor: SEEbiz / H
FRANKFURT - Bundesbank mora nastaviti sudjelovati u kupnjama obveznica koje provodi Europska središnja banka (ECB) unatoč odluci njemačkog ustavnog suda kojom se kritizira taj program poticaja, poručila je predsjednica ECB-a Christine Lagarde.

"Sve nacionalne središnje banke trebale bi u potpunosti sudjelovati u kreiranju i provedbi monetarne politike u eurozoni”, izjavila je Christine Lagarde u ponedjeljak za više europskih novina, uključujući njemački Handelsblatt.

"Središnje banke svih članica eurozone neovisne su i ne mogu prihvaćati upute vlada”, dodala je.

S udjelom nešto većim od 26 posto, Bundesbank je najveći dioničar u središnjoj banci 19-člane eurozone.

Glavni je ECB-ov cilj očuvanje stabilnosti cijena u zoni primjene zajedničke valute, sa ciljanom inflacijom od nešto ispod dva posto. Kupnjom državnih obveznica središnja banka nastoji poduprijeti inflaciju, objašnjava dpa.

Njemački ustavni sud zaključio je pak u presudi donesenoj 5. svibnja da ECB kupnjom obveznica nije prekršio ovlasti ali nije poštovao načelo proporcionalnosti efektima fiskalne i ekonomske politike zemalja članica.

ECB-u su dali rok od tri mjeseca da transakcije u sklopu spornog programa 'pokrije' odgovarajućim odlukama, dodajući da u protivnom njemačka središnja banka više neće moći u njemu sudjelovati.

Njemačkoj vladi i Bundestagu prigovorili su da nisu dovoljno osporavali ECB-ovu kupnju obveznica a žaoku su uputili i na adresu Suda pravde EU-a koji je ocijenio da je bančin program u skladu s europskim propisima.

ECB nastoji zaobići izravnu kritiku presude jer bi to značilo da priznaje nadležnost njemačkih sudova.

"Zemlje članice EU-a povjerile su ECB-u određeni mandat pri sastavljanju i ratifikaciji povelje. ECB je u nadležnosti Suda pravde Europske unije. I dalje ćemo odgovarati Europskom parlamentu i obrazlagati svoje odluke europskim građanima”, poručila je Lagarde.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen također je prije desetak dana naglasila da je pravo EU-a nadređeno pravu država-članica.

EK će proučiti odluku njemačkog ustavnog suda i razmotriti daljnje korake, uključujući mogućnost pokretanje postupka protiv Njemačke, kazala je von der Leyen.

Tagovi: Christine Lagarde, Europska središnja banka, Njemačka, Bundesbank, Nizozemska
PROČITAJ I OVO
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAPOSLENOST
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAGREB - U razdoblju od siječnja do prosinca 2023. godine u Hrvatskoj je u prosjeku bilo zaposleno milijun i 603 tisuće osoba, nezaposleno njih 104 tisuće, pri čemu je u tom razdoblju stopa zaposlenosti za osobe od 15 do 64 godine iznosila 65,7 posto, a stopa anketne nezaposlenosti 6,2 posto, podaci su DZS-a.
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
ZABRINUTOST
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
NEW YORK - Izvršni direktor JPMorgan Chasea Jamie Dimon zabrinut je da bi se američko gospodarstvo moglo suočiti s ponavljanjem problema koji su kočili zemlju tijekom 1970-ih.
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
IZNENAĐENJE
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
BERLIN - Privatni sektor u Njemačkoj doživio je neočekivani rast ovog mjeseca, koji je bio potaknut solidnim rastom u sektoru usluga.
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
SIGNALI
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u travnju je u odnosu na ožujak poboljšan za tri postotna boda. Njegova je vrijednost najviša od veljače 2022., ali je i dalje tri postotna boda ispod dugogodišnjeg prosjeka, objavio je danas statistički ured.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE