GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Lagarde: Inflacija će oslabiti, ali treba vremena

Lagarde: Inflacija će oslabiti, ali treba vremena
CIJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.11.2021 / 15:19
Autor: SEEbiz / H
FRANKFURT - Zastoji u opsrkbi i rast troškova energije trebali bi popustiti u idućoj godini, što bi značilo i znatno slabiju inflaciju, ali razdoblje normalizacije cijena trajat će dulje no što se očekivalo, izjavila je čelnica Europske središnje banke (ECB).

ECB očekuje nagli pad inflacije u idućoj godini, nakon što su u listopadu potrošačke cijene prema procjenama europskog statističkog ureda porasle 4,1 posto, najsnažnije u 13 godina.

Lagarde pak uporno otklanja sugestije da se monetarna politika u eurozoni postroži, ponavljajući poruku ECB-a da uvjeti za podizanje kamatnih stopa vjerojatno neće biti ispunjeni u 2022. jer se očekuje da će inflacija nakon toga ponovo pasti ispod ciljanih dva posto.

ECB je u rujnu prognozirao da će inflacija u eurozoni u prosjeku iduće godine kliznuti na 1,7 posto, te na 1,5 posto u 2023. Europska komisija procijenila je pak u jesenjim prognozama, objavljenim prošlog tjedna, da će u 2022. iznositi 2,2 posto, te kliznuti na 1,4 posto u 2023.

“I dalje očekujemo slabljenje inflacije u idućoj godini, ali za to će (ipak) trebati više vremena no što se prvobitno očekivalo", izjavila je Lagarde u ponedjeljak u govoru pred odborom Europskog parlamenta za ekonomsku politiku.

Zastoji u opskrbnim lancima vjerojatno će biti nešto blaži u 2022., a i terminski ugovori za energente pokazuju zamjetan pad cijena u idućoj godini, što upućuje na zaključak da će inflacija oslabiti, čak i ako proces normalizacije cijena potraje, dodala je šefica ECB-a.

Napomenula je da bi i plaće mogle reagirati na inflaciju, ponovivši ipak da u ECB-u i dalje drže da cijene neće rasti kroz dulje vrijeme posredstvom sekundarnih efekata.

“Procjenjujemo da bi plaće iduće godine mogle porasti možda i nešto snažnije nego ove godine, ali rizik sekundarnih efekata ostaje ograničen”, rekla je.

Naglasila je i da je industrija pod pritiskom, što bi moglo rezultirati slabijim gospodarskim rastom.

"Industrijsku proizvodnju pritišću nestašica materijala, opreme i radne snage, oslabljujući kratkoročne prognoze", objasnila je Lagarde.

Tagovi: Christine Lagarde, inflacija, Europska središnja banka
PROČITAJ I OVO
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAPOSLENOST
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAGREB - U razdoblju od siječnja do prosinca 2023. godine u Hrvatskoj je u prosjeku bilo zaposleno milijun i 603 tisuće osoba, nezaposleno njih 104 tisuće, pri čemu je u tom razdoblju stopa zaposlenosti za osobe od 15 do 64 godine iznosila 65,7 posto, a stopa anketne nezaposlenosti 6,2 posto, podaci su DZS-a.
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
ZABRINUTOST
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
NEW YORK - Izvršni direktor JPMorgan Chasea Jamie Dimon zabrinut je da bi se američko gospodarstvo moglo suočiti s ponavljanjem problema koji su kočili zemlju tijekom 1970-ih.
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
IZNENAĐENJE
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
BERLIN - Privatni sektor u Njemačkoj doživio je neočekivani rast ovog mjeseca, koji je bio potaknut solidnim rastom u sektoru usluga.
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
SIGNALI
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u travnju je u odnosu na ožujak poboljšan za tri postotna boda. Njegova je vrijednost najviša od veljače 2022., ali je i dalje tri postotna boda ispod dugogodišnjeg prosjeka, objavio je danas statistički ured.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE