GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Lagarde: Dramatičan pad ekonomije EU

Lagarde: Dramatičan pad ekonomije EU
UPOZORENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.06.2020 / 13:25
Autor: SEEbiz / H
FRANKFURT - Čelnici EU-a moraju brzo usvojiti plan o oporavku od koronakrize jer gospodarstvo dramatično pada, upozorila je u petak čelnica Europske središnje banke (ECB) prema tvrdnjama dužnosnika i diplomatskih izvora.

Čelnici zemalja članica EU-a prvi će puta na današnjem sastanku na vrhu putem videoveze razgovarati o planu za oporavak EU-a od koronakrize i o prijedlogu višegodišnjeg proračuna za razdoblje od 2021. do 2027.

Koplja se u EU lome ponajprije oko toga treba li oporavak zemalja članica poduprijeti bespovratnom pomoći, povoljnim zajmovima ili kombinacijom ta dva instrumenta.

Opciji bespovratne pomoći protivi se štedljiva četvorka koju čine Austrija, Danska, Nizozemska i Švedska, a najglasnije je zagovaraju Italija i Španjolska, uz podršku Francuske.

Današnji sastanak trebao bi prema predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu biti "ključni korak" prema dogovoru koji bi čelnici EU-a država trebali postići na sljedećem okupljanju. Neslužbeno se govori da bi taj 'fizički' sastanak trebao biti održan u prvoj polovici srpnja.

Christine Lagarde upozorila pak danas europske lidere u govoru videovezom da moraju preuzeti vodeću inicijativu u procesu oporavka.

"Gospodarstvo EU-a dramatično pada", kazala je Lagarde prema tvrdnjama izvora.

Pokazatelji signaliziraju da će gospodarske aktivnosti u eurozoni u drugom tromjesečju pasti nekih 13 posto, kazala je čelnica ECB-a, potvrdivši bančine procjene o padu BDP-a eurozone u ovoj godini za 8,7 posto, te oporavku u 2021., uz procijenjenu stopu rasta od 5,2 posto.

Najdublji pad gospodarstva u povijesti EU-a još se u potpunosti manifestirao na tržištima rada, naglasila je Lagarde, dodajući da bi stopa nezaposlenosti u eurozoni mogla poskočiti na 10 posto.

Zato čelnici EU-a moraju brzo usvojiti plan oporavka kako bi preuzeli vodeću ulogu u tom procesu, poručuje ona.

Financijska su tržišta još uvijek relativno mirna jer očekuju odlučne poteze, naglašava znakovito Lagarde.

Tagovi: Christine Lagarde, ekonomija EU, Europska središnja banka, Njemačka, Bundesbank, Nizozemska
PROČITAJ I OVO
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
IZNENAĐENJE
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
BERLIN - Privatni sektor u Njemačkoj doživio je neočekivani rast ovog mjeseca, koji je bio potaknut solidnim rastom u sektoru usluga.
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
SIGNALI
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u travnju je u odnosu na ožujak poboljšan za tri postotna boda. Njegova je vrijednost najviša od veljače 2022., ali je i dalje tri postotna boda ispod dugogodišnjeg prosjeka, objavio je danas statistički ured.
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
TRENDOVI
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
PEKING - Fiskalni prihodi Kine u prvom su tromjesečju pali za 2,3 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, objavilo je u ponedjeljak tamošnje ministarstvo financija.
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
DUG
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
ZAGREB - Hrvatski javni dug iskazan udjelom u BDP-u bio je i na kraju prosinca 2023. godine znatno niži od prosjeka eurozone i EU, pokazali su u ponedjeljak podaci europskog statističkog ureda
Realan rast prosječne neto plaće u veljači 8,4%
ZARADE
Realan rast prosječne neto plaće u veljači 8,4%
ANALIZA - Prema podacima koje je DZS objavio u petak, u veljači je nastavljen realan rast prosječnih mjesečnih isplaćenih bruto i neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama na godišnjoj razini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE